Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951276 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4590 dnia: 02 Luty 2018, 20:34:59 »
Niestety na ten moment nie mam możliwości wypróbowania ziarenek w postaci espresso. A szkoda.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4591 dnia: 03 Luty 2018, 20:28:16 »
Piję od paru dni Pacamarę Pena Redondo. Bardzo fajna w przelewie. Przyjemna lepkość, słodycz melona, kwaskowość czarnej porzeczki i skórki śliwki, jakiś intensywny kwiatowy aromat, który kojarzę, ale nie potrafię nazwać. W cuppingu porzeczkowość jest bardzo silna i przypomina Kenijskie ziarna. W Kawiarce jest super gęsta i ma bardzo dużo intensywnych aromatów kwiatowych, z wspomnianą wanilią też jest coś na rzeczy. W kawiarce niestety miałem problem z wydobyciem słodyczy, ale szkoda mi więcej eksperymentować na tych ziarenkach za każdym razem po 19 g. Myślę że takie jaśniejsze ziarenka lepiej można okiełznać w ekspresie ciśnieniowym.

Offline wushu81

• Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
« Odpowiedź #4592 dnia: 05 Luty 2018, 22:18:58 »
Przymierzam się do kolejnych zakupów, tylko naszła mnie refleksja, dlaczego nie podaje się u Was zawartości kofeiny w danej kawie. Czy:
- po prostu jest to bez znaczenia?
- trudno określić zawartość kofeiny w danej kawie?
- jakieś inne względy?

Ostatnio zabrakło mi kawy i byłem zmuszony zrobić małe zakupy w moim mieście w sklepie z kawą i herbatą. Nie wiem skąd biorą kawę, na ile świeża itp. ale spytała się mnie Pani czy chce kawę z dużą czy małą zawartością kofeiny. Na każdej kawie mają opis dotyczący smaku kawy i jej profilu oraz umownej ilości  kofeiny. Z czego to wynika, że jedni to mają, drudzy nie?
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2018, 22:20:59 wysłana przez wushu81 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4593 dnia: 05 Luty 2018, 22:24:41 »
Jedni znają się na kawie, inni na kofeinie. Interesuje nas kawa a nie kofeina. Kofeinę bierzemy wraz z całością wad i zalet danej kawy. Kofeina jest w kawie i tyle. Chcesz kawy z podwójną dawką kofeiny -- wybierasz robustę. Chcesz z pojedynczą dawką -- wybierasz arabikę. Nie chcesz kofeiny w ogóle -- nie bierzesz kawy :).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4594 dnia: 05 Luty 2018, 22:30:06 »
Czy to jest jakaś wartość liczbowa np w promilach?

Chyba umieją wróżyć z fusów

Tutaj link do sposobu oznaczania zawartosci kofeiny

http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchs/index_pliki/Dokumenty/KOFEINA.pdf

Biorąc pod uwagę, że taki chromatograf kosztuje 5500$ (google) to pewnie parę złotych takie badanie kosztuje, wykonać je dla każdej kawy, to musiałoby chyba trochę podrożyć koszt dla konsumenta. Chyba, że mają swój dział badań i zatrudniają laborantów

Marek.

« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2018, 22:36:54 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline wushu81

« Odpowiedź #4595 dnia: 05 Luty 2018, 22:39:21 »
Podana jest wartość umowna : mała, średnia, duża. Nigdy nie pytałem ich skąd i na jakiej podstawie są te opisy. Kiedyś jak pytałem o świeżą kawę to wszystkie były świeże...Ale żadnych konkretów skąd i co to za kawy. Choć pachną ładnie :)
Ale Waszą (MA) pasję i profesjonalność czuć i to przez to nie mam odwagi kupować z innych źródeł :/

Offline wushu81

« Odpowiedź #4596 dnia: 05 Luty 2018, 22:42:41 »
Czy to jest jakaś wartość liczbowa np w promilach?

Chyba umieją wróżyć z fusów

Tutaj link do sposobu oznaczania zawartosci kofeiny

http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchs/index_pliki/Dokumenty/KOFEINA.pdf

Biorąc pod uwagę, że taki chromatograf kosztuje 5500$ (google) to pewnie parę złotych takie badanie kosztuje, wykonać je dla każdej kawy, to musiałoby chyba trochę podrożyć koszt dla konsumenta. Chyba, że mają swój dział badań i zatrudniają laborantów

Marek.

Podejrzewam, że te opisy wychodzą nie od nich, tylko od ich dostawcy. Może jest jakaś zależność, że np. jakaś konkretna kawa z Meksyku ma średnią zawartość kofeiny i to się powtarza za każdym razem?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4597 dnia: 05 Luty 2018, 22:45:46 »
Podana jest wartość umowna : mała, średnia, duża
Tak jak pisał Antonio. Ilość kofeiny:  mała = arabika, średnia = arabika + robusta, duża = robusta
Zawartość kefeiny nie ma większego znaczenia dla osoby normalnie reagującej i na co dzień ją przyjmującej. Dawka śmiertelna to ok. 2 espresso na kilogram ciała. Dorosła człowiek musiałby wypić sporo ponad 100 espresso w ciągu doby :)
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2018, 22:53:37 wysłana przez krystians »

Offline hdtv

• Ekspres: Gaggia Clasic
  • Młynek: Cunill TRANQUILO-TRON
« Odpowiedź #4598 dnia: 05 Luty 2018, 23:07:46 »
Dzień dobry
Chce się przenieść z marketu na krajowe :) - lubię jasne klarowne sytuacje - czemu paczkomat Inpost kosztuje tu 10 zł.  - mam rozumieć że firma oprócz sprzedaży kawy trudni się również usługami transportowymi? No bo skoro na tym również zarabia to chyba tak?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4599 dnia: 05 Luty 2018, 23:13:25 »
Eh, a pudełko do spakowania kawy, a czas pracownika, żeby pojechał do paczkomatu, będziemy sobie rozliczać grosze za przesyłkę?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline wushu81

« Odpowiedź #4600 dnia: 05 Luty 2018, 23:18:50 »
Podana jest wartość umowna : mała, średnia, duża
Tak jak pisał Antonio. Ilość kofeiny:  mała = arabika, średnia = arabika + robusta, duża = robusta
Zawartość kefeiny nie ma większego znaczenia dla osoby normalnie reagującej i na co dzień ją przyjmującej. Dawka śmiertelna to ok. 2 espresso na kilogram ciała. Dorosła człowiek musiałby wypić sporo ponad 100 espresso w ciągu doby :)
Bardziej chodzi o przysłowiowego kopa. Kawa w nadmiarze już tak nie smakuje, przynajmniej mi :)

Offline hdtv

« Odpowiedź #4601 dnia: 05 Luty 2018, 23:20:41 »
Eh, a pudełko do spakowania kawy, a czas pracownika, żeby pojechał do paczkomatu, będziemy sobie rozliczać grosze za przesyłkę?

Marek.

Wiedziałem na 100% że taka będzie argumentacja :). Tylko że dla mnie to żadna argumentacja - bo w takim układzie powinniście do cennika dodać jeszcze kilka pozycji - woda na herbatę dla obsługującego piec, koszty płynu do mycia podłogi dla sprzątającej itp. - skoro nie zarabiacie na kawie to po co prowadzić niedochodowy biznes? A co do tych groszy - nie chodzi o te 2 zeta bo to faktycznie przy cenie ok 100 za kawę to grosze ale chodzi o zasadę!!! Nigdy nie kupuje gdzie nie traktują mnie poważnie - idę gdzie indziej, ale co tam - macie tyle klientów że bez różnicy :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4602 dnia: 05 Luty 2018, 23:24:10 »
Serwus, jestem nerwus... Jeszcze te trzy wykrzykniki ;).

@Miklas niestety nie pracuje dla nas. Szkoda...

@hdtv, ile Twoim zdaniem kosztować to powinno? Zawsze mam z takimi sprawami dylematy. Raczej bierzemy na siebie różne koszty związane z wysyłkami i transakcjami. Może nie jestem na bieżąco z cennikami. Napisz proszę o swoich przemyśleniach na nasz adres e-mail, a kolegę przeproś po prostu, bo zbeształeś go zamiast mnie ;).
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2018, 00:00:06 wysłana przez Antonio »

Offline hdtv

« Odpowiedź #4603 dnia: 06 Luty 2018, 00:01:08 »
Serwus, jestem nerwus... Jeszcze te trzy wykrzykniki .
to fakt - ale to przez zbyt duże spożycie kawy :)
@Miklas niestety nie pracuje dla nas. Szkoda...
nie wiedziałem - napisał tak jakby pracował :) - sorki dla kolegi
Twoim zdaniem kosztować to powinno? Zawsze mam z takimi sprawami dylematy.
tyle co kosztuje w cenniku Inpost - przy tak poważnej firmie i biznesie jaki prowadzisz takie dodatkowe (nie chce tu wstawić bardziej dosadnego i mniej cenzuralnego przymiotnika :) próby zarabiania wyglądają co najmniej niepoważnie. Jeśli masz żle skalkulowany biznes podnieś cenę kawy i będzie to uczciwe i przejrzyste. Pisać nigdzie nie zamierzam - jak pisałem zniechęcają mnie takie praktyki - zarejestrowałem się u konkurencji obok :)
pozdrawiam

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #4604 dnia: 06 Luty 2018, 00:05:08 »
@hdtv skąd wiesz jaką stawkę płaci @Antonio za paczkę wysłaną inpostem? ja np. płacę 9,84zł firmie Inpost za najpopularniejszy gabaryt B.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi