Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53777 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Kwiecień 2017, 11:58:34 »
Takie rozwiązanie sprawdza się naprawdę bardzo dobrze. Jakiś miesiąc temu przebolałem zakup i teraz jestem bardzo zadowolony :) Choć waga jest naprawdę mała to znajduje też zastosowanie w metodach przelewowych.
Tylko ta cena...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:02:58 »
Ta oczywiście boli, nie da się ukryć. Trochę ciężko przekonać samego siebie, że waga za ponad 1000zł będzie o niebo lepsza od takiej za 50zł ;)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:09:51 »
korea83 w jaki sposób rozwiązujesz temat mierzenia czasu ekstrakcji?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:11:06 »
Dlatego nie lubię tego forum ;) Człowiek sądził, że osiągnął kawową nirwanę, a później czytaj i zbiera eurodolary, a to na sitka, a to na wagę, na droższą wagę, tamper, dodatkowy młynek, zmienia ciśnienie w bojlerze, pompy, bawi się techniką polewania, wreszcie większy ekspres. I od nowa :) No, wróćmy do tematu.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:14:32 »
W jakiś sposób mierzenie czasu ( i wagi jednocześnie) rozwiązałaby Acaia Lunar. Tylko takie rozwiązanie podraża mi zakup ekspresu o jakieś 1000zł :) Świetne są te shot timery w dźwigienkach z E61, ale niestety tylko w systemach DB, w HX nigdzie nie widziałem
też mam Lunara :)
pamiętaj ze ona zaczyna mierzyc czas ekstrakcji od 1 kropli w filizance, nie od włączenia pompy ( 5 tryb pracy)
chiciaz teraz sprawdziłem  i jest tam ( drugi  tryb)  włączasz ręcznie wagę czas jak uruchamiasz pompę )
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 12:31:07 wysłana przez PiotrekBM »

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #80 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:17:41 »
Czyli Lunar + dodawanie czasu preinfuzji w pamięci (albo skorzystanie z applikacji CoffeeTimer)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:18:07 »
Wiem, że od uderzenia pierwszej kropli. Zastanawiam się, czy da się to jakoś ustawić, że np. czas od włączenia pompy do uderzenia pierwszej kropli to np. 7s, pompę wyłączam jak na wadze będzie np 23-25s, wliczając w to preinfuzję. Jakoś słabo to widzę żeby to było powtarzalne, ale może jest inaczej.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Kwiecień 2017, 12:29:01 »
5 tryb ma od 1 ropli,
w 2 trybie leci czas i narasta waga od właczenia pomy czy jeszcze od innego momentu ( ręcznie właczasz wagę od momentu który sobie uznasz za stosowny)
ide sobie własnie kawę zaparzyć z uzyciem drugiego trybu ( bo dotychczas nie korzystłem z niego  :taniec:

ps. ta elektronika i tych mozliwosci tyle ze się mało kiedy korzysta , mówiłem to samo co z wodotryskami w ekspresach  ;)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Kwiecień 2017, 13:01:52 »
5 tryb ma od 1 ropli,
w 2 trybie leci czas i narasta waga od właczenia pomy czy jeszcze od innego momentu ( ręcznie właczasz wagę od momentu który sobie uznasz za stosowny)
ide sobie własnie kawę zaparzyć z uzyciem drugiego trybu ( bo dotychczas nie korzystłem z niego  :taniec:

ps. ta elektronika i tych mozliwosci tyle ze się mało kiedy korzysta , mówiłem to samo co z wodotryskami w ekspresach  ;)

nie bardzo Cię rozumiem, po co te drogie ekspresy, młynki, wagi żeby te składowe espresso mieć w d..., możesz sobie wieczorem podnieść dźwignię, podstawić wiadro i na rano będziesz miał wiadroppio  :) , po co to wszystko ważyć mierzyć itp. To, że zawodowy barista wie kiedy wyłączyć pompę, trafia w masę i czas to jest dla mnie oczywiste, robi setki, tysiące kaw, pracuje przy ekspresie 8h, to jest jego praca, oko, ręka, zmysły przyzwyczają się od tak ogromnej ilości powtórzeń. To, że tak samo postępuje "home barista" jest dla mnie co najmniej dziwne, dużych słów nie będę używał  :)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 13:14:39 wysłana przez essewissa »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Kwiecień 2017, 13:20:00 »
Przez kilka dni ważyłem i stoperowałem - okazało się, że robiąc na nosa trafiam we właściwe ratio i prawidłowo oceniam czas ekstrakcji. Więc sprzęt pomiarowy powędrował na półkę, szkoda czasu.
Nie rozważałeś możliwości, że to Ty się wolno uczysz? Że nie trzeba tysięcy powtórzeń żeby nabrać wyprawy?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Kwiecień 2017, 13:41:01 »
Nie rozważałeś możliwości, że to Ty się wolno uczysz?
Może, ale może też odwracając pytanie Ty jesteś leniwy i wisi Ci temat, jakość. Skoro tuzy espresso ważą, mierzą to gdzie mnie biednemu szaraczkowi do nich. Ja naprawdę nie lubię robić czegoś jeżeli to jest pozbawione sensu, wolę raczej czegoś nie zrobić niż zrobić, no chyba, ze to coś ma sens, a jak już coś robię to chcę to robić z sensem bo inaczej tracę bez sensu czas :)
https://strivefortone.com/2016/04/13/hashtag-mythos-workflow/ sporo fucków, ale przytomnie napisane
"To Weigh or Not to Weigh?
It’s not even a question – weigh your shots. It’s not hard, it doesn’t slow you down, and the implementation of weighing shots offers far more in consistency, taste, and efficiency – by orders of magnitude more – than sticking to timed doses or just “eye-balling” it. Weigh your fucking shots

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Kwiecień 2017, 13:51:38 »
Jakby mi wychodziło fucking espresso z pewnością bym szukał rozwiązania. Ale że nie mam fucking shots tylko smaczne -- nie widzę powodu. Owszem, od czasu do czasu jak najbardziej ale nie zawsze bo jakiś prymityw* na jutubie tak powiedział. Kawa jest dla mnie, nie ja dla kawy.

* ja rozumiem że czasem trudno się obejść bez mocnego słowa ale człowiek który nie potrafi wypowiedzieć się publicznie bez użycia wulgaryzmów jest dla mnie prymitywem.

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Kwiecień 2017, 14:08:22 »

Najwygodniej jest uruchamiać mi stoper ręcznie. Dźwignia do góry i jednoczenie czas start. Program mierzący od pierwszej kropli moim zdaniem bez sensu bo do tej pierwszej może minąć z 10 sekund. Już lepszy jest ostatni z programów, waga taruje się w momencie postawienia filiżanek i stoper rusza.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Kwiecień 2017, 14:40:50 »

Najwygodniej jest uruchamiać mi stoper ręcznie. Dźwignia do góry i jednoczenie czas start. Program mierzący od pierwszej kropli moim zdaniem bez sensu bo do tej pierwszej może minąć z 10 sekund. Już lepszy jest ostatni z programów, waga taruje się w momencie postawienia filiżanek i stoper rusza.
Dziekuję. Myślałem podobnie, tzn. stawiam filiżankę i jednocześnie uruchamiam pompę. Jest to jakieś wyjście. Zdejmujesz wagę do flusha, stawiasz na niej jakiś pojemnik na flush, czy przy każdej kawie, stawiasz zdejmujesz wagę? Chodzi mi o to, czy nie jest to bardzo upierdliwe przy porannym espresso + cappucino np.

« Odpowiedź #89 dnia: 11 Kwiecień 2017, 14:54:34 »
Każdorazowo wagę zdejmuję bo i tak używam jej do odmierzenia dozy. Czy to upierdliwe? Moim zdaniem nie :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi