Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1555409 razy)

Offline Cannonn Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Phin, Kawiarka, French Press, AeroPress
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5460 dnia: 06 Grudzień 2018, 18:18:37 »
Poszło małe zamówienie ode mnie na 6 paczuszek. Mam cichą nadzieję, że będą w poniedziałek, bo odkąd zasmakowałem Waszej kawy, to inna mi nie pasuje  :)

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5461 dnia: 06 Grudzień 2018, 20:34:51 »
Na szczęście "A" to dla mnie mieszanka idealna.

 :kawa:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5462 dnia: 07 Grudzień 2018, 17:18:26 »
Ariadna jest dobra na wszystko :). Ciekaw jestem jak wypadają jej ostatnie edycje? Od paru miesięcy bazowała ona na ciekawym mikrolocie z regionu Matas de Minas -- ciekawym, bo w młynku trzeba ją niezwykle grubo mielić. Robusta jakoś to wymaganie ogranicza, ale chyba dało się zauważyć potrzebę zmiany ustawień młynka? W sklepie zostało ostatnie wydanie ze wspomnianą Brazylią, bo "wpłynęła" już kolejna, tym razem z regionu Parana, w pięknych, ciekawych workach. Jakiś czas temu były poprzednie jej zbiory:

Dużo świeżych paleń pojawiło się w ciągu minionych dni. Warto zajrzeć :). Z moich paleń polecam Espresso #1, tym razem nie z Salwadorem lecz z Hondurasem z nieznanego nam wcześniej regionu Lempira. Od lat żywimy głębokie uczucia do firmy COMSA w regionie Marcala i ich naturalnych kaw, więc nigdy niczego innego nie próbowaliśmy.

Z serii Synestezji mamy kolejne palenia doskonałej Kolumbii El Encanto (jest też siostrzana La Claudina), znanych już Kenii Nyakabugi i Mihuti, Etiopii Mulish-Reko oraz Reko (super, wcale nie bergamotka). Honduras Miriam Elisabeth jest w dwóch wydaniach: do dripu i do espresso. Są aż trzy różne i znakomite Brazylie: Aparecida oraz dwa Bob-o-linki. Aparecida, zdaje się że palona jak poprzednio, bardziej do alternatyw, a Bob-o-link FAF oraz Bob-o-link Yellow do espresso.

Zapowiada się wkrótce niesamowity debiut bardzo fajnej kawy. Przyjechała do nas w bardzo typowych, skromnych i brudnych, workach jutowych, oczywiście z folią grain-pro w środku, jest to kawa z obróbki... -- zgadnijcie proszę, jakiej i z jakiego kraju? Nie jest to Etiopia.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2018, 17:20:40 wysłana przez Antonio »

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5463 dnia: 07 Grudzień 2018, 17:43:19 »
Jeśli brudne worki to pewnie Półmyta Indonezja?
 ;)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5464 dnia: 07 Grudzień 2018, 18:02:16 »
Burundi mokra, albo jakiś White honey z Kostaryki :)

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5465 dnia: 07 Grudzień 2018, 18:52:23 »
Chciałoby się rzec: jaką obróbkę tygryski lubią najbardziej? ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6328
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5466 dnia: 07 Grudzień 2018, 20:12:46 »
Maceracja węglowa z Kolumbii?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5467 dnia: 07 Grudzień 2018, 20:48:00 »
Perla Negra z Kostaryki?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5468 dnia: 07 Grudzień 2018, 21:44:35 »
Mieliśmy już parę takich Kostaryk jak Perla Negra, ale to nie to :). Skromne, proste worki przybywają z Afryki... Wyglądają najbiedniej, a kryją bogactwa.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5469 dnia: 07 Grudzień 2018, 21:56:15 »
Uganda?

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5470 dnia: 07 Grudzień 2018, 22:10:40 »
No to Burundi Natural musi być :)

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5471 dnia: 07 Grudzień 2018, 22:14:31 »
Brawo! :)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5472 dnia: 08 Grudzień 2018, 16:15:43 »
Przed chwilą wypaliłam nasz pierwszy mikrolot z Burundi: Sehe Collective lot 2  :szampan:
Kawa jutro znajdzie się w sklepie. Kawa pochodzi z obróbki naturalnej a rosła na wysokości około 2000 m n.p.m.
Sama stacja obróbki znajduje się na wysokości 1700 m.

Wczorajsza próbka z samplera pachniała białymi kwiatami zapylanymi przez motyle nocne  :kwiat:
Jest złocisto-bursztynowa i słodka (słodycz dojrzałych brzoskiwiń). Ma syropowatą, gładką teksturę. Będzie przeznaczona do zaparzania metodami przelewowymi. 

Do espresso lub dripa (omni-roast) wypaliłam jeszcze Rwandę Mahembe pb, Brazylię Cachoeira Lot 4 (świeże czerwone owoce) oraz nowy zbiór Jaguary (tym razem Acaia).
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2018, 18:07:02 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5473 dnia: 08 Grudzień 2018, 17:23:03 »
Wykonałam już test pierwszego palenia Burundi: jest pyszne :-)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1797
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5474 dnia: 08 Grudzień 2018, 17:36:45 »
Kawa szybko znika. Może kilogramowe opakowania warto wprowadzić ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi