Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1948853 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5820 dnia: 01 Czerwiec 2019, 09:01:58 »
Espresso #1 - klasyk. Oczywiście po Juicy palonej w lutym młynek należało popuścić (o czym po nocy w pracy zapomniałem), dodatkowo trochę przesadziłem z dozą i efekty były łatwe do przewidzenia. Pierwsze krople po 20s, po minucie w filiżance było jakieś pół pojedynczego espresso. Z podwójnego sitka. Takie doppio podwójnie ristrettowane. W smaku znakomite. Bez goryczy, lekko cierpki kwasek w tle a na wierzchu ciemna czekolada z orzechami. Szkoda tylko, że tak mało...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5821 dnia: 02 Czerwiec 2019, 08:32:22 »
Parę subiektywnych refleksji na temat Synestezji :). Niedawno odwiedzili mnie goście z zamiarem pierwszego zakupu. Trochę porozmawialiśmy i jako najlepszą  kawę do przelewek kupili Kenię Kainamui. Wziąłem potem to, co miałem pod ręką i zaparzyłem w V60 Nikaraguę. Poczęstowałem, kawa została obsypana komplementami i oczywiście zakupiona. Na tej zasadzie można by z większością Eli kaw zrobić...

Wczoraj spróbowałem w V60 mieszanki obu Cristalinek: naturalnej i "różowego Bourbona" z obróbki Honey. Niesamowite i bardzo przyjemne, spektakularne kawy. Wpisują się na listę kaw "samograjów" -->> Cristalina. Pink Bourbon to coś w rodzaju kawowego jednorożca ;).

Kolejna nowa kawa z Kolumbii to La Esperanza czyli Nadzieja. La Cristalina jest dość dużym przedsięwzięciem, La Esperanza zaś jest małym gospodarstwem należącym do Pani Marioli. Jej kawa jest ciekawa: ma aromaty owocowe, piękne i czyste, już gdy otwiera się torebkę czuje się ten urok. Napar jest naprawdę słodki i raczej czekoladowy. Jeśli ktoś nie kocha "kwaśnych" wrażeń, to La Esperanza będzie dla niego doskonała -->> kawa od Pani Marioli.

Wciąż trzymamy fajne promocje...

Offline Emhabe

• Ekspres: AP, FP, moka, przelew, Lelit Anita PL042EMI, Kazak Rota
  • Młynek: Rhino, MYM55, Niche Zero
« Odpowiedź #5822 dnia: 03 Czerwiec 2019, 10:17:34 »
Przed chwileczką próbowałem zrobić zakupy i miałem w koszyku promocyjny zestaw przelewów 4x, dodałem jeszcze coś do espresso i jakież moje zdziwienie kiedy po przejściu do realizacji promocyjny zestaw ordynarnie zniknął z zamówienia, została tylko kawa do espresso. Znaczy się jest ten zestaw czy go nie ma, po prostu się spóźniłem czy jak? Szkoda...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5823 dnia: 03 Czerwiec 2019, 10:19:44 »
Tak, zestaw znalazł już swoich nabywców. Napisz proszę na adres sklepu, może jakoś wynagrodzimy ten niespodziewany zawód... ;)

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5824 dnia: 03 Czerwiec 2019, 10:19:59 »
Przed chwilą ostatni zestaw został kupiony. Już wstawiam jeden do sklepu ponad program :) proszę się pospieszyć z zakupem :)

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5825 dnia: 03 Czerwiec 2019, 10:24:58 »
Tylko został nieco zmieniony skład.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #5826 dnia: 03 Czerwiec 2019, 15:14:36 »
O 14:11 zaksięgowanie środków. O 14:24 spakowane, oczekuje kuriera.

Aż trochę niezręcznie się poczułem [emoji3][emoji3][emoji3]

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #5827 dnia: 03 Czerwiec 2019, 22:16:43 »
@Antonio potrzebuję Twojej pomocy. Chcę kupić zestaw (zdjęcia), a Ty użytkujesz Ceado 37S, zerknij, której wysokości nakładka byłaby odpowiednia po zaczep kolby pod wysypem:  Opcjonalnie dostępny w rozmiarze S (wysokość: 6 mm), M (wysokość 15 mm) lub L (wysokość 30 mm). Na zdjęciu pewnie jest ten S, 6mm.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2019, 22:19:43 wysłana przez RadoGost »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #5828 dnia: 03 Czerwiec 2019, 22:48:21 »
@Piszę bzdury, jeśli zamierzasz dodatkowo mieszać widełkami (WDT) to i 15mm może być za mało.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5829 dnia: 03 Czerwiec 2019, 22:51:23 »
Po co Ci ten zaczep? Możesz go zdjąć i nie zaczepiać portafiltra. Jeśli zamierzasz uprawiać pojedyncze espresso, to po 2 sekundach sitko będzie pełne. Pierwsze wersje E37S nawet nie miały uchwytu do zatrzymania portafiltra.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2019, 23:10:52 wysłana przez Antonio »

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #5830 dnia: 04 Czerwiec 2019, 05:24:42 »
Dzięki @kulka i @Antonio, biorę ten najwyższy.

Co ja bym bez fachowców z forum WOK zrobił! Ile błędnych decyzji podjął, a w konsekwencji, ile kasy poszłoby w błoto!
Dziękuję wszystkim  :kwiat: :kwiat: :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec 2019, 07:13:01 wysłana przez RadoGost »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5831 dnia: 04 Czerwiec 2019, 08:00:23 »
Po co Ci ten zaczep? Możesz go zdjąć i nie zaczepiać portafiltra.

Możesz też pójść drogą Niche i mielić do pojemnnika.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #5832 dnia: 04 Czerwiec 2019, 09:57:31 »
 :ok:
@WS, a mogę Cię ponownie wykorzystać? Jestem w trasie i szukanie na telefonie, to średnia przyjemność. Jak byś miał dostęp i czas, to byś sprawdził, czy na Tidaka mają taki metalowy kubek (może dedykowany?),aby pasował  do wewnątrznej średnicy tunela powyższego zestawu.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec 2019, 10:11:29 wysłana przez RadoGost »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5833 dnia: 04 Czerwiec 2019, 10:52:02 »
Ratunku! Nie używam ani kubków ani pierścieni do overdosingu. E37S jest na tyle dobry, że zmielona kawa wpada idealnie do środka sitka, niezbrylona, dobrze ułożona. Nie trzeba wtedy wiele, by zaparzyć super espresso.

Mihuti AA z próbki 100g bardzo ciekawa. Polecam :)
Dzięki :). Kenia Mihuti chyba się właśnie skończyła. Dzisiaj Synestezja przygotuje kolejną partię pysznej Kenii -- tym razem będzie to Nyakabugi AA+. W drodze są też ziarna ze świeżych zbiorów z Kenii.

Doszły mnie słuchy, że Kolumbia od Pani Marioli Achipiz (Cauca, La Esperanza) jest coraz lepsza. W dniu palenia w zasadzie była taka sobie i bez zapachu. Następnego dnia, gdy otwierałem opakowanie, stwierdziłem że pięknie i słodko pachnie. Teraz ten cudowny aromat staje się także retro-olfaktywny czyli odnajdziecie go, popijając napar.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec 2019, 11:04:46 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5834 dnia: 04 Czerwiec 2019, 17:49:37 »
Przed chwilą wypalona Kenia Nyakabugi:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi