Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53785 razy)

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #105 dnia: 11 Kwiecień 2017, 22:52:55 »
Jest na to magiczne, mało spotykane na tym forum wyrażenie ... nie ogarnąłem tej kuwety - mam wymagania a nie mam waszego doświadczenia.
Mam od Ciebie jeszcze Honduras, ale boję się podejść do tematu i pichcę łatwą moim zdaniem kawę Quattro Grani. Wybacza mi błędy.
Będę pewny temperatury to się za Honduras wezmę - bo się zestarzeje  :Bicz:
Dlatego sobie sprawy techniczne układam, aby mieć pewność, że to tylko ja za tym (kawą) stoję  :pycha:
Już po otworzeniu paczuszki Espresso #6 wiedziałem oj będzie niedobrze ... średnie palenie i Brazylia Cerrado.
W zasadzie pijam tylko ciemne mieszanki (w tym odkupuję czasami od znajomego MORENO) - ale ostatnio nie dało się jej zmielić bo młynek sypał po całej kuchni tylko nie do PF'a (do tej pory nie wiem o co chodziło).
Taka to sytuacja Mastro Antonio  :poklon:

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Kwiecień 2017, 23:00:10 »
Zazdroszczę tym co potrafią wyczarować espresso z jasno palonych kaw - próbowałem parę razy na średnio palonej mieszance od Mastro Antonio Espresso #6 - to co mi wychodziło nie nadaje się do skomentowania

Odpowiem Ci Twoimi słowami.

ciężko jest trafić na wodę o zakładanej temperaturze nadającej się do poprawnej ekstrakcji. Na razie piję ciemno palone mieszanki, ale żeby poeksperymentować potrzebna dokładna wiedza o temperaturze zaparzania - taką mam koncepcję.

Zwiększ swój nacisk nie tyle co na temperaturę, ale jej stabilność. :)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Kwiecień 2017, 23:10:02 »
Panowie ja rozumiem, że zbyt wiele, albo żadnej wartościowej treści nie napisano w tym temacie, ale to już chyba przesada. Idźcie sobie gadać o kawie gdzieś indziej. :picardpalm: Zmora na forum z tym wodolejstwem.

« Odpowiedź #108 dnia: 11 Kwiecień 2017, 23:16:27 »
OK - przepraszam.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #109 dnia: 12 Kwiecień 2017, 08:21:44 »
Panowie ja rozumiem, że zbyt wiele, albo żadnej wartościowej treści nie napisano w tym temacie, ale to już chyba przesada. Idźcie sobie gadać o kawie gdzieś indziej.  Zmora na forum z tym wodolejstwem.

Essewisa, temperatura nie została potwierdzona przez awarię termometru.

Grupa Bezzery z elektrycznym ogrzewaniem.
Do ilu stopni rozgrzewa się ta grupa bez przepuszczania przez nią wody ?
Jaka jest temperatura grupy np. po 15, 30, 45 min?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Kwiecień 2017, 08:37:39 »
Nie wiem do jakiej temperatury rozgrzewa się w grupa BZ16, trzeba by to zbadać serwisowym pf. Mnie się podoba możliwość wkręcenia termometru w grupę, albo PID. Mając jedną możliwość pomiaru temperatury, mogę ją zweryfikować poprzez serwisowy pf. Mitica top posiada PID na którym wyświetlana jest temperatura (bojlera?), z tego co tutaj napisano PID przekłamuje przy wyższych temperaturach, tzn. nie pokazuje właściwej temp. tylko zatrzymuje się na zadanej. Mając serwisowy pf mógłby zobaczyć jakie są zależności PID vs PF, w Mitica mógłbym też wkręcić termometr. Wszystkie te rozwiązania związane z temperaturą pewnie nie byłyby wykorzystane przez mnie w codziennej eksploatacji, ale dałyby mi na początku narzędzia do poznania działania ekspresu.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #111 dnia: 12 Kwiecień 2017, 10:04:02 »
Wszystkie te rozwiązania związane z temperaturą pewnie nie byłyby wykorzystane przez mnie w codziennej eksploatacji, ale dałyby mi na początku narzędzia do poznania działania ekspresu.

Do tego jak uwzględnisz oddziaływanie np. masy grupy na temperaturę wody w grupie, espresso może być za każdym razem takie same w smaku.
Tym bardziej, że doskonale wiemy jak temperatura , a konkretnie zmiana jej wpływa na smak kawy.
Masz jeszcze wielki plus w postaci młynka. Szkoda żeby ten potencjał marnował się przez brak podstawowej wiedzy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Kwiecień 2017, 10:12:35 »
Tym bardziej, że doskonale wiemy jak temperatura , a konkretnie zmiana jej wpływa na smak kawy.
Czy tak doskonale wiemy? Wiem tylko, że wraz z temperaturą zaparzania rośnie intensywność (agresywność) procesu zaparzania. Smak kawy jest naszym wrażeniem, subiektywną interpretacją naszego mózgu ;). Żeby powiązać jedno z drugim (nasze wrażenia z procesem zaparzania) trzeba wiele pokory i wielu konfrontacji z innymi ludźmi.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Kwiecień 2017, 10:31:31 »
Tak Antonio, ale mając możliwości regulacji temperatury, jej odczytu będę mógł porównać kawy parzone w różnych temperaturach, będę wiedział, że teraz np piję kawę z 92st, a za chwilę spróbuję jak smakuje z 84st.  Ty wiesz jaka powinna być optymalna temperatura parzenia kawy, którą wypaliłeś, oczywiście klient może mieć inne zdanie na ten temat, inne preferencje, ale taka podpowiedź od roastera jest bardzo cenna, dla mnie byłaby punktem wyjścia.

Anotonio napisałbyś co myślisz o DB vs HX w domowych warunkach. Może ja dramatyzuję z tą starą wodą w DB 0,5-0,7l. Masz może jakiś swój typ w budżecie 7-8tyś do domu?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #114 dnia: 12 Kwiecień 2017, 10:32:39 »
@Antonio. Czyli, ja lubię mało intensywne espresso. Zaczynam od 87 stopni. Jak mi smak odpowiada, to temperatury nie zmieniam.
Odnoszę wrażenie, że woda bardziej gorąca psuje mi smak. To tyczy się ekspresu ECM. W Calimali gastro, tego tak dokładnie nie sprawdzałem.
Ale wiem, że to jest inna jazda.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #115 dnia: 12 Kwiecień 2017, 13:03:58 »
W zasadzie pijam tylko ciemne mieszanki (w tym odkupuję czasami od znajomego MORENO) - ale ostatnio nie dało się jej zmielić bo młynek sypał po całej kuchni tylko nie do PF'a (do tej pory nie wiem o co chodziło).
Kawa pozbawiona wilgotności w znacznym stopniu, palenie i typ ziarna. Potrafi sypać na znaczną odległość, jak siew baby makiem. ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Kwiecień 2017, 13:35:00 »
Albo po prostu zwietrzała już bardzo...

« Odpowiedź #117 dnia: 12 Kwiecień 2017, 15:24:34 »
Dalej ciągnie się OT. A ja pewnie dostanę  :Bicz:
Kawa Moreno o której pisałem była od mojego „znajomego” Włocha z Neapolu, który pod Warszawą prowadzi, raczej małą, włoską trattorie. Kawa pochodziła z 5 kg puszki, otwieranej przy mnie. Taka pucha schodzi u niego w niecały tydzień, a zapasów kosmicznych nie ma – stąd domniemam, iż nie była stara i zwietrzała. Wyglądała na świeżutką i pachnącą (większość ziarenek lekko tłuściutka) . W smaku też było wszystko OK.
Tylko to mielenie – cały młynek obklejony kawą, rozrzut przy próbie mielenia do PF z pół metra, każdą szczeliną sypało jakby się wściekła. Nie jest to kawa z najwyższej półki, ale raz na jakiś czas można za nią potęsknić – ciemno palona, taka typowa do włoskiego espresso, Arabica 90% - Robusta 10%. Co ciekawe Alessandro (tak ma na imię) robi doppio z 12g kawy (25 ml) – ot taka włoska oszczędność.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2017, 15:32:18 wysłana przez zubik66 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Kwiecień 2017, 15:29:02 »
Jak z Neapolu, to jak z Wezuwiusza ;).

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #119 dnia: 12 Kwiecień 2017, 16:33:20 »
– stąd domniemam, iż nie była stara i zwietrzała. Wyglądała na świeżutką i pachnącą (większość ziarenek lekko tłuściutka) . W smaku też było wszystko OK.
Tylko to mielenie – cały młynek obklejony kawą, rozrzut przy próbie mielenia do PF z pół metra, każdą szczeliną sypało jakby się wściekła. Nie jest to kawa z najwyższej półki, ale raz na jakiś czas można za nią potęsknić – ciemno palona, taka typowa do włoskiego espresso, Arabica 90% - Robusta 10%.

L'Antico , świeża , dobra kawa, palenie miedzy srednim a mocnym, Arabica 90%, Robusta 10%.

Wylatuje z młynka z tak wielkim impetem, jak z Biziona zboże.

Co ciekawe Alessandro (tak ma na imię) robi doppio z 12g kawy (25 ml) – ot taka włoska oszczędność.

Robi kawę w Polsce. Pewnie jak widział nie raz ani dwa grymas na twarzy podczas picia doppio stwierdził, że 2 gr. mniej kawy sprawę rozwiąże.
Ot tak w trosce o klienta i może o własny portfel też.

« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2017, 17:01:08 wysłana przez Tedi »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi