Autor Wątek: Mały HX  (Przeczytany 60116 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Marzec 2017, 11:29:25 »
Fajny sprzęt ale, 1200e bo za 999 jest wersja na 110v do tego obawiam się że jest tam za dużo rzeczy które wcześniej czy później się zepsują. Mimo że bardzo mi się podoba wolę chyba coś o bardziej łopatologicznej konstrukcji.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Marzec 2017, 11:40:42 »
coś o bardziej łopatologicznej konstrukcji.
Elektronika, jak w nowoczesnych samochodach. Wszystkim steruje, wszystko potrafi, tyle że jak padnie, to serwis albo w Stanach, albo w Hong Kongu.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #32 dnia: 24 Marzec 2017, 12:09:55 »
To co mam, może regulować przepływ przez pompę wibracyją, dwie termopary K, termistor, USB do rejestracji i wyświetlacz.

Ma też możliwość zbierania wody z NPFa.
:wow2: A cóż to jest?! Muszę to koniecznie zobaczyć. Jak przyjdzie kolega z tym termometrem, co to go opisałem wcześniej, to go wyrzucę za drzwi z tym badziewem.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Marzec 2017, 12:19:51 »
Kawa niezależnie czy pierwsza czy dziesiąta smakuje tak samo.

Tak dobrze to nie ma, pierwsze espresso w ciągu dnia jest gorsze, także  w gastronomicznych maszynach.

Masz na myśli ekspresy Hx czy wszystkie?
Może od młyna to  też zależy.Pierwsze  danego dnia espresso jest ze zmielonej wczoraj kawy, chyba że wyrzucisz te kilka g kawy wczorajszej.
Zawsze troche wody z ekspresu też można zrzucić  ;)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Marzec 2017, 12:39:58 »
Muszę to koniecznie zobaczyć.
Zobaczysz, zobaczysz.

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Marzec 2017, 15:50:58 »
A może za 900 euro PV Lusso? Mała dźwignia , przy tej ilości kawy wydaje się w sam raz.

https://www.lamacchinadelcaffe.com/en/pontevecchio.html

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Marzec 2017, 16:17:56 »
Dźwignia z miłą chęcią, ale wolał bym jednak z pełnoprawną kolbą na 58mm sitka, wiem że 53 też są dobre ale dostępność tamperów itd jednak przemawia za standardem 58.

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Marzec 2017, 16:23:08 »
W takim razie może Bezzera Strega? Ale tamper to chyba nie problem?

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #38 dnia: 24 Marzec 2017, 16:27:50 »
Z miłą checią ale to już 7 tysiecy. Na razie celuje w 4000, maks 5. Zaczynam powoli zadawać sobie pytanie ile warto wydać na ekspres który robi miesięcznie z 15 kaw. Nie mogę przecież zaniedbywać dripa itd.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Marzec 2017, 19:02:37 »
Przy takiej ilości kaw potrzebujesz naprawdę HXa?

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Marzec 2017, 19:28:55 »

To samo pytanie miałem zadać  ;)
Z drugiej strony jak już ktoś pije mało, to chciałby pić jak najlepszą kawę.
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2017, 19:58:11 wysłana przez PiotrekBM »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Marzec 2017, 19:52:46 »
Tak, oczywiście - jakość jest pożądana, natomiast pytanie czy jest sens stawiać tak duży ekspres w kuchni przy takim niskim zapotrzebowaniu... Chyba że te 15 kaw jest robionych np 3 razy w tygodniu po 5 i wszystkie mleczne ;) choć patrząc z mojej perspektywy, więcej sensu miałby chyba jakiś nieduży bojler albo nawet Ascaso Dream z elektroniczną regulacją, dużo mniejszy sprzęt a też da powtarzalne espresso... I zajmie sporo mniej miejsca.

« Odpowiedź #42 dnia: 24 Marzec 2017, 20:06:20 »
Tak, oczywiście - jakość jest pożądana, natomiast pytanie czy jest sens stawiać tak duży ekspres w kuchni przy takim niskim zapotrzebowaniu... Chyba że te 15 kaw jest robionych np 3 razy w tygodniu po 5 i wszystkie mleczne ;) choć patrząc z mojej perspektywy, więcej sensu miałby chyba jakiś nieduży bojler albo nawet Ascaso Dream z elektroniczną regulacją, dużo mniejszy sprzęt a też da powtarzalne espresso... I zajmie sporo mniej miejsca.

@siewcu
Dobrze wiesz ,że wyżej wymieniony sprzęt nie zrobi takiego espresso, a tym bardziej nie spieni tak porządnie mleka jak Hx z 1,5 litrowym  bojlerem.
Inna sprawa, że na te 15 kaw na miesiąc to trochę szkoda droższego sprzętu.
Jestem zdania, żeby każdy sam ocenił co mu się opłaca. Dajmy wolność wyboru.
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2017, 20:38:06 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Marzec 2017, 20:22:44 »
Źle zadane pytanie. Powinno brzmieć - stać cię i masz miejsce na HXa? HXa kupuje się, gdy człowieka stać i chce mieć lepszą kawę niż z tańszego ekspresu.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Marzec 2017, 21:05:46 »
Kawa niezależnie czy pierwsza czy dziesiąta smakuje tak samo.

Tak dobrze to nie ma, pierwsze espresso w ciągu dnia jest gorsze, także  w gastronomicznych maszynach.

Masz na myśli ekspresy Hx czy wszystkie?
Może od młyna to  też zależy.Pierwsze  danego dnia espresso jest ze zmielonej wczoraj kawy, chyba że wyrzucisz te kilka g kawy wczorajszej.
Zawsze troche wody z ekspresu też można zrzucić  ;)

To nie zależy od ekspresu, młynka ani flusha. Myślę, że ekspres musi zrobić pełny cykl parzenia, żeby wszystko się w nim temperaturowo dostroiło. Dlatego pierwsza espresso po uruchomieniu, po dłuższym przestoju, jest gorsze niż następne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi