Teraz jeszcze parę słów o tym, jak funkcjonuje nasza palarnia. Mastro Antonio funkcjonuje od roku 2009 i jest dziełem dwojga ludzi: Eli i Antonia.
Tylko my zajmujemy się w sensie kompleksowym tworzeniem naszych kaw: ich zakupami, profilowaniem, paleniem, tworzeniem mieszanek, opisami, umieszczaniem kaw w sklepie. Funkcje pomocnicze w sklepie od paru dni pełni pani Monika, która częściowo przejęła obowiązki Szymona. Pani Monika zajmuje się jednak tylko ostatnim ogniwem logistyki. "Jądrem" tej logistyki zajmuje się Antonio. Dzięki temu ja mogę palić ciekawe kawy i żyć w swoim "synestetycznym świecie".
Wydaje mi się, że mamy bardzo duży wybór singli: jest ich kilkanaście, w tym np. 5 kaw z samego Salwadoru, 3 z Hondurasu, kilka różnych Kenii, różne Brazylie, różne Etiopie o Pacamaarach i Geshach nie wspominając. Te kawy pojawiają się na półkach rotacyjnie. Jeszcze teraz sklep internetowy działa w palarni (zmieni się to od grudnia), w związku z czym "twórczyni poetyckich opisów" raczej nie mogła pracować w kreatywny sposób w godzinach porannych. Żeby stworzyć opis własnej percepcji, konieczna jest cisza i skupienie: możliwość "podróży w głąb samego siebie" i posłuchania tego, co naprawdę czujemy.
Ze względu na uwarunkowania zdrowotne ja mogę testować kawy wyłącznie w godzinach porannych a testowałam je tak naprawdę wyłącznie w godzinach popołudniowych. Przy palarce stanąć mogłam np. o 16.00 a zdecydowanie nie są to dla mnie godziny optymalne. Wzięcie na siebie dodatkowych obowiązków w sensie stworzenia dla każdej kawy szczegółowego opisu (wyłącznie mojej percepcji, gdyż trudno mi teraz wcielić się w rolę panel leadera, zebrać dane wiarygodne statystycznie i na tej podstawie stworzyć obraz percepcji zbiorowej, czyli mapę sensoryczną) w dotychczasowych warunkach pracy było dla mnie awykonalne.
Cytowane tu Coffee12 (które chyba już nie istnieje) działało na tej zasadzie, że ktoś co miesiąc kupował za granicą JEDNĄ KAWĘ i na niej się skupiał. Chciałam ogłosić konkurs. Jeśli ktoś znajdzie palarnię, (oprócz Has Bean), która ma tyle w ofercie singli i mieszanek co my, to ufunduję tej osobie specjalną nagrodę..Fajnie byłoby też podać, ile osób tam pracuje..