Autor Wątek: Kawa do Caffe Latte oraz Cappuccino [Aeropress]  (Przeczytany 8057 razy)

Offline Kawiarnik5

Kawa do Caffe Latte oraz Cappuccino [Aeropress]
« dnia: 30 Marzec 2017, 01:47:24 »
Dobry wieczór !

Zakupiłem już dzięki pomocy forum, Aeropress i młynek Niovana 130, aktualnie piję Ariadnę od Mastro Antonio (extra fine(największa wielkość mielenia z tej przedziałki),10g kawy 30sek 30ml<mieszam> i potem 80ml wody 94 stopnie <mieszam> i na 2min) robiona przez Aeropress, do tego 120ml mleka zagrzane do 62-64 stopni lekko spienione (do tego wszytkiego jedna łyżka cukru), kawa jest super.

Podałem przepis przyrządzania bo może robię jakiś błąd to poprawcie :) !

A teraz do rzeczy, chciałbym zapytać jaką jeszcze kawę polecilibyście na początek przygody właśnie do mleka ?

Oraz dodatkowo korzystając z okazji jaka kawa dla rodziny która lubuje się (pije na codzień) MK Cafe Premium w postaci zwykłej dużej czarnej ?

Pozdrawiam !

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawa do Caffe Latte oraz Cappuccino [Aeropress]
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marzec 2017, 07:08:23 »
Pomijając kwestię ziarna. Ja robiąc latte z AP robię mniejsze ratio. Musisz dążyć do uzyskania jako bazy czegoś przypominającego espresso, inaczej kawa mleczna będzie za bardzo rozwodniona. Ja na podwójne latte mieliłem dwie miarki od AP (nieco ponad 30g), nie pamiętam jak to było z wodą, ale chyba przy metodzie odwróconej gdzie tłoczek był w połowie kółka jedynki lałem do połowy kółka czwórki, wcześniej jakaś preinfuzja. W każdym razie ostatecznie uzyskiwałem niecałe 100 ml naparu na dwie latte.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kawiarnik5

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2017, 12:33:45 »
A tak, parzę metodą odwróconą bo nie widzę sensu by kawa kapała do kubka.

Ile parzyłeś kawę ?
Jak grubo zmielona ?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marzec 2017, 13:31:26 »
Kawę mieliłem raczej grubo jak do dripa, ale to już możesz sobie poeksperymentować z drobniejszym przemiałem. 30 sek. preinfuzji, całość 1:30 ale to już też kwestia eksperymentów.

Dawno nie robiłem latte z AP, bo są do tego lepsze mobilne urządzenia, np mokka :-).

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kawiarnik5

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marzec 2017, 18:41:06 »
A z czego wychodzi najlepsza latte ?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marzec 2017, 18:47:06 »
Z kolby z hx'em ;)

A z tańszych sprzętów to kawiarka albo phin.

Offline Kawiarnik5

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marzec 2017, 21:04:13 »
Czym się różni phin od Aeropressu, zasada działania będzie niemal identyczna, a jedyna różnica to brak filtru papierowego, który niby tyle zabiera z kawy ? Z tego co czytałem jak ludzie wymienili papierki na siateczkę nierdzewną to w zasadzie bez różnic w smaku.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marzec 2017, 21:07:28 »
W aeropressie możesz kontrolować czas parzenia. A phin to metoda przelewowa, trudniej jest zapanować nad długością ekstrakcji.

Offline Kawiarnik5

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marzec 2017, 21:14:39 »
Finalny efekt będzie się znacząco różnił ?

Phin nie jest drogi dlatego mnie to ciekawi :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marzec 2017, 21:21:24 »
W każdym z tych urządzeń możesz zaparzyć kawę w różnych wersjach, wybór należy do Ciebie. A phin jest bardzo fajny, oferuje smaczny i klarowny napar. Zmiana grubości przemiału, a także dozy, owocuje różnymi czasami przelewania. Przekłada się to smak naparu, od lekkich dripowych, po esencjonalne i konkretne.

Offline Kawiarnik5

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marzec 2017, 22:47:35 »
Jak chce uzyskać "gęsty, oleisty" napar z Aeropressu, to powinienem zmielić najdrobniej jak można i parzyć długo czy krócej ?

Jak czytam przepisy do Aeropressu to sporo ludzi zalewa miesza i parzy z minutę i od razu przeciska i nazywa to espresso :D

Offline pistolero

• Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marzec 2017, 02:28:19 »
W aeropressie zawsze robię tak, żeby czas wynosił 3 minuty. Chcę pić kawę, a nie lurę. A w phinie, kapie u mnie 16-17 minut.
Ostatnio najbardziej smakuje mi i rodzince ciemnopalona kawa z phina, która kapie do słodzonego mleka. Tak po wietnamsku  :pycha:.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2017, 02:33:58 wysłana przez pistolero »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marzec 2017, 09:46:35 »
Najpopularniejsze jest parzenie w granicach dwóch minut, liczone razem z prteinfuzją. A jak chcesz kawę bardziej esencjonalną, to trzeba zwiększyć dozę.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marzec 2017, 11:18:07 »
Chcę pić kawę, a nie lurę.

Problem jest tylko taki, że intensywność aromatów w przypadku zaparzania kawy nie jest liniowa. Przeparzając kawę otrzymujesz napój co raz mniej aromatyczny i coraz bardziej cierpki, ściągający i gorzki. Dlatego tak jak sugeruje WS, należy zwiększać dozę, a nie wyciskać jak najwięcej z ziarenek.

jaką jeszcze kawę polecilibyście na początek przygody właśnie do mleka ?
Do mleka kawa musi być wyrazista, dlatego mieszanki pod espresso będą bardzo fajne. Wyraziste single też mogą być ciekawe. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Moja siostra pijąca kawę z mlekiem z mieszanek lubi Wrocławski Klasyk z Czarnego Deszczu, a z singli Gwatemalę Coban z Euro Cafe.

jaka kawa dla rodziny która lubuje się (pije na codzień) MK Cafe Premium w postaci zwykłej dużej czarnej
Z popularnych na rynku kaw MK akurat jest całkiem poprawna. Nie ma w niej nic specjalnie ciekawego w odniesieniu do kaw z dobrej palarni, ale nie ma też nic bardzo złego. Skoro im smakuje to po co chcesz ich uszczęśliwiać na siłę?
Jak chce uzyskać "gęsty, oleisty" napar z Aeropressu, to powinienem zmielić najdrobniej jak można i parzyć długo czy krócej ?
Gęstego naparu przez papier nie otrzymasz ponieważ filtr zatrzyma olejki. Możesz pomyśleć nad metalowym filtrem. Możesz spróbować zmielić drobniej niż dotychczas. Wtedy skracasz czas parzenia, ponieważ ekstrakcja jest mocniejsza.

Możesz też spróbować w drugą stronę. Zmielić grubiej i zaparzyć tak jak w przepisie french pressowym. Kawa będzie wtedy miała większe body, będzie bardziej krągła.

Jednak tak jak sugerował Miklas z prostych, domowych sposobów najlepiej sprawdzi się moka. Myślę, że wielkość moki w okolicach 4tz/cup jeśli chodzi o zrobienie dwóch kaw z mlekiem będzie akurat.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2017, 11:56:10 wysłana przez krystians »

Offline Kawiarnik5

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2017, 21:15:39 »
Zaparzyłem dziś w Aero, na drugiej kresce w extra fine zmieleniu, 30sek preinfuzji i 3minut parzenia, 10g na 60ml wody, kawa wyszła pycha :) !

Wrocławski Klasyk z Czarnego Deszczu, a z singli Gwatemalę Coban z Euro Cafe
Możesz pomyśleć nad metalowym filtrem

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź ! Myślicie, że da radę zrobić "olistą" kawę z metalowym filtrem, może ktoś próbował ? Kawy pewnie zamówię po 250g na spróbowanie :) !

Skoro im smakuje to po co chcesz ich uszczęśliwiać na siłę?
Chcą spróbować czegoś lepszego :) Bo Ariadna... no cóż nawet nie ma jak tego przyrównać do sklepowych :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi