Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1947011 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6315 dnia: 22 Luty 2020, 01:41:06 »
Godziny mniej więcej działają: 7:00-14:00, ale dzisiaj rzeczywiście różnie było. Często jestem w pracy do późna wieczór. Czasami palimy, czasami pakujemy, wędrujemy z paczkami na pocztę itp. Dlatego warto zadzwonić lub via forum się umówić :).

Offline Adaśko Mężczyzna

• Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
« Odpowiedź #6316 dnia: 22 Luty 2020, 10:50:35 »
To był spontaniczny wypad, więc nie było czasu na kontakt  :-) jeszcze będzie okazja, bo akurat mamy w okolicy zlecenie.  Muszę przyznać, że lokalizacja palarni mi się podoba.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #6317 dnia: 24 Luty 2020, 09:13:33 »
La Claudina jest też akcentem kolejnej wersji mieszanki do espresso, złożonej tylko z ziaren z Kolumbii. Zmieniłem nieco nazwę na: -->> Cancion Colombiano. Znaczy to: kolumbijska piosenka :). Dzisiaj zaparzyłem sobie espresso z tejże mieszanki. Jest znacznie bardziej słodka niż złożona tylko z mytych kawa "poprzedniczka".

Czy ktoś z szanownych klientów Antonio już próbował kolumbijskiego blendu? Jakieś opinie?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6318 dnia: 24 Luty 2020, 10:00:04 »
To może być "trudniejsza" w pracy i w percepcji kawa, ale da się chyba dobrze zaparzyć. Ostatnio wpadła mi w ręce jakaś grudniowa lub styczniowa mieszanka African Express czyli również tylko fajne "mokre" ziarna. Porównałem wtedy tę mieszankę z którąś "kolumbijską". Kenia oczywiście jest mega dominująca i nadała tej pierwszej niesamowitego akcentu. Bardzo mi smakowała. W smaku obie mieszanki były dość podobne. Kwaskowatość -- wyraźna ale odpowiednio drobne zmielenie daje efekt w postaci słodkiego wrażenia :).

Z naszą percepcją jest jak z fortuną. Zawsze bardzo smakowały mi rano naturalne kawy typu Etiopia Aricha lub Kolumbia La Cristalina. Od kilku dni mam ochotę tylko na Kenię :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6319 dnia: 26 Luty 2020, 13:31:24 »
A ja wciąż Kenię piję i wciąż mi smakuje. Najczęściej porównuję ją tuż po śniadaniu z takim ożywczym specyfikiem jak wrzątek z plasterkiem cytryny. Zaiste bardzo jest to pouczające doświadczenie. Cytryna jest czystym, sama w sobie, kwaśnym smakiem. Napar z Kenii ma w sobie więcej niż tylko kwaśny smak. Tak czy owak jest mi to teraz bardziej potrzebne :). A bywało, że w ogóle Kenii nie próbowałem nawet miesiącami.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2020, 13:38:17 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6320 dnia: 26 Luty 2020, 15:40:53 »
@Antonio próbowałeś połączyć sok z cytryny z sokiem z białego grejpfruta? Choć oba są kwaśne to, rezultat połączenia zdaje się słodszy niż każdy z nich osobno :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6321 dnia: 26 Luty 2020, 19:51:45 »
To zależy pewnie od stopnia dojrzałości owoców. Takie w zaawansowanym stadium dojrzałości bywają urzekająco słodkie. Nawet cytryny -- oprócz kwasu mają też słodycz.

W moich porównaniach po prostu wrzucam plasterek lub dwa do wrzątku i pozwalam ostygnąć takiemu naparowi mniej więcej do temperatury później zaparzonej kawy. Cytrynowy napar jest kwaśny w bardzo przyjemnym stylu. Szczególnie rano uwielbiam to. Napar z Kenii ma porównywalną kwaskowatość. Oprócz tego ma to coś "kawowego" czyli trochę "czekoladowej" natury, trochę głębi, niejednoznaczności...

Dziś wieczór w naszym urlopowym lokum spotkałem kilku ludzi budujących domy z drewna. Pogadałem o domach z drewna i o kawie, bo poczęstowałem ich Kenią właśnie -- Kainamui. Zresztą ziarna przy nich zmieliłem i zparzyłem w Pourigami. Zgadnijcie jakie były ich refleksje? Bardzo przyjemne dla mnie. Usłyszałem, że to przypomina wino czerwone, że jest bardzo ciekawe, fajne, owocowe. Że pierwszy raz w życiu pili taką kawę... Dla mnie to jest niesamowite, bo często bywa że różni "kawowi smakosze" są ślepi na zalety takich kaw jak Kenia z V60. A tu zwyczajni, prości ludzie są w stanie docenić naszą pracę i jakość ziaren...
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2020, 20:53:03 wysłana przez Antonio »

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #6322 dnia: 26 Luty 2020, 20:44:50 »
Wiem o czym piszesz. Chyba każdy (ok, może nie każdy ale większość) z nas próbując po raz pierwszy kaw, nazwijmy to ogólnie, jasno palonych, doznał pewnego, hmmm, olśnienia, małego szoku, zdziwienia, odkrycia, konsternacji, że kawa może tak smakować. Jedni się zakochają, inni znienawidzą; oczywiście są stany pośrednie, tak jak w moim przypadku. Przedkładam nade wszystko kawy tradycyjne, ciemniej palone, czekoladowe, orzechowe aczkolwiek staram się mieć w szafce co najmniej jedną pozycję z "cytrusową" nutą... ;)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6323 dnia: 26 Luty 2020, 23:45:16 »
@Antonio próbowałeś połączyć sok z cytryny z sokiem z białego grejpfruta? Choć oba są kwaśne to, rezultat połączenia zdaje się słodszy niż każdy z nich osobno .
Nie @Antonio ;) ale się odezwę niepytany ;)
Próbowałem sok z czerwonego grapefruita z cytryną - i przeżyłem szok - ile w tym jest słodyczy :)
Never Give UP †

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6324 dnia: 02 Marzec 2020, 23:15:58 »
Kiedy "kontuzja" pojawi się w sklepie? Jeśli to ona była w trzeciej filiżance (mogłem coś pomieszać) może okazać się czarnym koniem Waszej palarni.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6325 dnia: 03 Marzec 2020, 10:39:50 »
Tak to opisałem: -->> Crazy Diamond, bo jakoś dziś od rana mnie Pink Floyd prześladuje ;).

Zaparzyliśmy sobie w Kazaku i efekt jest bombowy -- jak zwykle w Kazaku :).
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2020, 10:47:59 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

« Odpowiedź #6326 dnia: 03 Marzec 2020, 13:14:09 »

Crazy Diamond, bo jakoś dziś od rana mnie Pink Floyd prześladuje ;).

Też lubię. Oczywiście edycje specjalne pojawiają się kiedy mam pełny magazyn...

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #6327 dnia: 03 Marzec 2020, 13:46:25 »
Mam podobne szczęście. Wczoraj złożyłem zamówienie i kurier już pewnie dostarczył paczuchę znając Antoniowe szybkie wysyłki :)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #6328 dnia: 03 Marzec 2020, 13:55:38 »
Prawo Murphy'iego. Ja własnie odebrałem zapas na miesiąc :/

Offline piomic

« Odpowiedź #6329 dnia: 03 Marzec 2020, 15:30:30 »
To mam o tyle lepiej, że już jej próbowałem parę godzin po wyjściu z pieca. Espresso znakomite.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi