Autor Wątek: Mały HX  (Przeczytany 59966 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Marzec 2017, 19:04:20 »
Żeby była jasność, nie wymagam stabilności rzędu 0,5C 1C w zupełności wystarczy, teraz jak bym nei ustawił to PID pokazuje że z 92 na początku spada do 88.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Marzec 2017, 20:21:44 »
@Jeżyk
Jakiego masz  Hx-a ?
To machikuła z 1,8l bojlerem. ot takie cuś:  http://www.baristar.net/download/baristar_01.jpg
Nie mierzyłem temperatury w kilku punktach jednocześnie. Grupa ma temperaturę 92 stopnie, woda na początku tyle samo, po 25 sekundach 88 stopni a grupa 90stopni. To jest pomiar bardzo niedokładny, bo co chwilę przekładałem czujkę to do grupy to do kolby przez wylewkę. Poza tym woda leci z kawą wolniej i są mniejsze wahania temperatury. Jak to jakoś ogarnę to zrobię tabelkę. Muszę gdzieś zdobyć drugi termometr. 

Rzadka na naszym forum ta "machikuła"  :)
Kurki pary i wody ma  trochę podobne do tych w  Lelicie Mara
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2017, 20:32:21 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marzec 2017, 21:51:28 »
@Zyniek
"Podpięcie zimnego PF-a do rozgrzanej grupy powoduje kilkuminutowy spadek temperatury o ok. 2 st."

Spadek temperatury czego masz na myśli ?
Jeśli masz na myśli spadek temperatury na grupie to raczej nie

Właśnie grupy, co w sumie mnie nie dziwi. PF to też ładny kawałek metalu, też ma swoją pojemność cieplną a grupa swoje ciepło oddaje. Jutro to jeszcze raz sprawdzę...

Co do stabilności - nie miałem DB i dlatego napisałem, ża wiekszości kawoszy wystarczy ta z HX-a. Nigdy nawet nie miałem potrzeby robić ponad 3 doppio pod rząd  ;)

Ps.  :szampan:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marzec 2017, 21:55:36 »
Kawa niezależnie czy pierwsza czy dziesiąta smakuje tak samo.

Tak dobrze to nie ma, pierwsze espresso w ciągu dnia jest gorsze, także  w gastronomicznych maszynach.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marzec 2017, 22:10:18 »
Rzadka na naszym forum ta "machikuła"  :)
Oj rzadka. Ale zaglądając do środka już można poznać niektóre elementy. elektrozawory, zawór bezpieczeństwa, depresyjny, czujniki poziomu, grzałka, presostat, OPV to wszystko jest typowe. Producent to Grimac. Całe mnóstwo bebechów to włoskie ekspresy...
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Marzec 2017, 16:08:12 »
Wbiję teraz szpilę, bo toto chodzi w dyskusjach :D Uwaga, nieoczekiwany zwrot akcji... A co z nowym ascaso z termoblokiem? Mały, niby temperatura ekstrakcji faktycznie mieści się w 1,5C od zadanej, szybciej się nagrzewa i kosztuje 2x mniej. Czekam na ożywioną dyskusję :D

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Marzec 2017, 17:36:21 »
Hej,

Kiedyś przyjdzie ten dzień aby wymienić ekspres na HX, dlaczego HX? Stabilna temperatura. Na razie chciał bym dowiedzieć się co obecnie można znaleźć na rynku. Wiem ze jest Lelit Mara PL 62, coś jeszcze?
Dlaczego mały? Już mówię, szybciej sie nagrzewa i zajmuje mniej miejsca.  Cena jaką mógłbym zapłacić za nowego to pewnie jakieś 5-6tys. Ale i tak pewnie będę szukał używanych maszyn na początku aby po dołożeniu około 2tysiecy do Uno Proof mieć HX'a.
Za 4000 masz BZ10 która jest dokładnie tej samej wielkości co zwykła BZ09 (jest większa niż Ascaso ale nie jakoś szczególnie, głównie na głębokość).

ale mimo wszystko 45 min to długo, powinna byc rozgrzana po po 30-35 min (tyle podobno wymaga e61)
Przecież można wszystko szybko nagrzać pompując z pół litra wrzątku przez grupę.

Offline Expel Mężczyzna

Mały HX
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marzec 2017, 06:47:21 »
Bz10 może nie taki głupi pomysł choć widzę ze hx to tez nie taki idealny sprzęt, bez termometru na grupie ciężko chyba wstrzelić się w odpowiednia temperaturę. Widzialem filmiki na YT gdzie przed flushem temperatura grupy to około 98c i trzeba spuścić spooooro wody zanim uzyskamy 92. Jak to zrobić bez termometru? Do Bz10 chyba nie można go zastosować. Chyba ze w nim grupa się nie przygrzewa aż tak.

Jak na razie wychodzi ze nawet za 4 tysiące nic sensownego się nie kupi. Bo i tak ciężko będzie uzyskać stała temperaturę.

Albo inne pytanie jeszcze, jaki ekspres tylko do espresso bez kaw mlecznych za 4 tysiące. Czy na prawdę hx najlepszy? Może lepiej jedne bojler ale większy niż w ascaso. Ale chyba o taki teraz trudno. Unica pid niby fajna ale czytałem ze ten pid nie działa najlepiej i tez są spore wachania temperatury..
Pijam w sumie tylko espresso a awaryjnie dla gości w jedno bojlerowym tez cappuccino się zrobi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2017, 07:30:41 wysłana przez Expel »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marzec 2017, 10:05:21 »
Myślę, że ostatecznie jest smak. Ja osobiście na HX robię flush, owszem dość długo, ale zawsze do momentu, kiedy woda wypływająca z grupy przestanie syczeć. Nie wiem jaka to jest temperatura, ale taki flush pozwala mi zrobić espresso najbardziej zbalansowane na większości kaw. Niemniej bywają takie, które nie podlegają tej regule, wtedy krótszy flush idzie w stronę gorzkiego, dłuższy w stronę kwaśnego. W każdą stronę da się w miarę precyzyjnie  regulować, ponieważ zbliżając się do momentu ustania syczenia efekt ten robi się coraz cichszy i można po dźwięku wyczuć kiedy ustanie, natomiast w drugą stronę wystarczy odczekać dłuższą lub krótszą chwilę po ustaniu tego dźwięku.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marzec 2017, 10:09:16 »
Widzialem filmiki na YT gdzie przed flushem temperatura grupy to około 98c i trzeba spuścić spooooro wody zanim uzyskamy 92. Jak to zrobić bez termometru?
Bodaj Jeżyk pisał, że po założeniu kryzy ma stale 93 stopnie. Warto by było zobaczyć temperaturę wody na prysznicu.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marzec 2017, 10:22:36 »
Warto by było zobaczyć temperaturę wody na prysznicu
Będzie termometr z deltą temperatur to zrobię zestawienie czas-temperatury-delta. Na razie nie mam tego termometru i czasu.  ;)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marzec 2017, 10:41:22 »
termometr z deltą temperatur
Co to jest? Termometr, który pokazuje minimum / maksimum? Mam coś lepszego - możliwość rejestracji i późniejszej wizualizacji kilku temperatur.

Jaką masz pompę - wibracyjną, czy łopatkową?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marzec 2017, 10:48:53 »
To jest termometr z 2 czujnikami K. Pokazuje T1 lub T2 lub różnicę tych temperatur. Wydaje mi się, że również ma rejestrację tych wartości. Ale  jeszcze go nie mam. Pompę mam wibracyjną.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marzec 2017, 11:00:59 »
Pompę mam wibracyjną
To coś możemy zdziałać. To co mam, może regulować przepływ przez pompę wibracyją, dwie termopary K, termistor, USB do rejestracji i wyświetlacz.

Ma też możliwość zbierania wody z NPFa.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marzec 2017, 11:15:53 »
Cena jaką mógłbym zapłacić za nowego to pewnie jakieś 5-6tys.
Rzuć okiem na Decentespresso. Słabsza wersja kosztuje 1000 EUR 1140 EUR na 220V (nie wiem, jak z VATem przy zakupie dla siebie), tyle że nie ma w Polsce żadnego serwisu, a ustrojstwo mocno napchane elektroniką. Temperaturę wody za to trzyma stabilnie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi