;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 791712 razy)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1641
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6135 dnia: 03 Grudzień 2019, 15:16:12 »
Gdyby tylko guatemala chciała się mieścić do szuflady w kontenerku przy biurku... :mrgreen:

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6136 dnia: 03 Grudzień 2019, 17:41:20 »
Antonio nie wiem na jaką drubosc mielisz że ta kawa ci sie przelewa w 3:30? W Kalicie 4:30 mi wychodzi i miele prawie jak pod chemex .Kawa nawet po tak długich przelewach jest słodziutka ale brakuje mi wniej tej kenijskiej kwasowości  :pycha:
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7055
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6137 dnia: 03 Grudzień 2019, 18:06:13 »
Tego w niej nie znajdziesz. Kolumbia Esperanza ma tego sporo i jeszcze więcej ciekawych wrażeń. El Papal natomiast ma wrażeń sporo ale bardzo lekkich, eterycznych ;).

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6138 dnia: 03 Grudzień 2019, 18:28:18 »
Antonio dlatego kupuje zawsze u was różne kawki ale Kenii zawsze 2x :P
Punks not dead just sucks now !

Offline piomic

  • Wiadomości: 2481
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6139 dnia: 03 Grudzień 2019, 18:33:53 »


El Papal natomiast ma wrażeń sporo ale bardzo lekkich, eterycznych ;).

Ten pajpal jest znakomity, biorę go chyba do każdego zamówienia od kiedy się pojawił. Może nie ta półka co niektóre Kenie ale espresso z niego to ambrozja.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3148
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6140 dnia: 03 Grudzień 2019, 21:30:38 »
Właśnie też mam takie wrażenie, że takie kawy jak ta Kostaryka El Papal w pełni dopiero objawiają swą krasę w metodach ciśnieniowych.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7055
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6141 dnia: 04 Grudzień 2019, 18:06:25 »
Przez ostatnie dni nie było mi za bardzo do śmiechu, bo nasza robocza "kobyła" nieco się zdezelowała. Gdy wczoraj uruchomiłem piec, przywitało mnie znajome skrzypienie, przypominające o konieczności nasmarowania łożyska. Niestety okazało się, że kulki w łożysku pozbyły się swoich koszyków i cieszą się istną wolnością. Wyciągałem tylko szczątki stalowego koszyka. Może jeszcze dałoby radę przejechać cały dzień... Historia ku przestrodze kolejnym palaczom i samemu sobie. Kiedy to się mogło stać? Nie tak dawno dołożyłem kolejną porcję smaru, a tu taka niewdzięczność. Kontakt z producentem z Holandii niby OK, ale po 10 latach nic tam nie wiedzą o tym, co kiedyś zrobili -- dostaliśmy informację o typie aktualnie stosowanych łożysk, większych i pewnie bardziej trwałych. Proponowali jeszcze wysyłkę łożyska -- to byłaby heca, gdybym je rozpakował. Nie ma sensu się zadawać z takimi producentami. Na miejscu znalazł się na szczęście bardzo fachowy mechanik (dzięki Bogu jeszcze są tacy) i firma z arsenałem wszelkich łożysk z Japonii. Operacja wymiany trwała 2 godziny i zakończyła się cudownym sukcesem -- machina kręci się jak po maśle, słychać tylko uspokajający szum wentylatorów, a ja wypaliłem 11 bębnów. Do zobaczenia!  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2019, 18:10:00 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3148
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6142 dnia: 04 Grudzień 2019, 18:44:13 »
wypaliłem 11 bębnów
Moi znajomi to wydłubują korpusy bębnów. ;) Jak wypalają to jakieś pirografie ozdobne ;), a do mnie właśnie przyszedł gaz do pirografu :)

Cieszę się, że naprawa się udała. A fachowców co raz mniej, teraz są wymieniacze. Najlepiej wymienić pół urządzenia za cenę nowego.

Offline Damian

  • Wiadomości: 406
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6143 dnia: 04 Grudzień 2019, 21:29:28 »
Off-Topic:
okazało się, że kulki w łożysku pozbyły się swoich koszyków i cieszą się istną wolnością.

Bo jak w reklamie lotto: "bo my kule zrobimy wszystko żeby dobrze wypaść" :) To wypadły.

Offline Jester

  • Wiadomości: 13
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6144 dnia: 04 Grudzień 2019, 23:20:49 »
Przepięknie pachnące paczuszki, jak zwykle błyskawicznie dotarły  [emoji38]

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1677
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Reneka Techno DualBoiler PID
  • Młynek: Compaq A-8 ( ø83 mm )
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6145 dnia: 05 Grudzień 2019, 08:56:37 »
Nie tak dawno dołożyłem kolejną porcję smaru

Dziwnie że producent takiej renomy nie zastosował łożyska wysokotemperaturowe bezobsługowe.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7055
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6146 dnia: 05 Grudzień 2019, 10:19:05 »
Chyba nie dziwne... Wszystkie Probaty i tego typu piece mają dokładnie takie łożyska. Czasy się zmieniają, więc w nowych piecach może są już lepsze. W naszym, bezobsługowe są wszystkie rzeczy związane z napędem.

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 267
  • Ekspres: AP, FP, kawiarki, phin, Gaggia Classic, LaPavoni
  • Młynek: Cunill Tron, mym54, xeoleo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6147 dnia: 05 Grudzień 2019, 10:59:14 »
Widzę, że robusta od czasu do czasu pojawia się i znika... Jest jakaś przewidywana mniejsza lub większa regularność tych "pojawień", czy raczej "jak mi się wypali" ? :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7055
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6148 dnia: 05 Grudzień 2019, 11:06:53 »
Jest cały czas. Wkrótce będzie w sklepie. Dziś nawet robiliśmy z niej espresso. Faktycznie od razu otwiera oczy ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2019, 11:20:53 wysłana przez Antonio »

Offline rapoh

  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6149 dnia: 05 Grudzień 2019, 17:09:03 »
@Antonio

A co masz teraz takiego, co najmniej "otwiera oczy"?
Przy okazji świąt nadchodzących myślę o czymś co będzie się piło po każdym posiłku, nie wyłączając późnych kolacji.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi