Autor Wątek: Wymiana NS Oscar I na Musica - warto?  (Przeczytany 5196 razy)

Offline johnyKMSA Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini
Wymiana NS Oscar I na Musica - warto?
« dnia: 31 Marzec 2017, 09:11:36 »
Pojawiła mi się na horyzoncie możliwość zakupu NS Musica w fajnej cenie i zastanawiam się czy nie warto by było sprzedać Oscara ze wszystkimi bajerami montowanymi przez Elektrosa (presostat lepszy, OPV i coś tam jeszcze) i dopłacić do Musica?
Jak sądzicie? Temat warty świeczki?

essewissa

• Gość
Odp: Wymiana NS Oscar I na Musica - warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2017, 11:28:34 »
Jak masz wszystko pomontowane w Oscarze to moim zdaniem wymiana na Musica jest bez sensu. Pytanie jak fajną masz cenę na Musica :) Lepszej kawy z Musica niż z Oscara nie będziesz miał, będzie ładniej ( albo nie, zależy co się komu podoba), ciszej ( jeżeli jest to nowsza Musica wersja Silent). Też się zastanawiam nad wymianą mojego Oscara II  na coś lepszego, ale jak już mam skoczyć to wolałbym do przodu/góry jak w bok :) Ja bym chciał coś z pompą rota, prąwdziwą preinfuzją, timerem, ale to już trzeba wydać te 7-8tyś min żeby było lepiej.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2017, 11:57:27 »
Jednemu podoba się córka , drugiemu teściowa.Wybierz to co Ci sie podoba.
Musica jest na pewno bardziej prestiżowym ekspresem. Tylko pytanie czy potrzebujesz prestiżowego ekspresu do domu.
Czemu ma być Musica cichsza? Pompa wibracyjna w tym i w tym z tego co pamiętam.
Na Twoim miejscu gdybym zmieniał to brałbym pod uwagę dwa punkty.
Pompa rotacyjna( bo stabilne ciśnienie) i stabilność temperatury to najważniejsze punkty sposód wielu na liście.
Reszta może być ale nie musi. Te 2 wymienione zapewniają gwarantują smak i powtarzalność espresso. Sprawdziłem na sobie.
Zamienilem Hx z E61 na porządnego dwubojlerowca i róznica jest bardzo zauważalna ( zwłaszcza jeśli zależy komuś na powtarzalności). Niestety zdecydowana różnica w cenie nie wszystkim pozwala zrobić to samo.

ps.Tak czy inaczej Hx z E61 to porządne ekspresy które spokojnie mogą być tymi docelowymi.

« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2017, 13:56:59 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2017, 12:17:12 »
Jednak Musica ma preinfuzję i dozowanie objętościowe. W budowie grupy także są różnice, inne elementy regulujące cyrkulację wody.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2017, 12:21:58 »
Zamienilem Hx z E61 na porządnego dwubojlerowca
Moze mi to umknęło Piotrek, ale na co wymieniłeś swojego Lelit'a jezeli to nie tajemnica?

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2017, 12:30:32 »
Jednak Musica ma preinfuzję i dozowanie objętościowe. W budowie grupy także są różnice, inne elementy regulujące cyrkulację wody.
Te różnice w budowie  i cyrkulacji wody odpowiadają za lepszą stabilność temperatury. Dlatego cena Musica jest ok 2 razy taka jak Oscara.
Musica ma też więcej elektroniki.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2017, 14:12:08 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2017, 12:33:45 »
Zamienilem Hx z E61 na porządnego dwubojlerowca
Moze mi to umknęło Piotrek, ale na co wymieniłeś swojego Lelit'a jezeli to nie tajemnica?

Na ekspres o którym dawno marzyłem i długo odkładałem.
LM Linea Mini.

Wg niektórych paskudna z wyglądu :)
Dla mnie klasyczna elegancja, nawiązanie do Linei "matki".
Kanciata piękność  idąca z duchem czasu (tu po raz pierwszy LaMarzocco zastosowało grupę zintegrowaną zamiast saturowanej ).
Zobaczymy jak nowy patent firmy będzie się sprawdzać.

ps. była to w pewnym sensie tajemnica
@Antonio nasz spec od LaMarzocco chyba mnie zabije, że nie powiedziałem mu wcześniej  ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2017, 14:05:09 wysłana przez PiotrekBM »

Offline johnyKMSA Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marzec 2017, 13:24:24 »
Denerwuje mnie w Oskarze krótka dysza spieniająca. Musica ma długą prostą. To z takich szczegółów :)

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marzec 2017, 13:33:53 »
Denerwuje mnie w Oskarze krótka dysza spieniająca. Musica ma długą prostą. To z takich szczegółów :)
dysza + lepsza stabilnośc temperatury juz masz 2 pkt  " za" zmianą

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marzec 2017, 13:59:38 »
Grupy są dokładnie te same (nawet mają ten sam numer katalogowy), tylko różnią się dwoma kryzami, których brakuje w Oscarze.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marzec 2017, 14:18:48 »
W niektórych Musicach masz pompy rotacyjne, ale to w sprzętach, które mają podłączenie bezpośrednie pod wodę.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marzec 2017, 17:22:39 »
Musica jest cichsza od Oscara, przynajmniej nowa wersja silent Musica. W obu ekspresach jest pompa wibracyjna, ale wersja silent jest wyciszona. Wejdźcie na stronę NS i sprawdźcie. Wiem jak NS wyciszyło Musicę i też chce sobie takiego moda u siebie zrobić:)
WS , no weź proszę Cię z tą preinfuzja w Musica, cyknę sobie przyciskiem on/off w moim Oscarze i też bedę miał preinfuzję :) Musica jest lepszym ekspresem, ale nie jest to różnica z gatunku zrobi lepszą kawę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marzec 2017, 19:15:34 »
WS , no weź proszę Cię z tą preinfuzja w Musica, cyknę sobie przyciskiem on/off w moim Oscarze i też bedę miał preinfuzję  Musica jest lepszym ekspresem, ale nie jest to różnica z gatunku zrobi lepszą kawę.

Gratuluję poczucia humoru, ale trzeba było to jutro napisać, dzień byłby stosowniejszy na takie stwierdzenia. 

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marzec 2017, 21:24:05 »
WS masz Musicę podpięta pod ujęcie wody? Masz jakieś profilowanie ciśnienia? Masz rota pompę? Tam jest chwilowe załączenie pompy, elektroniczna preinfuzja, w niektórych Bezzerach tak jest. Sam technik z NS pisał, ze sobie można w Oscarze zrobić preinfuzję "pstryknięciem"
Jak byk stoi na stronie NS "electronic preinfusion system" Moim zdaniem Musica z bezpośrednim podłączeniem wody nie ma pompy rota.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2017, 21:36:00 »
Uporządkuj ten bełkot, bo nie wiadomo o ci właściwie chodzi. To wtedy ci odpowiem, może.
Pstryknięcie włącznikiem = preinfuzja,  :smiech:.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi