Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53669 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #210 dnia: 11 Styczeń 2023, 20:36:47 »
Mnie się kojarzy jak taki ALEX ze skrzydełkami. Więcej zdjęć i opisu jest tu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12913.0
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 03 Kwiecień 2023, 22:31:32 »
Kolejny model z tego segmentu:
ECM Mechanika Max - 1,9 litrowy miedziany bojler z HX, E61 i pompą rotacyjną.
Jest to kolejny ekspres typu HX z dwoma sondami temperatury dla lepszej kontroli temperatury.
Z ciekawych funkcji ma też sygnalizację sugerującą wykonanie flusha, programowalną preinfuzję, shot-timer itp.
Ekspres może korzystać z wbudowanego zbiornika lub zostać podłączony na stałe do wody  :ok:

Ekspres ten, z ceną na poziomie ok. 1550GBP można traktować jako następcę podobnie wycenianego modelu ECM Technika V Profi PID.

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Kwiecień 2023, 17:26:47 »
W odniesieniu do oryginalnego posta to ekspresy "odrobinę" przekraczające budżet, ale poza tym IMO idealnie wpisują się w zadane kryteria:
Mianowicie chodzi mi o Ascaso Baby T PLUS I ewentualnie jego wybiedzona wersja T ZERO (pompa wibracyjna i gadżety w stylu elektrycznego podgrzewacza filiżanek jako opcja).
Ten cudak ma HX podgrzewający wodę do 80 stopni a grupa jest termoblokiem sterowanym PIDem który ma zapewnić stabilność na poziomie 0.5 stopnia (1.5 w modelu ZERO).
Na moje to jest idealna maszyna do domu.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #213 dnia: 16 Lipiec 2023, 15:26:07 »
Kolejny model z tego segmentu:
Bezzera Aria PID-do pierwotnej wersji dołożono PID z shot timerem, flow control oraz-co mnie cieszy najbardziej-umożliwiono podłączenie do wody  :ok:

Czy ktoś mi wytłumaczy jak działa PID w tym ekspresie? Nie rozumiem tego, jak można ustawiać "przewidywaną" temperaturę parzenia espresso biorąc pod uwagę, że woda w bojlerze ma około 120-125C (na podstawie wskazania z manometru: 1.5bar), natomiast ustawienie temperatury na PID to, na przykład, 92C

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
« Odpowiedź #214 dnia: 16 Lipiec 2023, 23:41:50 »
Sam sobie odpowiem na podstawie nowego filmu, który pojawił się na kanale EspressoTV.

Jak dla mnie to tylko marketingowa sztuczka, po prostu PID pokazuje temperaturę wody w bojlerze minus jakaś stała wartość (obstawiam 30), czyli 125C w bojlerze, na wyświetlaczu 95, co by się mniej więcej zgadzało patrząc jak wskazówka manometru poszła do 1.5b: https://youtube.com/watch?v=E8Pj3EVcS5U&t=5m00s

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #215 dnia: 17 Lipiec 2023, 00:04:17 »
Przecież tak działają PIDy w HXach, np. moja Bezzera... Producent może wyświetlać temp bojlera lub szacowaną temp. zaparzania, czyli PID ustala i tak temp bojlera, na wyświetlaczu jest temp jaką osiągnie woda po przejściu przez wymiennik przy standardowym przepływie. To tylko cyferki ;) jeśli uważam, że powinna być cieplejsza to podnoszę o ~2 stopnie, jak zimniejsza to obniżam ;)
O ile pamiętam, to nawet tabelkę typu temp na wyświetlaczu -> temp w bojlerze udostępniali gdyby ktoś chciał się doktoryzować...

Offline radekzaj

« Odpowiedź #216 dnia: 17 Lipiec 2023, 00:09:13 »
Jasne, że tak działają PIDy w HXach, tylko myślałem, że tutaj zastosowano jakieś inne, nowatorskie rozwiązanie z racji niedawnej premiery tego ekspresu

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi