Autor Wątek: Mały HX  (Przeczytany 60017 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Marzec 2017, 12:50:32 »
Ale ja nie twierdzę, że jest lepsze - ja oczywiście bardzo chętnie zmieniłbym swojego Basica na tą nieszczęsną Astorię, która mi robi za mebel, no ale póki co musi zostać tak jak jest. Ledwo wynegocjowałem postawienie MSJ na blacie... A gdybym postawił tam ekspres, to by mnie z domu wyrzucili ;) Choć wiem, że kawa byłaby sporo lepsza... Choć i tak wolałbym zrobić to co napisałem - w miarę możliwości sprawdzić jak kawa smakuje na różnych ekspresach.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Marzec 2017, 13:08:29 »
Expel ale popatrz raczej na to, jak smakuje to espresso i czy jest powtarzalne. Ja w swoim Basicu nie mierzyłem nic, bo mnie interesuje jakie będzie to espresso ;) A że jest powtarzalne i smaczne(choć pewnie może być lepiej), to nie robi mi różnicy czy trzyma temperaturę i ciśnienie czy nie... Działa to działa, smaczna kawa wychodzi i powtarzalne, nie ma się co czepiać.

Jeżeli kawa smakuje to najważniejsze.
Tylko pytanie czy piłeś świeżo mieloną kawę na porządnym, ciężkim ekspresie ? DB lub Hx.
Wtedy będziesz miał porównanie i ocenisz ile  Basic jest naprawdę wart.

ps. tak szybko Ciebie z domu chyba nie wyrzucą  :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2017, 13:29:17 wysłana przez PiotrekBM »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #62 dnia: 25 Marzec 2017, 13:15:16 »
Cyknę zaraz fotkę, ledwo wynegocjowałem młynek na blacie :D A i tak stoi bez hoppera, tak blisko szafek się kończy, że bym kawy nie wsypał :D A i tak się zaśmiałem jak to postawiłem, bo ekspres mniejszy od młynka...

A czy piłem kawy na 2B/HX? Tak. Blend Choco Espresso z CRS, wypiłem u Filipa w Targowej, zrobiłem w domu, gdzieś w połowie 250 g paczki skoczyłem znowu do Filipa. Wychodziło bardzo podobne, choć u mnie jakby mniejsza głębia smaku była - ale i tak byłem w szoku jak dobrze to wyszło na Basicu ;)

A wygląda to tak, i dlatego bym wyleciał z domu :D albo ekspres na śmietnik...

« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2017, 13:45:08 wysłana przez siewcu »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #63 dnia: 25 Marzec 2017, 14:50:16 »
Naprawiłeś Astorię? Czy tylko tak na chwilę stoi?
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #64 dnia: 25 Marzec 2017, 14:56:39 »
Nie naprawiłem, brak środków na grzałkę... Tak tylko dla porównania postawiłem, jako informację dlaczego mnie matka wywali z domu za postawienie jej na blacie :D

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #65 dnia: 25 Marzec 2017, 15:16:24 »
A mamuśka kawę pije? Jak posmakuje dobrej kawusi to pobzyczy i przestanie.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #66 dnia: 25 Marzec 2017, 15:23:49 »
Pije. Jakiś sklepowy badziew robiony byle jak w kawiarce :picardpalm: Jak jej zrobiłem singla z gwatemali to stwierdziła, że za mocne i nie chce pić, a poza tym jej za mało w filiżance tego, bo chce więcej niż pół... Nie przeskoczę tego tematu niestety.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Marzec 2017, 15:25:22 »
Basic skromnie wyglada przy Astorii.
Odłóż  kase i spróbuj ja naprawić jesli niewiele nakładu potrzeba .
Kawa bedzie zdecydowanie smaczniejsza.

ps. jesli espresso za małe to zrob mamie jakas mleczna kawe, albo americano
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2017, 15:29:17 wysłana przez PiotrekBM »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #68 dnia: 25 Marzec 2017, 15:36:39 »
Może spróbuję, natomiast poza tym i tak będzie problem z podłączeniem tego, bo niezbyt mam jak podciągnąć wodę i gdzie zamontować jakiś filtr, a o RO mogę sobie pomarzyć co najwyżej z braku miejsca. A czy niewiele potrzeba... Tego nie wiem, na chwilę obecną bez grzałki nie mam jak tego sprawdzić. No i nie ma tacki ociekowej, a z tym jest największy problem, bo nie ma skąd tego wziąć - producent niby ma, ale pisałem do wskazanej przez nich firmy zapytanie o części i mnie olali. A mlecznej nie zrobię, bo mleka nie umiem spieniać :D

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Marzec 2017, 15:37:38 »
@Siewcu, co z tego, że espresso jest powtarzalne, jak jest gorsze niż innego ekspresu.
@Expel, wymień Steela na Hx-a, to lepsza droga.
Prawda to. Też miałem w Gaggi Classic powtarzalne espresso, inna sprawa, że nie tak dobre jak teraz. Jeszcze inna kwestia to to jakie kto kawy pije, jak bardzo ciemnopalone to smakują dobrze, podobnie z każdego sprzęta, z hx-a trochę gorzej :) Też widzę brak w ofercie producentów maszyn, które robią dobre espresso, a przeznaczone są do domowego użytku, może za mały rynek, może się nie da, a takie patenty jak decent espresso mnie nie przekonują. Marzy mi się nowy ekspres z programowalną preinfuzją, ale prawdziwą, nie elektroniczną, z mniejszym ciśnieniem preinfuzji, programowalnymi przyciskami czasowo, rota pompa, bez podłączenia do wody, ze zbiornikiem. Poczekam chyba aż NS wypuści następcę ekspresu Musica bo na rynku nie widzę nic dla siebie teraz w cenie to 7-8tyś.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Marzec 2017, 15:40:09 »
Szczerze mówiąc dużo więcej miejsca od Ascaso ta Astoria nie zajmuje. 👍

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #71 dnia: 25 Marzec 2017, 15:52:55 »
No wiesz... Rodzicom się nie da wytłumaczyć niektórych rzeczy ;) A i tak brakuje tacki ociekowej, co mi najbardziej przeszkadza - część nieosiągalna, a to co mam to nawet się nie da skomentować... Może kiedyś się uda to poskładać ;)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #72 dnia: 25 Marzec 2017, 16:09:51 »
o RO mogę sobie pomarzyć co najwyżej z braku miejsca
Są małe RO tylko dość drogie, a właściwie qrefsko drogie http://sklep.osmoza.pl/system-osmotyczny-ro-pad-p-1109.html
A tacka to pikuś. Zamiast prostokątnych otworów można przecież zrobić okrągłe. Blacha nierdzewna jest dość twarda i trudna w obróbce, ale jest też blacha  alpakowa. Bardzo podobna do nierdzewki a zdecydowanie bardziej przyjazna do obróbki. Gorsza sprawa to osłona tej tacki. Nie mam pomysłu na zrobienie tego czegoś.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #73 dnia: 25 Marzec 2017, 16:14:39 »
o RO mogę sobie pomarzyć co najwyżej z braku miejsca
Są małe RO tylko dość drogie, a właściwie qrefsko drogie http://sklep.osmoza.pl/system-osmotyczny-ro-pad-p-1109.html
A tacka to pikuś. Zamiast prostokątnych otworów można przecież zrobić okrągłe. Blacha nierdzewna jest dość twarda i trudna w obróbce, ale jest też blacha  alpakowa. Bardzo podobna do nierdzewki a zdecydowanie bardziej przyjazna do obróbki. Gorsza sprawa to osłona tej tacki. Nie mam pomysłu na zrobienie tego czegoś.
Dlatego w tym jest problem ;) Kawałek blachy to pikuś, bo to już nie ma większego znaczenia, czy będzie to nierdzewka, kwasiak czy jakakolwiek inna blacha(zabezpieczona przed rdzą) - dla mnie to i z plastiku by mogło być, byle działało. Ale obudowa to temat nie do przeskoczenia, i z tym jest właśnie problem. Coś bym wymyślił, ale drogo mnie to wyjdzie... Wyrzeźbić ze styropianu, i forma z laminatu... Albo na bogato z włókna węglowego. Tyle że to nie są tanie rzeczy i w tym pies pogrzebany. Aczkolwiek patrząc ile ogólnie kosztuje zestaw RO, chyba namówię na to rodziców. Koszty niskie, a woda nieporównywalnie lepsza... Bo ta we Wrocławiu jest bardzo kiepska.
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2017, 16:20:28 wysłana przez siewcu »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Marzec 2017, 21:42:13 »
Ej, panowie zajmijcie się moim dylematem :p a nie miejskiej w kuchni u kolegi xD teraz znalazłem takie cudo jak rocket apartamento czy jakoś tak, fajna maszynka. I nie rozumiem trochę o co chodzi z tymi ekspresami załóżmy takie ascaso, montujemy bojler 1l zamiast 0,35 albo termoblock który zawsze da temperaturę +-1 C i wszystko działa. Jest nisza na rynku i nikt jej nie zapełnia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi