Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949284 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4320 dnia: 30 Listopad 2017, 11:04:49 »
Antonio jakieś 2 -3 wybitne rodzaje kaw do cappucino bym chciał i 1 do espresso. Jeden rodzaj to pewnie czekoladowa fala i jeszcze pytanie najlepsza temperatura parzenia to 92 stopnie ?

Myślę, że możesz spróbować parzyć kawę do cappu także w 94 C, żeby "podbić" czekoladę". Ariadna, jeśli tolerujesz robustę. Wkrotce: mój "Blend Urodzinowy"

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4321 dnia: 30 Listopad 2017, 11:08:11 »
Etiopia Aricha:

Wracając do synestezji aromatów i obrazów.

To też jest "prześliczna rudowłosa", czyli typowy natural, ale jest bardziej subtelna i uduchowiona, niż Danae. Można spodziewać się aromatów kwiatowych, słodyczy, balansu..Jest głębia aromatyczna, ale nic nie wybija się ostro na plan pierwszy: aromatyczno-smakowo-dotykowe "sfumato"..łagodne przejścia między niuansami. Tę właśnie kawę zabrałabym na "bezludną wyspę"..
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 12:31:21 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4322 dnia: 30 Listopad 2017, 11:14:13 »

Kenia: bardzo dużo różnych aromatów i duża intensywność.
Mój "synestetyczny" umysł "bawi się" obrazami. Nie epatuje golizną, ale się jej nie wystrzegam.
"Homo sum humani nihil a me alienum puto”, jak mawiał Terencjusz..

Jakoś też nie widzę rozgraniczenia pomiędzy sztuką przez duże "S" (malarstwo) a tą przez małe.
Joanna Alm porównała naszą "sztukę", rzemiosło roasterów,  ze sztuką "fotograficzną:

http://www.byleew.nl/coffee/following-the-curves-roasting-insights-from-joanna-alm/

Jej wykład na Nordic Roasters Forum wyraźnie mówi, że "roaster" rozpoznaje potencjał danej kawy , wybiera cechy, które chce uwypuklić, szuka warsztatowych środków do osiągnięcia swojego "artystycznego" celu. My nie posługujemy się Sztuką w celu "płytkiej" komercji, jeśli po nią sięgamy, żeby przybliżyć konsumentom nasze kawy.  My dajemy wyraz swojej percepcji świata i swojej indywidualnej wrażliwości.

« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 11:25:10 wysłana przez Elka »

Offline emko

• Ekspres: V60 01, 02; Aeropress; Bialetti Venus
  • Młynek: Aergrind
« Odpowiedź #4323 dnia: 30 Listopad 2017, 11:25:54 »
@Elka masz jakąś synestezje?

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4324 dnia: 30 Listopad 2017, 11:31:32 »
Tak, aromatyczno-barwną i dotykowo-barwną oraz barwno-dotykową.
Stąd nazwa linii.

Ostatnio, jak kawę przedawkuję to mam potem takie kolorowe wizje jak Witakcy po peyotlu  :szampan:
Rano, najczęściej niczego nie pamiętam lub "pamiętam mgliście" ostatni obraz  :ups:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 11:35:22 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4325 dnia: 30 Listopad 2017, 12:43:18 »

Chciałabym wrócić do kwestii pudełek na single Synestezji, projektowane przez Wojtka. Na bokach jest miejsce na tekst. Ciekawa jestem Państwa opinii i wszelkich uwag dotyczących tekstu poniżej:

"Jestem poszukiwaczką przygód sensorycznych, poszukiwaczką przygód w ogólności. Lubię wąchać, dotykać i rozgryzać ziarna. Lubię rzeczy nowe i wielowymiarowe.  Uważam, że aby dobrze wypalić kawę, trzeba użyć obu półkul mózgowych: analitycznej i intuicyjnej. Palenie kawy jest dla mnie magią i nauką. Jestem biologiem i moja wiedza przyrodnicza bardzo pomaga mi w zrozumieniu procesów zachodzących w trakcie wypalania kawy. Z drugiej strony jako  synestetka  barwnie widzę  aromaty. Stąd nazwa mojej linii autorskiej: Synestezja”. Palenie kawy jest dla mnie sztuką i zabawą.

Aromaty otwierają bramy  wspomnień i emocji zapomnianych w naszym codziennym życiu Chciałabym, żeby wąchanie i smakowanie kawy, jaką trzymasz w ręku, stało się dla Ciebie okazją do zamknięcia oczu i  skupienia się na sobie samym oraz na tym, co naprawdę czujesz. Niech filiżanka kawy będzie zaproszeniem do Podróży i dostarczy Ci tyle radości, ile ja odczuwałam przy jej wypalaniu"

Bardzo proszę o konstruktywną krytykę  :kwiat:.  Wojtek wniósł pewne uwagi, ale jak na razie ich nie uwzględniłam.
Jeśli coś nie brzmi dobrze, proszę o sugestię, jak dany fragment tekstu przekształcić tak, żeby było lepiej.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 12:45:43 wysłana przez Elka »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #4326 dnia: 30 Listopad 2017, 12:51:44 »
Elu, obawiam się, że Twoje skojarzenia miast pomóc mogą wprowadzić zagubienie wśród gości Waszej strony/palarni. Mówiąc wprost, może się okazać, że te skojarzenia są zbyt trudne w rozszyfrowaniu.

Oczywiście zgadzam się z interpretacjami w 100% niemniej nie do końca wierzę, że zadziałają.

Natomiast to co się wydarzyło powyżej pod każdym obrazkiem jest tym czego trzeba: napisałaś o każdej kawie znakomite drogowskazy sensoryczne. Dlaczego nie piszesz takich opisów?
Wiem, że nie lubisz narzucać innym swoich odczuć. Może zatem pisz te profile per ja.

Etiopia Aricha to dla mnie typowy natural, ale subtelny i uduchowiony. Można spodziewać się aromatów kwiatowych, słodyczy, balansu.. Jest głębia aromatyczna, ale nic nie wybija się ostro na plan pierwszy: aromatyczno-smakowo-dotykowe "sfumato"..łagodne przejścia między niuansami. Tę właśnie kawę zabrałabym na "bezludną wyspę"..
Ela

Spełnisz oczekiwania, a przy okazji Wasza kawa stanie się jeszcze bardziej osobista, Wasz kontakt z kawopijcami jeszcze bliższy, bardziej otwarty i bezpośredni.

Offline dopeman

« Odpowiedź #4327 dnia: 30 Listopad 2017, 13:07:48 »
@donkiszot Wow! U mnie bardzo ładnie pachniały ziarenka. W filiżance zupełnie nic* :)
Tak skrajne opinie mogą prowadzić do schizofrenii lub zakupu drugiej paczki :D

* i to nic również w cuppingu i w FP.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 13:09:59 wysłana przez dopeman »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4328 dnia: 30 Listopad 2017, 13:16:23 »
@Dopemanie, w tym momencie moglibyśmy zacząć dywagować o "progach percepcji"   :redface:  :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 13:18:38 wysłana przez Elka »

Offline Rusek Mężczyzna

• Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
« Odpowiedź #4329 dnia: 30 Listopad 2017, 13:26:15 »
I znowu by wyszło, że wszyscy mają percepcję zaburzoną, a tylko Elka potrafi wycisnąć coś genialnego ze zwykłego :)
Na szczęście zaraz ten wątek skasują specsłużby ze względu na zbyt duże nasilenie obrazoburczych malowideł.  :ogien:

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #4330 dnia: 30 Listopad 2017, 13:28:41 »
"Jestem poszukiwaczką przygód sensorycznych, poszukiwaczką przygód w ogólności. Lubię wąchać, dotykać i rozgryzać ziarna. Lubię rzeczy nowe i wielowymiarowe.  Uważam, że aby dobrze wypalić kawę, trzeba użyć obu półkul mózgowych: analitycznej i intuicyjnej. Palenie kawy jest dla mnie magią i nauką. Jestem biologiem i moja wiedza przyrodnicza bardzo pomaga mi w zrozumieniu procesów zachodzących w trakcie wypalania kawy. Z drugiej strony jako  synestetka  barwnie widzę  aromaty. Stąd nazwa mojej linii autorskiej: Synestezja”. Palenie kawy jest dla mnie sztuką i zabawą.

Aromaty otwierają bramy  wspomnień i emocji zapomnianych w naszym codziennym życiu Chciałabym, żeby wąchanie i smakowanie kawy, jaką trzymasz w ręku, stało się dla Ciebie okazją do zamknięcia oczu i  skupienia się na sobie samym oraz na tym, co naprawdę czujesz. Niech filiżanka kawy będzie zaproszeniem do Podróży i dostarczy Ci tyle radości, ile ja odczuwałam przy jej wypalaniu"

Brzmi jak wyznania Geishy. Ja bym wolał znaleźć tam przepis jak taką kawę zaparzyć. Taki punkt wyjścia jak to podawali cofee12

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #4331 dnia: 30 Listopad 2017, 13:32:22 »
@donkiszot Wow!.
Nie do końca wiem o czym mówimy, czy wracasz do Las Lajas? czy tyczy się to powyższych opisów obrazów?

Ja bym wolał znaleźć tam przepis jak taką kawę zaparzyć. Taki punkt wyjścia jak to podawali cofee12
Przecież tyle razy było napisane: cupping i Rao metoda na V60 -- jeśli chodzi o przelewy. Co więcej trzeba? wodę też znasz: testy w palarni są najczęściej na Żywiec Zdrój.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4332 dnia: 30 Listopad 2017, 13:40:54 »
że wszyscy mają percepcję zaburzoną
Adrianie, czy wszyscy to także Ty? Lubisz mocniejsze kawy, ciemniejsze barwy, lubisz bardziej gorzkie niż kwaśne -- niech tak już zostanie :).

W tym typie polecam teraz: Chocolate Wave i Espresso #1. Obie mieszanki mają teraz świeży, zimowy sznyt ;). Jest nim Brazylia o wybitnie słodkim, czekoladowym profilu, a także wybitne towarzyszące jej kawy: Honduras i Salwador z naturalnej obróbki.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 13:45:58 wysłana przez Antonio »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #4333 dnia: 30 Listopad 2017, 13:42:13 »
Przecież tyle razy było napisane: cupping i Rao metoda na V60 -- jeśli chodzi o przelewy. Co więcej trzeba? wodę też znasz: testy w palarni są najczęściej na Żywiec Zdrój.
Tak, ale są subtelne różnice jak 1st C czy 1 klik MK3- najlepsze dla danej kawy. Czasem ktoś może zmarnować pół paczki drogiej kawy, żeby dojść do jej najlepszego punktu. A potem narzekania, że nic w tej kawie szczególnego

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4334 dnia: 30 Listopad 2017, 13:49:29 »
są subtelne różnice jak 1st C czy 1 klik MK3- najlepsze dla danej kawy.
Czy tak jest w istocie? Nie wiem, ale ja do dripu nie zmieniam ustawień młynka prawie wcale. Jeśli już, to raz na dłuższy czas. Wodę dłuższy czas nastawiałem na 92 stopnie, od dawna jednak biorę 94 stopnie. Nie dajmy się zwariować ;). Każdy musi tylko wypracować swój warsztat pracy. Wiodą do tego nieraz wyboiste albo grząskie drogi... Każde doświadczenie coś nam jednak daje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi