Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53730 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Kwiecień 2017, 16:39:42 »
5 tryb ma od 1 ropli,
w 2 trybie leci czas i narasta waga od właczenia pomy czy jeszcze od innego momentu ( ręcznie właczasz wagę od momentu który sobie uznasz za stosowny)
ide sobie własnie kawę zaparzyć z uzyciem drugiego trybu ( bo dotychczas nie korzystłem z niego  :taniec:

ps. ta elektronika i tych mozliwosci tyle ze się mało kiedy korzysta , mówiłem to samo co z wodotryskami w ekspresach  ;)

nie bardzo Cię rozumiem, po co te drogie ekspresy, młynki, wagi żeby te składowe espresso mieć w d..., możesz sobie wieczorem podnieść dźwignię, podstawić wiadro i na rano będziesz miał wiadroppio  :) , po co to wszystko ważyć mierzyć itp. To, że zawodowy barista wie kiedy wyłączyć pompę, trafia w masę i czas to jest dla mnie oczywiste, robi setki, tysiące kaw, pracuje przy ekspresie 8h, to jest jego praca, oko, ręka, zmysły przyzwyczają się od tak ogromnej ilości powtórzeń. To, że tak samo postępuje "home barista" jest dla mnie co najmniej dziwne, dużych słów nie będę używał  :)

Nie mam składowych w d.... wręcz przeciwnie.
Mam starszego ojca i jemu przeważnie robie kawę wg włoskiego kanonu 7g (+- 0,5 g) kawy,  25 ml espresso (+- 2 ml) w 23- 27 sekund. I na bazie tego dodaje mleka bo espresso jest niepijalne dla Niego.
(sobie czasem espresso wg tradycyjnych proporcji  też robię).
Sobie i reszcie w moim/podobnym  wieku  proponuję espresso o wadze 32 g z 16 g kawy. Jeśli robię w swojej  filiżance to bez ważenia wiem kiedy jest 31-33 g (bardzo rzadko wyjade za te widełki). I uwierz, raczej daleko mi do mistrza WBC.
Dla sprawdzenia filiżanka z  ekstraktem prawie zawsze leci na Lunara  :)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 17:03:48 wysłana przez PiotrekBM »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:15:24 »

Jeśli robię w swojej  filiżance to bez ważenia wiem kiedy jest 31-33 g (bardzo rzadko wyjade za te widełki).

Właśnie o tym piszę wyżej. Znam swoje filiżanki i wiem ile lać a jeśli się pomylę i tak język wykryje.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:24:56 »
To macie snajpera z wagą w oczach żeby tak do +/- 2g pompę zatrzymać, czasowo też pewnie te 30s orły sokoly jedziecie na czuja. :) Różne kawy, różnie ważą.
Wracając do tematu to jest możliwość dołożenia shot timera do ekspresu:
https://shureshot.alcafe.com/mobile/kits.html
Głównie do LaMarzocco, poza czasem parzenia, jest sporo innych ciekawych funkcji, preinfuzją (elektroniczna tylko chyba, ale nie jestem pewien) automatyczny flush i backfkush. Bardzo mi się podoba to urządzenie, widziałem Rocketa Giotto z tym modem, pewnie da się to założyć do innych ekspresów, ale chyba za słaby elektronicznie jestem żeby sobie samemu z tym poradzić. W ECM elektronika ten doczepiany panel wyglada na podobne rozwiązanie do shureshot, tylko z mniejszą funkcjonalnością.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 17:29:12 wysłana przez essewissa »

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #93 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:34:30 »
@essewissa
"...Na placu boju z ekspresów HX zostały:
1. Bezzera BZ 16R DE

@Essewissa, chcesz ten ekspres kupić?

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #94 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:35:37 »
Taki Slayerek lub GS/3 super są :). Bezzerka może się schować...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:42:02 »

@Antonio
Oni wiedzą , my też.
Tylko co z tego ?  :)

ps swoją droga Bezzera jest ok, nawet bardzo ok.
I fajnie gdyby każdy mógł sobie ją kupić i siorpać kawę  [emoji39]
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 18:02:36 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #96 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:46:32 »
Cytat: kulka w 10 Kwiecień  2017, 16:49:49
Może trochę poza tematem, ale z moich obserwacji wynika (poparte też wpisami innych), że przy dłuższym postoju (np. 30m) trzeba zlać nawet 200ml+ (żeby osiągnąć temp. zaparzania ca. 90C). Chyba że 2 termometry mi przekłamują. Albo czegoś nie rozumiem
Dokładnie tak ... po 30-40 minutach "postoju" w mojej Bezzerze miałem 98 stopni przez ok. 150 ml fluscha. Też nie wierzyłem dlatego zakupiłem drugi termometr (będzie jutro trochę pomiarów). Przeciągnięty flusch (powyżej 220-230 ml) daje odwrotny rezultat - temperatura spada do 85-86 stopni.

Ciekawy jestem tych pomiarów. 

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Kwiecień 2017, 17:49:59 »
@essewissa
"...Na placu boju z ekspresów HX zostały:
1. Bezzera BZ 16R DE

@Essewissa, chcesz ten ekspres kupić?

Nie podoba mi się w tej Bezzerze (?) brak miejsca na termometr, na plus , że jest tam podgrzewana grupa Bezzery, na duży minus, że "preinfuzja" jest elektroniczna. Pogadam z shureshot, piszą, że mają kity do ECM i Rocketa Giotto. Shureshot wygląda schludnie, ma zastosowanie w gastronomii, raczej lipy nie ma. Jak mam kupować Acaia Lunar to za te same pieniądze kupię Shureshot.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Kwiecień 2017, 18:00:37 »
Lunar jest wow - może kiedyś. Jak zacząłem kompletować sprzęt, padło na brewistę. Wbudowany stoper, szybkość i cena za jaką udało się ją kupić na plus - jestem bardzo zadowolony mimo, że przyszła z wadą (szybkie rozładowywanie baterii), po wymianie działa bez zarzutu. Szkoda, że teraz dostępna jest tylko v2. Fajnie byłoby mieć dwie (jedna do ważenia dozy, druga cały czas na ekspresie), ale w domu to może przesada. Nie jest to jakoś bardzo uciążliwe, że trzeba ją przekładać. Jak ktoś ma dłuższą tackę ociekową to można wagę położyć z wytarowaną filiżanką i po flushu tylko ją przesunać pod pf - to by trochę ułatwiło. Włączam pompę i w tym czasie klikam stoper na wadze. Nie robię espresso bez wagi i to chyba forum mnie tego nauczyło. Z wagą jak z tamperem - trzeba użyć :).

Slayerek... Ja to bym chyba poczekał i dozbierał jak PiotrekBM do Lamy :D.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Kwiecień 2017, 18:10:23 »
Jak się mam programowanie czasowe to nie trzeba moczyć wagi na kratce, wystarczy jedna waga postawiona obok ekspresu. Właśnie zrobiłem espreso. 16g, czas ustawiony na 30s, waga 31.5g. Przed załączeniem pompy taruję szklaneczkę do espreso na wadze, po zrobieniu kawy sprawdzam, czy wszystko jest ok ważąc kawę. Ważnie dozy, kawy w żaden sposób mnie nie spowalnia, nie jest upierdliwe, nie manewruję wagą na kratce ociekowej.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #100 dnia: 11 Kwiecień 2017, 18:51:14 »
na plus , że jest tam podgrzewana grupa Bezzery

Mówisz serio?

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Kwiecień 2017, 18:58:32 »
Jak zacząłem kompletować sprzęt, padło na brewistę. Wbudowany stoper, szybkość i cena za jaką udało się ją kupić na plus - jestem bardzo zadowolony mimo, że przyszła z wadą (szybkie rozładowywanie baterii), po wymianie działa bez zarzutu. Szkoda, że teraz dostępna jest tylko v2.
V1 miała wadę fabryczną i z założenia rozładowywała szybko baterie. Mam co prawda V2 gdzie poprawiono już zasilanie (akumulatorek pod USB – jeszcze nie ładowałem bo wystarcza chyba na pół roku) dołożono tackę gumową (super sprawa) i zmieniono kolejność programów. Tak czy siak bez tego cuda jak bez ręki – głównie używam P2 – stawiam filiżankę na wadze, dźwigienka w górę … waga sama taruje filiżankę i po 1 sekundzie włącza stoper i wagę. Czyli uruchamia się w tej samej chwili co jest załączana infuzja. Mi do w 100% wystarcza (gorzej jak się zepsuje - kawy chyba nie zrobię  :o

Cytat: kulka w 10 Kwiecień  2017, 16:49:49
Może trochę poza tematem, ale z moich obserwacji wynika (poparte też wpisami innych), że przy dłuższym postoju (np. 30m) trzeba zlać nawet 200ml+ (żeby osiągnąć temp. zaparzania ca. 90C). Chyba że 2 termometry mi przekłamują. Albo czegoś nie rozumiem
Dokładnie tak ... po 30-40 minutach "postoju" w mojej Bezzerze miałem 98 stopni przez ok. 150 ml fluscha. Też nie wierzyłem dlatego zakupiłem drugi termometr (będzie jutro trochę pomiarów). Przeciągnięty flusch (powyżej 220-230 ml) daje odwrotny rezultat - temperatura spada do 85-86 stopni.

Ciekawy jestem tych pomiarów. 

Tedi – Manometr wreszcie dostał się w moje ręce. Temperatura jeszcze w fazie testów z powodu wyrywanego przewodu od termopary – zamówiłem nowy, ale to potrwa pewnie 2-3 dni. Sam manometr tak na szybko pokazywał niedogrzaną wodę, ale bez odczytu z termopary na grupie o niczym to jeszcze nie świadczy.

Problem jest taki, że chyba muszę się wycofać ze wszystkich bzdur co pisałem o ciśnieniu w Bezzerze czyli 11-12 barach (dobrze, że nie napisałem, że kawa przy 9,5-10 bar  po regulacji OPV smakowała lepiej – bo manometr na PF pokazywał poniżej 8 bar). Nie rozpisując się zbytnio 11,5 bara na manometrze w Bezzerze to prawie równo 9 bar na PF. I z grymasem na twarzy rozkręciłem ekspres przeprosiłem "go" za kłopoty tj. grzebanie bez sensu i ...  ustawiłem OPV na 11,5 bara. Fabrycznie ustawione 12 a nawet 12,4 (jak u mnie) też byłoby OK - jakieś 9,5-9,7 na PF'ie. Nie wiem z czego wynikają te straty ciśnienia, ale na pewno ma znaczenie miejsce podłączenia fabrycznego manometru oraz jego odległość (długość przewodu) od sondy.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 19:12:22 wysłana przez zubik66 »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #102 dnia: 11 Kwiecień 2017, 19:50:30 »
@Zubik66. Jesteś dociekliwy. Cenię to bardzo.  :ok:

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
« Odpowiedź #103 dnia: 11 Kwiecień 2017, 21:55:11 »
W skrócie mam trochę wolnego czasu - więc dociekam - bo kawy więcej nie da się wypić jednego dnia  :ogien:
Co do pomiaru temperatury to wszystko było przygotowane, termopara, mierniki, manometry .... miał być tylko START "testu". Niestety zahaczyłem ręką i wyrwałem przewód termopary z mocowania (wkręcanego do grupy). Stałem przez 3 minuty i nie mogłem się nadziwić jaki jestem zgrabny. Ale jednego jestem pewien, że każdy model ekspresu (nawet te pięciocyfrowe w cenie) ma swoje widzimisię i bez takiego "testu" ciężko jest trafić na wodę o zakładanej temperaturze nadającej się do poprawnej ekstrakcji. Na razie piję ciemno palone mieszanki, ale żeby poeksperymentować potrzebna dokładna wiedza o temperaturze zaparzania - taką mam koncepcję.
Co śmieszne tym grzebaniem przy OPV sam doszedłem, że 11 bar na manometrze (fabrycznym Bezzery) najbardziej mi odpowiada. Dziś się okazało, że nie było 11 tylko blisko 9 bar.
PS.
Zazdroszczę tym co potrafią wyczarować espresso z jasno palonych kaw - próbowałem parę razy na średnio palonej mieszance od Mastro Antonio Espresso #6 - to co mi wychodziło nie nadaje się do skomentowania - 15 minut czyszczenia szczoteczką do zębów języka, aby smak choć w połowie wrócił :evil: Oczywiście kawę oddałem w dobre ręce i po paru dniach usłyszałem, że kawa była super
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 21:58:05 wysłana przez zubik66 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Kwiecień 2017, 21:59:55 »
Jakim to sposobem, że trzeba było tak się ratować?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 22:08:02 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi