Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949659 razy)

Offline e_tomi Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, V60-2, Aeropress + prismo, kawiarka, FP
  • Młynek: Kazak Tura 3, 1Zpresso Q2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6480 dnia: 18 Kwiecień 2020, 20:13:32 »
Polecam też kolejne wydanie Chocolate Wave.

Już kompletuję kolejne zamówienie na kawy jasne, ale, że żonie nie przypasowały za bardzo, to wezmę jej coś ciemniej palonego. Co byś polecił do kawy mlecznej na początek? Chocolate wave, ariadne, może jakiś inny blend? Kawy robione w V60, AeroPress, kawiarka.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6481 dnia: 18 Kwiecień 2020, 20:32:22 »
Myślę, że tak, może być Chocolate Wave, Exquisite Espresso, Espresso #1, Stormy Weather. Z kawiarką lub Aeropressem nie ma problemów tak skomplikowanych jak z espresso. W zasadzie wszystkie z naszych kaw nadają się do tych metod. Z jaśniejszych a mniej szokujących na początku i do mleka --> Brazylia Primavera, Synestezja Red, Honduras Miriam.

Co jakiś czas wysyłamy właśnie Chocolate Wave i Stormy Weather do jednej z kawiarenek na Śląsku. Nie, nie do espresso a do ekspresu przelewowego. Taki popyt tam jest na kawową bardziej kawę przelewową.

A z jasnych kaw Synestezji, popijam właśnie Juicy. Pyszne to -- taki fajny przykład na kawową arytmetykę. Suma jest zupełnie inna niż jej składniki, "lepsza" niż każdy ze składników.

Offline adthinzad Mężczyzna

• https://www.otwarteklatki.pl/
  • Ekspres: ECM Casa V
  • Młynek: ECM S-Manuale 64
« Odpowiedź #6482 dnia: 19 Kwiecień 2020, 23:08:15 »
Do Kafo?..  ;) Paradoksalnie, jak brzydki wróg splądrował moje ZN Sztormiaka (który do kawiary i strzykawy elegancko się nadaje!), to podbiegałem do Kafo celem nabycia paczki. Teraz po prostu częściej zamawiam.  [emoji38] No a teraz to zwłaszacza!

Tak mierzi mięu ten owy "Mam kupon rabatowy" na stronie przy opłacaniu zamówienia, bo nie mam co tam wpisać, a chciałbym... [blink] [blink] [...o jakże wielki blink]

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #6483 dnia: 21 Kwiecień 2020, 09:54:20 »
Myślę, że tak, może być Chocolate Wave, Exquisite Espresso, Espresso #1, Stormy Weather. Z kawiarką lub Aeropressem nie ma problemów tak skomplikowanych jak z espresso. W zasadzie wszystkie z naszych kaw nadają się do tych metod. Z jaśniejszych a mniej szokujących na początku i do mleka --> Brazylia Primavera, Synestezja Red, Honduras Miriam.

Co jakiś czas wysyłamy właśnie Chocolate Wave i Stormy Weather do jednej z kawiarenek na Śląsku. Nie, nie do espresso a do ekspresu przelewowego. Taki popyt tam jest na kawową bardziej kawę przelewową.

A z jasnych kaw Synestezji, popijam właśnie Juicy. Pyszne to -- taki fajny przykład na kawową arytmetykę. Suma jest zupełnie inna niż jej składniki, "lepsza" niż każdy ze składników.

Dobry, idąc za przykładem kolegów z forum zostawiłem sobie 30 gram Hondurasu szczelnie zamkniętego w sprzyjających warunkach i zaparzyłem po hmm ponad 3 miesiącach
Powiem szczerze, że smakuje wybornie, nastawiony byłem raczej sceptycznie, tym bardziej że kawa bardzo smakowała i szkoda było mi nawet te 30 gram zostawić na "zmarnowanie".
Gdybym nie wiedział że to Honduras, skłaniałbym się najbardziej ku Ethiopii --> słodka owocowo kwiatowa i lekko cytrusowa.
Honduras zdeklasował Boliwię, która na początku nam najbardziej smakowała.

Dziękuję! :)

Ps. Proszę pozdrowić Panią Dorotę  :kwiat:

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #6484 dnia: 21 Kwiecień 2020, 11:33:27 »
Dziękuję uprzejmie za pozdrowienie, również pozdrawiam :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6485 dnia: 22 Kwiecień 2020, 12:47:41 »
Honduras zdeklasował Boliwię, która na początku nam najbardziej smakowała.
Tak może być -- Honduras to natural o ogromnej sile aromatów :).

Ostatnio mieliśmy tu istny potop szwedzki ;). Wierzę, że z czasem, z każdą kawą zdobywamy doświadczenie -- w którymś momencie radzimy sobie już z każdym przypadkiem.

Do Kafo?..

Kafo dziś ma własną palarnię i rozkręca się na całego. Miałem na myśli katowicką kawiarnię "Projekt".

W takiej roli, prostej kawki do wszystkiego czyli do espresso, do cappu, do przelewu itp. pasuje też taka moja ostatnia propozycja:

-->> Simply E.

To pierwsze podejście. Ciekaw jestem waszych refleksji. AFRO-mania nam ostatnio kwitnie, więc ta prosta mieszanka na przekór, jest i będzie trans-amerykańska. O afrykańskiej naszej kawie do espresso wspomniałem wcześniej -- też jestem ciekaw opinii. Co lepsze: Kenia czy Etiopia w składzie?  :szampan:

-->> African Express

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #6486 dnia: 24 Kwiecień 2020, 14:37:14 »
Hej, podpowiecie coś w temacie parzenia Waszej "boliwia yungas aymara"? Przelewam w V60 metodą Hoffmana, woda ok. 95 stopni, rato 30/500. Najpierw czas ok. 2:55 i bez szału, na grubszym przemiale z czasem 2:40 lepiej, ale mam wrażenie, że da się z niej wycisnąć więcej  ???

Offline Cannabis Arabica

• Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
« Odpowiedź #6487 dnia: 25 Kwiecień 2020, 20:16:10 »
Kiedy jakieś czekolady się pojawią?

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6488 dnia: 25 Kwiecień 2020, 20:28:43 »
Nie zdążyłem pomyśleć, gdy ich zabrakło. Myślę, że w ciągu najbliższych 2 tygodni coś mi się uda wykombinować. Które tabliczki były najlepsze?

Co zrobić z Boliwią? Nic specjalnego, to co zawsze robię z prawie każdą kawą. 20g/300-330ml/94-98 stopni. Preinfuzja: 40s, 60ml, mocna struga w środek i okręgi blisko środka. Dalej po 70ml podobnie, na końcu 60ml szerokim okręgiem. Bez mieszania, kołysania, tylko turbulencje strugi wody. Ale wiele dróg prowadzi do Rzymu, może nawet wszystkie...
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2020, 20:39:54 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6489 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:02:53 »
DHL dziś jeszcze wyjedzie? Bo się obudziłem że tylko dwie małe paczki pod przelew zostały a weekend długi...

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #6490 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:04:41 »
DHL-em jeszcze nie wysyłamy paczek, a jeśli chodzi o UPS, to powinni odebrać paczki około 12 ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6491 dnia: 06 Maj 2020, 18:05:48 »
Dużo Eli paleń pojawiło się w świąteczny weekend. Zapraszamy -->> Synestezja. Bardzo fajna jest Rwanda Muhondo z obróbki Honey -- aromat wspaniały, przypomina kenijskie "czerwoności".

Offline GrzegorzP

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #6492 dnia: 06 Maj 2020, 18:16:03 »
Ja się skusiłem na słynny Red :) wciąż szukam wdzięcznej do eksperymentowania z ekstrakcją mieszanki z owocowymi nutami.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6493 dnia: 10 Maj 2020, 09:10:12 »
To polecam też Eli kawy z obróbki naturalnej: Kolumbię La Claudina, Honduras od Miriam, Etiopię Aricha, Nikaraguę itp.

Ostatnio przybyło trochę mojej pracy. Pojawiła się kolejna partia Ariadny -- tym razem z robustą z Gwatemali. Kilka paczek tejże robusty też jest w sklepie. Ziarenka wyglądają pięknie i całkiem ładnie pachną. Naprawdę fajna ciekawostka. Dalej kolejna partia Espresso #1 i Espresso Exquisite oraz "mocna" li tylko kolumbijska mieszanka:
   -->> Cancion Colombiano.

Ta ostatnia ma tylko dwa składniki 50/50: La Claudina natural i Granja La Esperanza z mokrej obróbki. "Mocna" jest w tej proporcji. Stopień palenia w moim stylu, nie za mocno, nie za jasno. Jest tu zarówno goryczka i wyraźna kwaskowatość. Poza tym dużo wyrazu i dobrego aromatu.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2020, 09:12:40 wysłana przez Antonio »

Offline tecnoselfrx Mężczyzna

• Ekspres: Magica s pid , bz10 , v60 , mara, oscar
  • Młynek: Quamar m80e, f4 nano v2 ver 2022, jx pro , comandante , sette 270 , c2 , q2
« Odpowiedź #6494 dnia: 10 Maj 2020, 10:24:20 »
Witam
Mastro jesli chodzi o la Claudina polecasz jakiś konkretny przepis ? Skończyłem właśnie chocolate Wave i Bourbon i na tym samym stopniu mielenia dla la Claudina musiałem dać dozę ok 20 g , wtedy 1:2 w 30 sekund efekt mega smaczny "wielo-owocowy" . Dziś z ciekawości zszedłem do 16,5 g mieląc drobnej i efekt  mniej owoców,  bardzo mała kwasowość . Zrobiłem na tej bazie mleczną dla żony , oraz troszkę jej przedłużyłem samo espresso , wypiła duszkiem jak smaczny soczek :)
Serdecznie pozdrawiam 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi