Chcę pić kawę, a nie lurę.
Problem jest tylko taki, że intensywność aromatów w przypadku zaparzania kawy nie jest liniowa. Przeparzając kawę otrzymujesz napój co raz mniej aromatyczny i coraz bardziej cierpki, ściągający i gorzki. Dlatego tak jak sugeruje WS, należy zwiększać dozę, a nie wyciskać jak najwięcej z ziarenek.
jaką jeszcze kawę polecilibyście na początek przygody właśnie do mleka ?
Do mleka kawa musi być wyrazista, dlatego mieszanki pod espresso będą bardzo fajne. Wyraziste single też mogą być ciekawe. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Moja siostra pijąca kawę z mlekiem z mieszanek lubi Wrocławski Klasyk z Czarnego Deszczu, a z singli Gwatemalę Coban z Euro Cafe.
jaka kawa dla rodziny która lubuje się (pije na codzień) MK Cafe Premium w postaci zwykłej dużej czarnej
Z popularnych na rynku kaw MK akurat jest całkiem poprawna. Nie ma w niej nic specjalnie ciekawego w odniesieniu do kaw z dobrej palarni, ale nie ma też nic bardzo złego. Skoro im smakuje to po co chcesz ich uszczęśliwiać na siłę?
Jak chce uzyskać "gęsty, oleisty" napar z Aeropressu, to powinienem zmielić najdrobniej jak można i parzyć długo czy krócej ?
Gęstego naparu przez papier nie otrzymasz ponieważ filtr zatrzyma olejki. Możesz pomyśleć nad metalowym filtrem. Możesz spróbować zmielić drobniej niż dotychczas. Wtedy skracasz czas parzenia, ponieważ ekstrakcja jest mocniejsza.
Możesz też spróbować w drugą stronę. Zmielić grubiej i zaparzyć tak jak w przepisie french pressowym. Kawa będzie wtedy miała większe body, będzie bardziej krągła.
Jednak tak jak sugerował Miklas z prostych, domowych sposobów najlepiej sprawdzi się moka. Myślę, że wielkość moki w okolicach 4tz/cup jeśli chodzi o zrobienie dwóch kaw z mlekiem będzie akurat.