Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946026 razy)

Offline muzzy Mężczyzna

• Ekspres: Xenia, Gaggia Classic, Aeropress, Kalita
  • Młynek: Eureka Mignon, Wilfa Aroma
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3660 dnia: 28 Lipiec 2017, 09:34:53 »
@untoldex - jasne, ja robię tak:
1. Metoda odwrócoca, tłok na liczbę 4, wsypuję 14g kawy, woda ok 90-93C, z naturalami od Antonia mielenie dość grube, prawie jak do Kality
2. Dodaję ok 30% wody, mieszam krótko i dolewam resztę wody
3. Odwracam i stawiam na kubek
4. Zaparzanie ok 30 sek + wyciskanie ok 20 sek

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #3661 dnia: 28 Lipiec 2017, 19:43:47 »
Pozwolę sobie dodać parę refleksji po mojej dosyć długiej nieobecności na forum.

W kwestii "pylistości" Nefas czy innych Etiopii: jeśli ktoś zaobserwował ten efekt (ja nie, ale może nie okazałam się dostatecznie wrażliwa), to winić można wszystko: począwszy od producenta zielonego ziarna (Nefas w chwili zakupu była, w moim odczuciu  jednym z 2 najczystszych lotów/mikrolotów próbowanych przeze mnie w zeszłym roku), poprzez roastera (airflow, stan komina, krzywa palenia, ilość dostarczanej energii, siła cracku, temperatura wrzutu do palarki, kawy palone wcześniej, ciśnienie atmosferyczne itp.) a skończywszy na młynku baristy i produkowanej przez niego frakcji pyłu. 

Nefas/Ambela to kawy, których używamy od jesieni ubiegłego roku. Następne Etiopie wejdą do naszej palarni  jesienią bieżacego roku . Nie sprowadzamy latem prawie żadnych kaw ze względu na możliwość ekspozycji zielonego ziarna na wysokie temperatury w trakcie transportu. Ja jestem wręcz przewrażliwiona na tym punkcie i zaczynam sprowadzać nowe ziarna dopiero od września-października , tak planuję zakupy dla Synestezji.

Większość dealerów zielonego ziarna niektóre Etiopie naturalne ma a na wiele dopiero czeka. Te "najpóźniejsze" naturale to są najczęściej kawy z najwyższych położeń, długo dojrzewające. Ponieważ etiopskie naturale są dla mnie i linii "Synestezja" produktem sztandarowym, nie decyduję się na żadną..zanim nie zastawię próbkami od różnych dostawców całego stołu. W zeszłym roku wybór był i trudny, i łatwy..tylko Nefas/Ambela/Dambi Uddo wydawały mi się dostatecznie "czyste". Zobaczymy, co okaże się w tym roku. W przyszłym tygodniu zaczynam palić i testować próbki a sam proces wyboru potrwa około 3 tygodni, bo właśnie zbieram oferty od różnych dostawców.

Kolejną poruszaną niedawno kwestią był problem "świeżości wypału". Ktoś napisał, że woli kupić Ariadnę PLUS z 17.07 od Ariadny z 11.07. Jestem mocno zdziwiona, gdyż w moim odczuciu Ariadna z 11.07 właśnie teraz będzie najlepsza.
Nie wiem, czy wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że bardzo świeże kawy zawierają spore ilości akryloamidów, czyli substancji rakotwórczych. Bardzo świeże kawy są "hydrofobowe", zawierają tak duże ilości CO2, że trudno je zwilżyć: to dlatego są tak niestabilne w procesie zaparzania, zwłaszcza jako espresso. Niektóre włoskie palarnie nie wypuszczają swoich mieszanek na rynek przed upływem 3 tygodni od daty palenia: taka polityka gwarantuje "stabilność mieszanki" z punktu widzenia baristy. Świeżo palona kawa zawiera często aromaty dymne: w torebce od dnia palenia przez parę tygodni zachodzi spokojna ewolucja aromatu w kierunku kwiatowego czy owocowego. Etiopia czy Kenia sprzed 2 miesięcy będzie wciąż bardzo intensywna a w wielu przypadkach wręcz zyska na balansie. Tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia jako roastera i testera.

Ponieważ wiele osób sortuje kawy "ściśle po dacie", moi współpracownicy: Szymon i Antonio wręcz odradzają mi palenie kaw w określonych dniach miesiąca. Gdy minie graniczna data 1-go dnia danego miesiąca, kawy "z miesiąca poprzedniego" niejako "tracą na wartości" ekonomicznej , pomimo faktu że obiektywnie "nic im nie dolega" czy właśnie "dojrzały". Mój Red np. jest średnio pijalny do momentu upływu 2 tygodni po jego wypaleniu a jego jaśniejsze wersje "uciekają w kwaśność", zanim miną "magiczne dwa tygodnie". Zaparzanie RED-a w AP w zasadzie mnie nie dziwi: robiłam wersję z Salvadorem naturalnym oraz z Etiopią Nefas i zawsze będą one bardziej kwaskowate od bardziej ubogiej wersji tradycyjnej. Myślę o wyodrębnieniu ciemniejszej i jaśniejszej wersji oraz o REDzie klasycznym i "bogatszej" wersji "RED PLUS".

W kwestii rozróżniania między "Mastro" a "Synestezją" jestem ZA. Nad tematem pracuje zdolna projektantka wizerunku. Mamy nadzieję wkrótce zobaczyć rezultaty jej pracy.

Wiele osób pytało także, kiedy wypalę Pacamarę Las Margeritas. Myślę, że zrobię to dopiero we wrześniu. Gdy myślę, że taka kawa miałaby leżeć np. w paczkomacie na słońcu, wolę powstrzymać się przed jej włożeniem do pieca..

Wszystkim życzę udanego weekendu i dobrej drugiej połowy lata  :szampan:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3662 dnia: 28 Lipiec 2017, 20:54:33 »
Podchodzę do tego na zasadzie zaufania, skoro podpisujecie się pod swoją pracą, znaczy można brać. Jeśli w Waszym sklepie byłaby roczna kawa, uznam, że widać tak było dla niej najlepiej i ją kupię.
A, i nie lubię kupować zbyt świeżych kaw, bo nie chce mi się czekać, a potem marudzę, że za wcześnie otworzyłem ;) bo to jeszcze nie jej czas.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3663 dnia: 28 Lipiec 2017, 21:46:23 »
w torebce od dnia palenia przez parę tygodni zachodzi spokojna ewolucja aromatu
To przynajmniej tu się zgadzamy. Kawa się zmienia, traci świeżość (utratę świeżości definiujemy jako zmianę właściwości produktu w czasie).
Czy to jest zmiana na lepsze czy na gorsze, to już zupełnie inna kwestia.
Ja jako klient (a klient ma zawsze rację), chciałbym, żeby ta kawa ewoluowała u mnie na półce a nie w magazynie :) Skoro podajecie datę palenia, to znaczy, że jakieś znaczenie ona ma. Skoro ma to silnik strony może ułatwiać wykorzystanie tej daty do decyzji o zakupie, nawet jeżeli klient będzie wybierał kawę najstarszą skoro taka Twoim zdaniem jest lepsza. Jeżeli uważasz, że jakaś kawa najlepiej smakuje 3 tygodnie od daty palenia, czy 2 miesiące od daty palenia (ja takiej kawy jeszcze piłem, 3 tygodnie zgoda, 9 tygodni nie:), to fajnie taką informację dać na paczce albo na stronie. Na pewno ktoś skorzysta i weźmie to pod uwagę.
Jednym z wyróżników lokalnych palarni jest to, że można tu zamówić świeże kawy. Ja na Waszym miejscu robiłbym z tego atut a nie namawiał do kupowani starszych kaw ;).

PS.
  kawy zawierają spore ilości akryloamidów, czyli substancji rakotwórczych
Czyli co, Synestezja przechodzi na ciemniejsze palenie w związku z tym? To przecież zmniejsza ilość akryloamidów?
Naprawdę czasami warto pomyśleć co się piszę. To ma mniej więcej takie same naukowe potwierdzenie jak, Twoje informacje o tym że wiele dzieci po szczepieniach umiera i cierpi na autyzm.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3664 dnia: 28 Lipiec 2017, 22:47:28 »
Mam nadzieję, że nie rozwiniemy tu jeszcze dyskusji o szczepieniach. Nie przypominam sobie, byśmy o tym kiedykolwiek zagaili...
Akrylamid w odniesieniu do tradycyjnej żywności to moim zdaniem niepotrzebne dzielenie włosa... Kiedyś zapytała mnie o niego pani z sanepidu. Piszą o tym w amerykańskiej prasie, robią jakieś badania, dużo gadania. Podobno jest to istotne tylko tam, gdzie się kawę aromatyzuje lub dużo się jej mieli, a może to z kolei jakaś inna sprawa. Przy okazji, @pj.walczak, skąd te dane, że ilość akrylamidu maleje że stopniem palenia?
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2017, 23:12:30 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3665 dnia: 28 Lipiec 2017, 23:10:25 »
Mam nadzieję, że nie rozwiniemy tu jeszcze dyskusji o szczepieniach. Nie przypominam sobie, byśmy o tym kiedykolwiek zagaili...
Akrylamid w odniesieniu do tradycyjnej żywności to moim zdaniem niepotrzebne dzielenie włosa...
Nie rozwijamy :) Tylko zwracam uwagę na dobór argumentów przez Elę. Akrylamid - jako argument przeciw sugestii o wprowadzenie możliwości filtrowania po dacie palenia, czy szczepionki i śmiertelność dzieci w wątku o weganizmie. Strzelanie z armaty do komara. I to we własnym domu. Nie warto... Lepiej ugryźć się w język/palec.

Sugestie co do możliwości strony tylko z życzliwości do Was i marki MA. Kawę kupiłem bez tej opcji, da się. Już nie piszę więcej na ten temat, nie zaśmiecam Wam wątku.

PS.
Stwierdzono istotną, ujemną korelację pomiędzy zawartością akryloamidu a intensywnością barwy palonej kawy.
Np. w badaniu tu: https://www.researchgate.net/profile/Hanna_Mojska/publication/259269458_Studies_of_acrylamide_level_in_coffee_and_coffee_substitutes_influence_of_raw_material_and_manufacturing_conditions/links/5653019208ae4988a7af3694/Studies-of-acrylamide-level-in-coffee-and-coffee-substitutes-influence-of-raw-material-and-manufacturing-conditions.pdf

Ale naprawdę, KAWA jest ZDROWA i badania dowodzą, że ma właściwości anty kancerogenne. Nie straszmy ludzi :)
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2017, 23:21:27 wysłana przez pj.walczak »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3666 dnia: 28 Lipiec 2017, 23:27:17 »
Na razie nie widzę technicznych możliwości w naszym oprogramowaniu. Pewnie dla eksperta od programowania backendu byłaby to łatwizna. Jak napisałem wcześniej, wezmę to pod uwagę w przyszłości, gdy się zajmiemy rozwojem softwaru :). Na razie podajemy daty palenia przy każdym produkcie. Pewnie można by napisać, że "najlepiej spożyć po tygodniu lub dwóch od daty palenia" lub coś podobnego, ale po co? ;) Kawa zmienną jest i jest to piękne. Zachęcamy tylko do nie wiązania wartości danej kawy z jej datą palenia, bo takie podejście jest dla nas mało zrozumiałe. W niektórych popularnych sklepach internetowych można kupić "świeże" 3-miesięczne kawy, gdy nasze jednak znikają w ciągu miesiąca, najwyżej dwóch.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3667 dnia: 28 Lipiec 2017, 23:35:47 »
Amen.
A z innej beczki, jest jakaś kawiarnia w Warszawie, która serwuje Wasze ziarna?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3668 dnia: 28 Lipiec 2017, 23:40:14 »
Czasami Moko -- ziarna do dripu.

Offline crik Mężczyzna

• Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, La Peppina.
  • Młynek: Kinu M38, Timemore C3 ESP PRO.
« Odpowiedź #3669 dnia: 28 Lipiec 2017, 23:48:02 »
Dobrze wiedzieć, na pewno teraz tam zajrzę  :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3670 dnia: 29 Lipiec 2017, 12:46:32 »
Stormy weather...

Bardzo gładkie czyli przyjemne w dotyku i smaku espresso ;)

Jak widać, crema mega świeża, kawa ma 2 tygodnie od dnia palenia, teraz zaczyna być mniej agresywna, bardziej przyjemna i delikatna...
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2017, 12:48:35 wysłana przez Antonio »

Offline muzzy Mężczyzna

• Ekspres: Xenia, Gaggia Classic, Aeropress, Kalita
  • Młynek: Eureka Mignon, Wilfa Aroma
« Odpowiedź #3671 dnia: 29 Lipiec 2017, 17:13:14 »
Minęło 2.5 tygodnia od palenia tych naturali i aromaty znacząco się wygładziły. Zrobie kolejne podejście do TOP RED jako espresso. Czy macie jakieś sugerowane przepisy?

Ja standardowo ustawiam przemiał pod następujące parametry: 17.5g ziarna / 35 sek / 35ml

Offline dopeman

« Odpowiedź #3672 dnia: 29 Lipiec 2017, 20:07:04 »
Mieszanka do espresso 'kawa do szklanki' to już klasyka gatunku. Poprzednia była świetna, ta jest jeszcze lepsza. Znika po cichu ze sklepu jak świeże bułeczki. Przyznać się, kto jeszcze kupił? :D

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #3673 dnia: 29 Lipiec 2017, 22:01:50 »
Ostatnio zrobiłem bratu jakaś kawę od Ciebie, smakowała mu i chciał zobaczyć opakowanie kawy. Pokazałem mu  i zonk!
Pierwsze jego spostrzeżenie, że on nie mógłby tej kawy używać w  hotelu w którym pracuje (system hacap). Na produkcie, opakowaniu nie mozna pisać "spożyć w ciągu kilku miesięcy". Prawo UE nakazuje podawać konkretną datę przydatności do spożycia. Myślę że to musicie poprawić, ciekawe jak do tego podchodzi sanepid.
Jeżeli jestem w błędzie to mnie popraw!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3674 dnia: 29 Lipiec 2017, 22:10:09 »
Eee... Wszystko jest wyjaśnione w wielu opracowaniach i także naszych tekstach w sklepie. Jest data palenia, więc w każdym punkcie osi czasu można określić przydatność do spożycia. Jeśli ktoś nie ma jasności w tak logicznej sprawie, jego strata ;). Kawę można bezpiecznie spożywać przez lata od daty palenia...
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2017, 22:24:14 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi