;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 752818 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5685 dnia: 10 Luty 2019, 22:08:58 »
Do espresso świetna będzie Sitio Cachoeira.
Która jakimś cudem nie wyświetla się pod kategorią 'Espresso'...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5686 dnia: 10 Luty 2019, 22:26:57 »
Bo to zaszłość. Poprzednie palenie było jaśniejsze, do filtrów. Dzięki za czujność, jutro poprawimy.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5687 dnia: 11 Luty 2019, 09:32:08 »
Oto kawy Synestezji -- dobre jako espresso: -->> Synestezja -->> espresso

La Claudina zaparzona moim "kręciołkiem" (Kazak Rota) jest świetna. Mieliśmy małe wyzwanie: dwa palenia przez nieuwagę zostały oznaczone jedną nazwą. Były to La Claudina i Miriam Elisabeth. Mały poranny cupping nie przyniósł jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: co jest co? Zaparzone przelewki też były dość podobnie. Nie dałbym sobie uciąć głowy za wskazanie właściwych kaw. Obie są z naturalnej obróbki i obie są mega słodkie. Wiadomo było tylko z poprzednich doświadczeń, że La Claudina jest nieco bardziej owocowa, a Miriam bardziej słodka. Espresso rozstrzyga tę sprawę definitywnie -- działa jak mikroskop, przez który "widać" wszystkie szczegóły. Swoją intensywnością przytłacza niemal. Jest piękne. Można się na espresso boczyć i złościć, że jest zbyt intensywne, że jest za kwaśne, za gorzkie itp., że alternatywy są bardziej słodkie i aromatyczne, ale nie można temu zjawisku odmówić piękna, rzekłbym że "naukowego" wdzięku ;).

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5688 dnia: 11 Luty 2019, 20:03:17 »
Ostatnio pijam Eli Kenię Kainamui AB jako espresso. Piękna kawa, owocowa herbatka z granatów. Ale ja jestem skrzywiony na punkcie owocowego espresso :).

Dzięki za piękny prezent :)  :poklon: :kwiat:

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Dorota MA

  • Wiadomości: 28
  • Pomógł: 0
Mastro Antonio
« Odpowiedź #5689 dnia: 12 Luty 2019, 10:14:55 »
Właśnie pojawiły się nowe promocje, mocno ograniczone czasowo, oraz ilościowo :) 

Zestaw walentynkowy są to kawy myte, dla miłośników owocowych nut--> Mieszanka Kolumbii La Vega + Kenia Nyakabugi x 2, Rwanda Mahembe PB, oraz Etiopia Reko, naprawdę sympatyczne kawy do metod przelewowych;

Dla miłośników espresso dwie kawy naturalne z Brazylii, wyróżniający się mocną nutą owocową Yellow Bob-o-Link, oraz słodka, głęboka Jaguara Acaia;

W promocji również inne kawy, zapraszamy:

https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 409
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, V60-02, Kalita 185, Chemex, Aeropress + Prismo, Gabi
  • Młynek: Niche Zero, Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5690 dnia: 12 Luty 2019, 13:22:51 »
@Dorota MA przekonałaś mnie :D
Jeszcze tylko niech młynek wyślą i będzie można eksperymentować :)

Brazylia Acaia - jasno palona pod espresso - czyli ratio tak 1:2,5 i temperatura tak 92-93 na ekspresie?

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 79
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5691 dnia: 12 Luty 2019, 20:02:32 »
A ja muszę pochwalić Elę za bardzo udane smażenie ziaren z Etiopii - Deri Kocha Natural. Przyznam szczerze, że sceptycznie podchodziłem dziś do tego lotu, ale mocno się zdziwiłem. Wręcz mile zaskoczyłem. Młynek przetrawił najpierw troszkę gramów do dripa - ciepła, słoneczna, kwiatowa łąka, albo bardziej sad owocowy... Nie mogłem się nawąchać naparu. A smak... cóż... był niepoprawnie doskonały! Nie mogłem się nawet doszukać ziemistych akcentów, na które jestem przewrażliwiony. Musiałem z wrażenia poprawić parzenie po raz drugi... To samo - strzał w 10! A teraz sobie ukręciłem ziarenka pod Aero i chyba będę zmuszony poprawić parzenie :)
Elu  :kwiat:
Andrzeju - dziękuję za wybór, chociaż za kawę z Kenii... zobaczymy  kawka

Offline Dorota MA

  • Wiadomości: 28
  • Pomógł: 0
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5692 dnia: 12 Luty 2019, 20:09:50 »
Ta kawa z Kenii to moja sprawka, później się dowiedziałam, że Kenia niekoniecznie :) Według mnie jest rewelacyjna, może warto spróbować raz jeszcze [emoji3] pozdrawiam i życzę przyjemności ☕️

Offline Dorota MA

  • Wiadomości: 28
  • Pomógł: 0
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5693 dnia: 12 Luty 2019, 20:23:23 »
W tajemnicy dodam, że z Elą cały czas nie możemy się nadziwić jaka Deri Kocha jest pyszna z kality :)

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 52
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5694 dnia: 13 Luty 2019, 13:56:27 »
Dla miłośników espresso dwie kawy naturalne z Brazylii, wyróżniający się mocną nutą owocową Yellow Bob-o-Link, oraz słodka, głęboka Jaguara Acaia;

Właśnie zamówiłam :) pójdą i w dripie?

Ups! Zapomniałam o czekoladzie, no trudno będzie następnym razem.
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2019, 14:08:08 wysłana przez Karolinka »
powoli się nawracam!! :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5695 dnia: 13 Luty 2019, 22:46:18 »
Myślę, że tak. W dripie jednak bardziej lśnią: Burundi, Etiopie, Kenia, Juicy...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5696 dnia: 15 Luty 2019, 08:04:47 »
Wiecie co? ;) Jak zwykle wcześnie rano zapuściłem ekspres i zabrałem się za testy espresso. Bieżące moje kawy są fajne. Espresso nr 1 i nr 5 oraz Chocolate Wave polecam, bo jak zwykle są to zupełnie nowe mieszanki i zawierają nowe ziarna, np. dwie nowe, świeże Brazylie z regionu Cerrado oraz Serra do Cabral. Na koniec, zgodnie ze sztuką spróbowałem najcięższego kalibru czyli mieszanki Mefisto. Dawno tego nie robiłem bo nie lubię być "przytłaczany" gorzką intensywnością, ale wczoraj sporo jej wypaliłem na specjalne zamówienie. Skład też jest zupełnie świeży, bo mamy tu dość egzotyczną robustę z Meksyku, z obróbki naturalnej. Ta robusta wizualnie nie wygląda na wyrafinowane ziarno, ale w filiżance okazuje się całkiem, całkiem relatywnie sympatyczna. Z pewną nieśmiałością i niedowierzaniem wychyliłem całe espresso... ;)

Takie doświadczenie wydaje się być zgoła inne niż modne ostatnio mieszanki Brazylii z Etiopiami... Czy ktoś z was miał do czynienia z blendami Brazylia/Etiopia?

Offline Damian

  • Wiadomości: 251
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5697 dnia: 15 Luty 2019, 08:16:22 »
Najfajniejsze w kawie jest to, że nawet taki wyga jak Ty, który wypalił i wypił już mnóstwo kawy potrafi się jeszcze czymś pozytywnym zaskoczyć w związku ze smakiem tego czarnego napitku.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 166
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5698 dnia: 15 Luty 2019, 14:03:48 »
Z pewną nieśmiałością i niedowierzaniem wychyliłem całe espresso...

Takie doświadczenie wydaje się być zgoła inne niż modne ostatnio mieszanki Brazylii z Etiopiami... Czy ktoś z was miał do czynienia z blendami Brazylia/Etiopia?

"Welcome, young Skywalker. I have been expecting you..." ;-)

Właśnie piję blend Brazylia/Etiopia (FIKA) i zastanawiam się jak można było tak zepsuć kawę ;-)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 837
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5699 dnia: 15 Luty 2019, 16:11:48 »
Bailies robi takie mieszanki od minimum 4 lat. Swego czasu była nawet mieszanka Brazylia/Etiopia/Kenia

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi