Autor Wątek: Quick Mill Andreja wywala bezpieczniki  (Przeczytany 7225 razy)

Offline Filip.S

• Ekspres: Przelewy
  • Młynek: Ręczny
Quick Mill Andreja wywala bezpieczniki
« dnia: 13 Kwiecień 2017, 10:20:26 »
No i klops... Wczoraj kupiony używany Quick Mill Andreja Premium na dzień dobry odmówił posłuszeństwa 😡 Może od początku:
Ekspres podłączyłem, bojler zagrzał się, ciśnienie wyskoczyło na 1,5 bara, wszystko elegancko działało - para, gorąca woda i grupa. W pewnym momencie włączyła się na parę sekund pompka (jakby żeby uzupełnić poziom wody w boilerze) i pyk... Wywaliło korki w mieszkaniu. Od tego czasu dzieje się tak od razu po włączeniu ekspresu. Tylko jeśli wyciągnę zbiornik (wykrywa jego brak i nie włącza ani grzałki w boilerze ani uzupełnienia wody w nim) to ekspres się włącza, świeci się zielona lampka no ale nic poza tym. Wsadzenie zbiornika i wywala korki. Ratujcie Panowie 😖

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Quick Mill Andreja wywala bezpieczniki
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwiecień 2017, 10:38:23 »
wywala korki
Które korki? W zależności od wieku mieszkania będziesz miał albo tylko bezpieczniki nadprądowe (wtedy oznaczałoby to zwarcie grzałki), albo masz też jeszcze różnicowo-prądowy (jeśli to ten, to oznacza przebicie grzałki do obudowy albo do wody).

Offline Filip.S

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwiecień 2017, 11:22:35 »
I tu pojawia się problem związany z moim całkowitym elektrycznym dyletanctwem (wiem, wstyd :sciana:). Czy mimo wszystko jest coś co mógłbym we własnym zakresie z tym zrobić? A co sądzisz o częściach odpowiedzialnych za uzupełnianie wody w boilerze? W zasadzie wywala korki od chwili kiedy boiler się opróżnił z wody i pewnie próbuje go uzupełnić  :mhh:
Ps. Mieszkanie rok temu całkowicie wyremontowane włącznie z elektryką.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2017, 11:52:34 »
Na początek spróbuj odwrócić wtyczkę w gniazdku. Jeśli masz podwójne z bolcem to włóż po prostu do drugiego. Czasem jest tak, że zwarcie do obudowy jest tylko w jednym miejscu i obrócenie wtyczki pomaga. Jest to jednak wyłącznie tymczasowe rozwiązanie. Po kolei powinno się sprawdzić wszystkie elementy podłączone do sieci. Kabel, grzałka, pompa, kontrolki, krańcówki, elektronika itd. Bez doświadczenia i przyrządów, cienko to widzę.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:22:53 »
Jeśli masz podwójne z bolcem to włóż po prostu do drugiego.

Jeśli mieszkanie ~rok temu remontowane, to duża szansa, że ma podwójne gniazda z niezamiennością faz, więc to nic nie da...

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:17:23 »
Owszem, są takie gniazda PODWÓJNE w którym przełożenie wtyczki do drugiego nie zamieniałoby fazy z neutralnym.

Jednak myślę, że częściej można spotkać takiego typu

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:24:00 »
podwójne gniazda z niezamiennością faz, więc to nic nie da...
Zawsze można odkręcić gniazdko i zamienić kabelki miejscami :)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:25:36 »
I tu pojawia się problem związany z moim całkowitym elektrycznym dyletanctwem
Myślę, że byłoby lepiej dla kolegi Filipa, żeby takich rzeczy nie robił.  :nienie:

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:30:38 »
Zawsze można zrobić tak:
Off-Topic:
Facet naprawiając elektrykę w domu zwraca się do teściowej:
- Mamusia potrzyma przez chwilę ten drut.
- Już trzymam.
- Czuje Mamusia coś?
- Nie...
- Aha. To znaczy, że faza będzie w tym drugim.

Offline bercik

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:20:23 »
Może niech kolega zrobi fotę jakiego korka wywala? Być może założono wyłącznik o nieprawidłowej charakterystyce prądowej, np B10A. No chyba że chodził wcześniej już po remoncie na tym gniazdku. Jeśli nie, to włączenie pompy (która de facto moment działa) i grzałki jednocześnie spowoduje narastanie prądu zwarciowego w cewce takiego wyłącznika i pstryk, napięcia nima:D
Po drugie RCD wywaliłby od razu, bo czas zadziałania tych zabezpieczeń to średnio 0,1 sekundy, ale są oczywiście wyjątki od tego.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:43:24 »
Bezpiecznik 10A to 2300W Andreja ma pobór mocy rzędu 1550W grzałka z pompą. Raczej takiego bezpiecznika to on nie wybije. Chyba, że bezpiecznik to 6A. Przy obciążeniu rezystancyjnym takim jak ma grzałka nie ma znaczenia charakterystyka bezpiecznika. Gdyby to silnik był obciążeniem to co innego. Bezpiecznik wówczas powinien być C.

Offline Filip.S

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:47:25 »
Ech... A ja się cieszyłem jak dziecko, że dorwałem Andreje w świetnym stanie za 1450 zł, a tu taki klops  >:( Serwis w Warszawie (Inspiracje Kawowe) bierze 150 zł netto za naprawę, czyszczenie i odkamienienie. Nie dużo, tylko teraz pytanie ile przyjdzie beknąć za części  :'(

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:54:48 »
Za tyle to sam bym brał nawet wiedząc że uszkodzony. Jak chcesz odsprzedać to jestem chętny ;). Co będziesz się z takim rzęchem męczył.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:16:34 »
Po drugie RCD wywaliłby od razu, bo czas zadziałania tych zabezpieczeń to średnio 0,1 sekundy, ale są oczywiście wyjątki od tego.

Nie koniecznie, takie sprzęty lubią wywalać różnicówkę, dopiero jak się dobrze rozgrzeją.

Offline Filip.S

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwiecień 2017, 16:26:53 »
Za tyle to sam bym brał nawet wiedząc że uszkodzony. Jak chcesz odsprzedać to jestem chętny ;). Co będziesz się z takim rzęchem męczył.
Bacek, dzięki za ofertę bezinteresownej pomocy, ale myślę że spróbuję się jakoś uporać z problemem 😝 Przeczesywałem olx i allegro od paru miesięcy żeby coś takiego ustrzelić 😁
Update: rozmawiałem z ludźmi z serwisu Kawowe Inspiracje, fajnie mi wytłumaczyli co zrobić żeby zdiagnozować usterkę w domu. Wieczorem zajrzę do ekspresu ☺

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi