Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951610 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5250 dnia: 09 Październik 2018, 18:48:40 »
Dziś rano zaparzyliśmy wszystkie nowości za pomocą V60. Wszystko fajne, dobre, ciekawe, słodkie. Wiadomo, Las Lajas zawsze się wybija bo ma swój unikalny charakter. Smakuje mi najbardziej w tej chwili. Ciekaw jestem waszych refleksji odnośnie Etiopii

Dziś pierwszy raz próbowałem nowej Etiopii Mulish, dzięki uprzejmości Andrzeja i Eli, którzy dołączyli sporą próbkę do zamówienia.
Jak dla mnie bardzo przyjemna. Gładka, czysta, słodka. Ma przyjemną, gładką lepkość, czego można się spodziewać po obróbce suchej. Natomiast aromaty ma dość lekkie, jasnych kwiatów, słodkich cytrusów, trawy cytrynowej, bergamotki. Trochę jak połączenie syropowatości Etiopii z obróbki suchej i aromatów z mokrej.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #5251 dnia: 09 Październik 2018, 19:11:49 »
Szybkie pytanie co jest najbliżej 3***, bo nie widzę :(

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5252 dnia: 09 Październik 2018, 20:09:56 »
Kongo-Kolumbia i same te single. Również Buongiorno coś z tego charakteru ma w sobie...
« Ostatnia zmiana: 09 Październik 2018, 20:15:51 wysłana przez Antonio »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #5253 dnia: 10 Październik 2018, 08:23:33 »
Spróbuję RED z opisu przypomina 3*** ,wczoraj zostało kilkanaście gram 3*** i dodałem kilka gram La Claudina, z mlekiem wyszło najlepsze cappuccino jakie do tej pory piłem :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5254 dnia: 10 Październik 2018, 10:14:23 »
La Claudina

Doskonałość  :pycha:. Też dziś rano zrobiłem "cappuccino". Jak zwykle, drip V60, 20g/330ml, 94 stopnie, 70ml/1min preinfuzja, ok. 3 minuty. Dwie duże łyżki oleju kokosowego virgin, blenderek na baterie, minuta kręcenia i bomba :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5255 dnia: 11 Październik 2018, 11:20:10 »
W sklepie pojawił się drugi z mikrolotów-naturali z Kolumbii -- El Encanto. Tak jak La Claudina, jest super również jako espresso.

Sporo z kaw została przeceniona: -->> zapraszamy.

Ostatnie ziarna Etiopii Aricha znajdziecie w dwóch mieszankach: Fruity do filtrów i Summer do espresso. Zachęcamy do wyboru tegorocznych, świetnych Kenii. Kenia Nyakabugi wygrała duży cupping, a Mihuti jest jeszcze lepsza i słodsza. Z Kenią Mihuti związana jest ciekawa historia. Różnych Kenii przez naszą palarnię przewinęło się już chyba kilka tuzinów, wszystkie były oczywiście bardzo dobre. Jedną z nich była Kenia Mutitu. Mutitu Washing Station i Mihuti Washing Station (stacje obróbki) należą do tej samej firmy -- Rugi Farmers.

Tegoroczne Etiopie, w odróżnieniu od Kenii stanowią nie lada wyzwanie i problem. O kawowych kłopotach w Etiopii pisałem już kilka miesięcy temu, zastanawiając się czy uda się na przyszłość zdobyć ziarna podobne do Arichy z 2017 roku. Niestety, sytuacja wydaje się bardzo ciężka. Z powodu problemów politycznych w Etiopii, produkcja naszego ulubionego towaru była w tym roku utrudniona. Rolnicy mieli duże opóźnienia w dostawach plonów do stacji obróbki, niektóre stacje nie działały. Efekt jest taki, że produkcja i eksport bardzo się opóźniły, w dodatku miało to niezbyt dobry wpływ na jakość kawy...

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5256 dnia: 11 Październik 2018, 11:56:32 »
Summer do espresso
Czyli palenie z 26/9 to ostatni Summer? Nie będzie już nic pod espresso z Arichą? :(

PS. Wróci kiedyś czekolada do sklepu?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5257 dnia: 11 Październik 2018, 12:03:38 »
Aricha się po prostu skończyła. Jak pisałem, zbiory 2018 w Etiopii nie wyglądają tak pięknie, jak rok temu. Ela namierzyła jeszcze jakąś ciekawą Etiopię, ale na razie nie ma jej jeszcze w Europie. To ta różnica w czasie: rok temu wszystkie ziarna o tej porze były już poza Etiopią. Na razie proponujemy z naturali -- Guji Mulish. Moim zdaniem jest ciekawą propozycją, dość dla mnie przyjemną w cuppingu, nieco jednak inną niż Aricha. Myślę, że takim aromatycznym zamiennikiem Arichy, jej intensywności aromatycznej, mogą być nasze naturalne Kolumbie: La Claudina i El Encanto.

Czekolada? Dobre pytanie. Skoro jest popyt, to muszę coś z tym zrobić  :taniec:.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #5258 dnia: 11 Październik 2018, 16:17:17 »
Aricha... już tęsknię... Wspaniała kawa!

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5259 dnia: 11 Październik 2018, 17:26:44 »
Aricha jest jeszcze w mieszance "FRUITY", do przelewów

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5260 dnia: 12 Październik 2018, 16:25:49 »
Takiego szału promocyjnego w Mastro Antonio dawno nie było, a to za sprawą Synestezji :)

Oferta ważna do 15.10 lub do wyczerpania zapasów. Zapraszamy na zakupy:

https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2018, 16:28:02 wysłana przez Dorota MA »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #5261 dnia: 12 Październik 2018, 17:33:57 »
Czas wreszcie bliżej przedstawić Dorottkę MA,  "na pokładzie" Mastro Antonio i Synestezji od ponad 8 miesięcy. "Na pokładzie" w przypadku Doroty ma konkretne znaczenie: przed pojawieniem się u nas "opłynęła pół świata " :-) . Doris jest moim ulubionym asystentem przy ocenie kawy  i często pytam ją o zdanie. Dorotka jest specjalistą od sprzedaży, ale także  członkiem naszego małego panelu sensorycznego. Jest także doskonałym baristą: na razie "od altenatyw": na espresso wkrótce czas przyjdzie  :kwiat:

Oto my obie przy naszej "codziennej pracy"  :szampan:

https://web.facebook.com/photo.php?fbid=2349261298449391&set=a.672230536152484&type=3&theater
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2018, 17:44:21 wysłana przez Elka »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5262 dnia: 12 Październik 2018, 18:09:41 »
To ta najmilsza część pracy chyba, przynajmniej na moje oko, bo może być zapewne i przesyt  :kawa:

Offline wyczes Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO Dream, Aeropress, Hario V60-02, kawiarka Bialetti 6tz
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Wilfa CGWS-130B, MYM54
« Odpowiedź #5263 dnia: 14 Październik 2018, 21:57:00 »
Bardzo dziękuję za ekspresową realizację mojego pierwszego zamówienia i za niespodziewany dodatek  :)

Dzisiaj drip V60 i mieszanka Fruity - super kawa jak dla mnie i zastanawiam się czy skorzystać z aktualnej promocji i zamówić jeszcze jedną paczkę  ;)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #5264 dnia: 14 Październik 2018, 23:23:12 »
Wow! Pierwszy raz w życiu coś wygrałem. Dzięki!

Dziś zapodałem do młynka moją nagrodę - Etiopię Mulish z Synestezji. Pachnie pięknie, smakuje bardzo dobrze (piję jako espresso). Zapach po otwarciu paczki jest super, to samo w filiżance. Jedyny problem jaki mam to z nazwaniem tego zapachu. Dotychczas naturale z Etiopii intensywnie pachniały kwiatami. Jeśli tu też pachnie kwiatem, to chyba takim, którego jeszcze nie wąchałem ;). Dla mnie ten zapach jest bardziej słodki - coś jakby dżem, albo herbata owocowa.

W każdym razie kawa super, choć parzenie jasnych kaw nie idzie mi łatwo. Jaki kierunek obrać do jasnego single’a w espresso, żeby wycisnąć z niego co najlepsze - mam wrażenie, że ta kawa w smaku może więcej? Zwiększyć dozę i grubszy przemiał, lepiej ubity? Przeciągnąć ekstrakcję?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi