;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 775156 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1071
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #375 dnia: 24 Listopad 2014, 13:10:23 »
zamrazanie, a chlodzenie to 2 rozne rzeczy.
Mrozimy raz i potem wyciagamy na noc wczesniej nieotwarty worek i nie cho powoli sie ociepla (bez kondensacjI).

I zamrazanie dziala, w blind testach nikt nie wskazal roznic.
 Porownywali swiezo wypalone ziarno, z ziarnem zamrozonym zaraz po wypaleniu. Stosowali tez bardzo niskie temperatury.
http://www.home-barista.com/tips/freezing-espresso-coffee-part-two-t10301.html
Freezing remains a viable method for the preservation of coffee roasted for espresso, for a period of at least 4 months.

Do lodowki nie wolno wkladac ;)
 
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2014, 13:14:36 wysłana przez lucasd »

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #376 dnia: 26 Listopad 2014, 17:55:35 »
Antonio, kiedy można spodziewać się mieszanek do espresso: #1, #24, stormy weather? Kawa się kończy i wpadłem przed chwilą w lekką panikę widząc, że na półkach u Was w sklepie jakby tak pustawo ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6785
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #377 dnia: 26 Listopad 2014, 17:58:30 »
Dziś pracowaliśmy. Jeszcze nie zdążyłem poukładać tego na półkach. Polecam Kolumbię i Indonezję, jeśli pragniesz świetnego espresso :).

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 975
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #378 dnia: 26 Listopad 2014, 18:01:34 »
Juz niebawem otworzę Huilę;-)
W młynie: ziarna

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1368
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #379 dnia: 26 Listopad 2014, 19:08:29 »
a coś więcej o roast #1?  :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6785
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #380 dnia: 28 Listopad 2014, 17:21:04 »
Jedni mają "czarny deszcz", my mamy aromatyczny deszcz:



Przypominam o rabacie do końca roku: "OKawie"  :kwiat:.

Rocko właśnie skończyło w super blendzie Elżbiety... Zostały dwie torebki.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2014, 17:51:26 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6785
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #381 dnia: 29 Listopad 2014, 18:57:48 »
a coś więcej o roast #1?  :)
Hej, teraz dopiero "zajarzyłem" i uświadomiłem sobie, że w torebce z tym oznaczeniem posłałem Ci nie kawę, lecz garść ziaren kakao. To było moje pierwsze palenie w małym piecu do kawy GW1. Trochę tam spanikowałem i pogubiłem się w kierunkach pokrętła regulatora gazu. W efekcie dałem za dużo ciepła na początku. Ciekaw jestem jak Ci to smakuje? Mnie w każdym razie smakowały wszystkie kakaowe palenia. Może były mniej lub bardziej wypalone, a raczej bardziej niedopalone, ale wszystkie pogłębiły tylko moją niechęć do czekolady. Ostatnio próbowaliśmy Porcelany z Manufaktury. Owszem, fajna, ale bez cienia kwaskowatości...
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2014, 19:00:06 wysłana przez Antonio »

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #382 dnia: 29 Listopad 2014, 22:07:28 »
Andrzeju, daj znaka czy #1 i inne klasyczne mieszanki będą w ciągu nadchodzącego tygodnia. Jeżeli nie zamówię Anniversary bo dziś zasypałem hopper ostatnią częścią #24 (dla mnie znakomita, tak przy okazji :) ).

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1368
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #383 dnia: 30 Listopad 2014, 06:36:40 »
Będziesz się śmiać, ale miałem jeszcze resztkę Waszej Jubileuszowej i nie chciałem otwierać nowej paczuszki KAWY ;). Właśnie jestem po paru ziarnach.
Są naprawdę dobre, szczególnie pierwsze doznania przywodzą na myśl bogactwo smakowe doskonałych czekolad, głębię. Finisz to lekki wytrawny plus minimalna kwaskowatość.

Swojego czasu  próbowałem tego typu ziaren z Amadei czy Domori i były bardziej zwarte, coś jak orzechy (Twoje, pozbawione łuski kruszą się), ale te pierwsze uderzenie smakowe było w tamtych zdecydowanie słabsze. Może to to, że Twoje były palone "już, teraz" a tamte zapewne wiele miesięcy przed spożyciem.

Mnie wyroby z Manufaktury (a mam porównanie do innych) jakoś nie przekonują. Skosztuj tego samego w Amadei czy nawet Amadei9 i zobaczysz różnicę.

My teraz czekamy na Piotrowy 3kg woreczek 70% Guanaja'ny, zobaczymy jak towarzystwo odbierze ten francuski wyrób  ;)

ps. Andrzeju, czy to nie dziś są Twoje imieniny?  :szampan:

Offline maro

  • Wiadomości: 955
    • Token Poska
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #384 dnia: 30 Listopad 2014, 10:16:13 »
Amadei
Gdy to słowo wypowiedziałem w ich sklepie sprzedawca "zagotował" i zafundował mi piętnastominutowy kurs wymowy samogłoski "e"  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6785
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #385 dnia: 30 Listopad 2014, 14:57:28 »
Andrzeju, daj znaka czy #1 i inne klasyczne mieszanki będą w ciągu nadchodzącego tygodnia. Jeżeli nie zamówię Anniversary bo dziś zasypałem hopper ostatnią częścią #24 (dla mnie znakomita, tak przy okazji :) ).
#24 zawierała ziarna z Ekwadoru, ostatnie niestety. Przed chwilą umieściłem w sklepie kolejną próbę, wariant Espresso #6 czyli połączenie Brazylii z Kolumbią. Tym razem Brazylie są dwie, naturalne, a do tego naturalny Honduras.
Z "moich" paleń jest jeszcze Incontro, też eksperyment i próba. Dość lekkie i kwaskowate. Świetna Brazylia z FAF, Rwanda Gisuma i Etiopia Kochere...

Teraz po okiełznaniu naszego pieca czyli po usunięciu filtrów z jego kanałów pomiarowych mamy bardziej rzetelne środowisko pracy. Jakoś łatwiej zapanować nad procesem. Wcześniej gdy patrzyliśmy tylko na wskazania pieca, byliśmy permanentnie oszukiwani i wprowadzani w błąd. Działanie filtrów polegało na tym, że zmiany temperatur były tłumione. W rzeczywistości temperatury mogły się zmieniać bardzo np. w końcowym etapie palenia, a na displayach było bez zmian...

Nowe kawy zdają się być świetne. Zaskoczyła nas Indonezja Sulawesi Toraja. Wcześniej mieliśmy różne Sumatry: Mandehling i genialną Wahana Estate. Ale Toraja w zasadzie może konkurować z Keniami i Etiopiami.

Z Etiopii mamy kolejny szlagier: Etiopia Rocko Mountain z regionu YirgaCheffe, moim zdaniem jest mniej dyskusyjna niż Kochere, ma ewidentnie bardziej czysty i niedwuznaczny aromat, choć też jest z obróbki naturalnej. Może bardziej stonowany jest aromat leśnych czarnych jagód, uderzający w Kochere, ale głębia i rześkość aromatów owocowych oszałamia w Rocko :). Ciekawostką może być to, że Rocko Mountain kupiliśmy, wspierając biegające dziewczyny --> http://www.girlsgottarun.org.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2014, 15:00:27 wysłana przez Antonio »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1368
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #386 dnia: 30 Listopad 2014, 15:18:33 »
Off-Topic:
a maro dzięki, dopiero teraz zauważyłem "a or e"  ;)

Offline Blondas

  • Wiadomości: 126
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #387 dnia: 02 Grudzień 2014, 10:23:55 »
Zamawiałem dzisiaj kawę, kod działa i darmowa wysyłka dzisiaj również, choć tej informacji brakuje na forum i na stronie.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6785
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #388 dnia: 02 Grudzień 2014, 10:27:24 »
Dzięki za zamówienie :). Praca wre, nie ma czasu na PR. Musimy zrobić wszystkie kawy własnoręcznie...  :taktak:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4254
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #389 dnia: 02 Grudzień 2014, 11:37:11 »
O kurka wodna zamawiam dziś wieczorkiem jaki na dziś jest największy polkilogramowy tani hicior i dlaczego Ariadna :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi