akurat kwestia kolorów wypału tak jak i wszelkich innych ściśle określonych kolorów w przemyśle, jest usystematyzowana w naukowy sposób. Są odpowiednie normy, urządzenie pomiarowe, wydruki itd. Na pewno nasi roasterzy wiedzą wszystko o tym, ale podejrzewam, że nie mają czasu na takie rzeczy.
Tutaj przykład usystematyzowania kolorów wypału.
http://www.coffeelabequipment.com/Color_Selector_cl.jpgTak przy okazji sam kolor, niewiele mówi o procesie w jakim został osiągnięty, ani też o jakości ziarna. Gdyby najważniejszy w wypale był osiągnięty kolor, już dawno paleniem kawy nie zajmowałby się człowiek.
Oczywiście, że różnie pali się te same ziarna kawy. Jedynie do bardzo ciemnych wypałów raczej nie stosuje się najwyższej jakości ziaren, ponieważ niewiele by to zmieniło w filiżance. Nie ma w tym żadnego spisku, zwyczajnie aromaty palenie są w nich dominujące i wystarczą dobre pod względem jakości ziarna nie koniecznie bogate w aromaty. Resztą zajmuje się człowiek, aby efekt był taki jak oczekują odbiorcy lub właściciel firmy. Te same osoby decydują o tym, że kawę wytwarza się z surowca, którego z etycznego, a nawet zdrowotnego punktu widzenia, nie należałoby stosować. Dlatego ważne jest, aby konsumenci byli w miarę świadomi swoich wyborów. Niestety wielkim koncernom na ogół nie zależy na tym abyśmy podejmowali świadomy wybór. Każdy musi zadbać o własną edukację.
Ja nie jestem zwolennikiem kaw po drugim cracku w żadnej metodzie, ale wiele osób właśnie taką kawę lubi, a ja nie mam nic przeciwko.
@Adam_1234 czy w realnym życiu też tak się wypowiadasz, że kurz się podnosi, a woda w kubku mętnieje ?