Autor Wątek: Żarna magnetyczne  (Przeczytany 4468 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Żarna magnetyczne
« dnia: 03 Kwiecień 2017, 20:36:51 »
Żarna magnetyczne są takie jak zwykłe, ale nie mają otworów na śruby mocujące. Trzymają się tylko siłą przyciągania magnetycznego, a ich pozycję wyznaczają odpowiednie łączniki, trzpienie, ulokowane na nieostrej stronie...

Idea genialna. Jak myślicie? ;)

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Żarna magnetyczne
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwiecień 2017, 20:54:39 »
Ok, ale szybko wirujące żarna i jakiekolwiek metalowe mocowanie nawet po zewnętrznej stronie to nie mamy ryzyka całkiem niezłego pola magnetycznego czyli pośrednio podgrzewanie ziaren kawy ?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwiecień 2017, 20:58:35 »
Nie wiem jaki wpływ ma pole magnetyczne na kawę. Wiem, że ma wpływ takie pole na przykład w magnetyzerach wody. Nie osadza się kamień kotłowy w rurach. Sprawdziłem to na swojej instalacji w miejscu gdzie kamień w wodzie był nieprzeciętny. Ma też wpływ na wodę w akwarium słodkowodnym. Były prowadzone badania tej wody przepuszczonej przez silne stałe pole magnetyczne.  Może kawa nie będzie się elektryzowała albo będzie jeszcze bardziej? 
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:03:49 »
Istotą tegoż wynalazku jest eliminacja śrub mocujących, tak by cała powierzchnia żaren była "jednorodna". Można przypuszczać, że wtedy drobiny kawy są bardziej jednorodne.

Jak jest z magnetyzmem i ciepłem to nie wiem ;).

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:07:41 »
Nie wiedziałem, że takie są. Mimo to takie rozwiązanie może mieć same plusy.
Zastosowanie śrub mocujących powodują braki w powierzchni tnącej. Czyli jest plus po stronie magnesu. Tym bardziej, że żarno nam się nie obróci, bo są blokady.
Siła magnesu może być do tego celu wystarczająca. Podczas mielenia i tak docisk żarna do podstawy zwiększa się. Czyli nam nie opadnie.
Jedno co mnie martwi to twardość żaren. 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:11:43 »
A gdyby po prostu zrobić żarna przykręcane od drugiej strony? Zamiast magnesu, wypuścić z drugiej strony tulejkę i przykręcić... W MSJ IMO bez problemu do ogarnięcia z górnym żarnem, z dolnym byłoby ciut więcej komplikacji - ale i tak wydaje mi się, żeby dało się to zrobić, na przykład mocując żarno do tej samej śruby, która łączy jego mocowanie z silnikiem...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:23:17 »
Pewnie tak można zrobić bez problemu, ale chyba nikomu z producentów dotąd się to jeszcze nie śniło ;).

Wspomniane przeze mnie magnetyczne żarna są podobno dostępne dla młynka EG-1 (http://lynweber.com).

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:25:17 »
Tzn pole magnetyczne nie miałoby większego wpływu na kawę, natomiast jeżeli się nie mylę to żarna będą się grzały. W wirującym polu magnetycznym ferromagnetyki będą się grzać (szczególnie zbliżając się do siebie), natomiast żaren ceramicznych i dielektryków nie połączysz magnesami stałymi.

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:25:42 »
Ładny ten EG-1 ...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:31:10 »
Przy okazji, znaleźć tam można dwa inne genialne pomysły: na równomierną dystrybucję kawy w sitku -- blind tumbler i blind shaker. Wydaje się to bardzo ciekawe i sympatyczne.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:33:45 »
Istotą tegoż wynalazku jest eliminacja śrub mocujących, tak by cała powierzchnia żaren była "jednorodna". Można przypuszczać, że wtedy drobiny kawy są bardziej jednorodne.

Musimy mieć to na uwadze, że niezależnie czy to będą żarna mocowane na śruby lub na magnes, i tak żarna chodzą miedzy sobą po skosie. W tym przypadku idealne drobiny nie są aż tak ważne {własne obserwacje}.
No chyba, że to magnetyczne zamocowanie żaren zapewni mniej pyłu kawowego.

A gdyby po prostu zrobić żarna przykręcane od drugiej strony? Zamiast magnesu, wypuścić z drugiej strony tulejkę i przykręcić...

Żarno jest trwalsze od podstawy. Wystarczy je  nagwintować. A do łba śruby zrobić dostęp.  Tak się tylko mówi. Dla producenta łatwiej jest zrobić  gwint w alu.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwiecień 2017, 00:44:59 »
Mam takie żarna w Tanzanii, i nie tylko brak śrub je charakteryzuje ale również inna powierzchnia. Takie rozwiązanie powoduje również mniejszą retencję. Gdzieś znalazłem informację że żarna wytrzymują do prawie 7000 kg dla Tanzanii. Minusem jest koszt nowych żaren około 250 euro.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwiecień 2017, 07:52:07 »
Minusem jest koszt nowych żaren
Nikt nie mówił, że będzie tanio  :mrgreen:
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwiecień 2017, 13:49:55 »
Jakiś czas temu byłem bliski kupna żaren od Mahlkonig. Chciałem je zamontować do młynka z dozownikiem.
Temat odpuściłem. Trochę szkoda. Wylot kawy w młynku nie jest kierunkowy, obroty silnika powinno zmienić się bez problemu, a łopatki zgarniające też by nie stanowiły problemu. O ile by one wymagały przerobienia.
Ciekawe co by z tego wyszło.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwiecień 2017, 15:47:25 »
Kiedyś, przy którymś czyszczeniu młynka naszła mnie właśnie myśl o tych nieszczęsnych śrubach i zgromadzonej tam kawie.

Przyśrubowanie żaren jest zdecydowanie najtańsze i najprostsze w produkcji, w taki sposób, jak spotyka się w większości konstrukcji. Mam wrażenie, że przy magnetycznych musiałby być naprawdę pierońsko mocny magnes, żeby to przy dużych prędkościach, tarciach i oporach utrzymać bez żadnego ruchu.

Może lepszym sposobem byłoby zewnętrzne nagwintowanie żaren w odwrotnym kierunku w stosunku do obrotów i osadzenie ich w takich gwintowanych kołnierzach?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi