Autor Wątek: Mały HX  (Przeczytany 59897 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #210 dnia: 01 Czerwiec 2017, 17:24:09 »
dławik/kryzę montuje się gdzieś w górnej części układu termosyfonicznego:
W obszarze otoczonym zieloną elipsą?

Jeśli tak, to to jest, kurczę, wejście do grupy. Przy nagrzewaniu termosyfonem, to wszystko jedno (bo woda i tak cyrkuluje do góry), ale przy ekstrakcji - już niekoniecznie (bo do wymiennika wtryskujemy pompą przez inżektor chłodną wodę, która nagrzewając się chce iść do góry - a tu zonk, bo kryza, więc będzie płynąć w dół.

Jedyne wytłumaczenie jest takie, że w dolnej części (czyli na powrocie wymiennika i wyjściu (powrocie) z grupy trudno manipulować - łatwiej u góry.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #211 dnia: 01 Czerwiec 2017, 17:36:07 »
Jeśli tak, to to jest, kurczę, wejście do grupy
Chyba tak, jak zwał tak zwał. Trochę "mię" Jeżyk zwiódł ;).
Tak, dokładnie w tej zielonej części montuje się dławiki: albo przy grupie albo na HX w okolicy bojlera.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2017, 17:39:10 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #212 dnia: 01 Czerwiec 2017, 18:19:21 »
Tak, dokładnie w tej zielonej części montuje się dławiki
To z punktu termodynamiki trochę nielogiczne. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że tak mechanicznie było o wiele prościej.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #213 dnia: 01 Czerwiec 2017, 18:22:40 »
Przy nagrzewaniu termosyfonem, to wszystko jedno (bo woda i tak cyrkuluje do góry),

Tak jest.

ale przy ekstrakcji - już niekoniecznie (bo do wymiennika wtryskujemy pompą przez inżektor chłodną wodę, która nagrzewając się chce iść do góry - a tu zonk, bo kryza, więc będzie płynąć w dół.

Nie chodzi o temperaturę wody świeżej dostarczonej przez pompę, ani o dławik,  tylko  o miejsce gdzie woda znajduje sobie ujście.{budowa grupy} Gdzie będzie wodzie łatwiej wypłynąć{mniej oporu} tam wypłynie, jednocześnie nada jej też kierunek.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #214 dnia: 01 Czerwiec 2017, 18:36:47 »
Gdzie będzie wodzie łatwiej wypłynąć{mniej oporu} tam wypłynie, jednocześnie nada jej też kierunek.
Masz rację. Tyle, że (IMHO) wymiennik ciepła jest tak zbudowany, że woda (zawsze, tak bez ekstrakcji, jak i przy ekstrakcji) ma płynąć podgrzewając się do góry. Poza tym, w bojlerze też woda u góry bojlera jest gorętsza, niż u dołu. Zatem obieg wody "z inżektora w dół" da inne wyniki niż "z inżektora w górę" da nam w efekcie inne (a być może i inny rozkład w czasie) temperatury.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #215 dnia: 01 Czerwiec 2017, 19:41:20 »
Fizyki nie oszukasz. A im większe ciśnienie w układzie, tym większe parcie na ujście. Parcie z górę wody pod wpływem samej temperatury, przy tym ciśnieniu zapodanym od dołu jest praktycznie nieistotne.
Mimo to i tak idzie w jednym kierunku. Tak jest skonstruowany układ.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Bedwyr Mężczyzna

• Szkółka Piłkarska Football Kids
  • Ekspres: Ascaso Steel UNO Prof - PID
  • Młynek: Eureka Mingon Specjalita
« Odpowiedź #216 dnia: 12 Czerwiec 2017, 09:45:57 »
Czy w budżecie max 7k warto? (W linkach należy usunąć spację po www.)
www. mobacoffee.de/Bezzera-BZ10-ECM-S-Automatik-64-Anthrazit

Sprzęt mną być stricte do espresso, ale czasem pewno będzie okazja dla kogoś zrobić capu.

Jest jeszcze jakaś oferta sprzętu używanego, nad którą się zastanawiam ale młynek mi nie odpowiada..
www. gumtree.pl/a-ekspresy-do-kawy-i-akcesoria/ursus/profesjonalny-zestaw-do-robienia-kawy-ekspres-cisnieniowy-mlynek-spieniacz-do-mleka/1001997682020911187842609

Czy komuś już zdarzyło się kupować w tym sklepie w DE?
Czy na rodzimym rynku można coś lepszego w tej cenie znaleźć?
„Kawa traci smak tydzień po uprażeniu, godzinę po zmieleniu i parę minut po zaparzeniu”

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #217 dnia: 12 Czerwiec 2017, 10:03:13 »
Nie wiem po co szukasz w DE jeśli u nas w Polsce masz duży wybór w tym budżecie. I to z gwarancją i serwisem w razie czego.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bedwyr Mężczyzna

« Odpowiedź #218 dnia: 12 Czerwiec 2017, 12:25:14 »
I to z gwarancją i serwisem w razie czego.
Gwarancja jest - ze sklepu w DE. Wysyłka kurierem do serwisu, to koszt ~ 80 zł
Oszczędności często kilkaset złotych. Jakoś mnie nie przeraża kupowanie w DE. Poza tym, na tym forum nie brak osób, które korzystały z idealo.de i jakoś są zadowoleni. Poza tym, nie znalazłem u nas ECM S Automatik 64 w kolorze czarnym (antracyt) - taki szczegół tylko, bo nie ma to dla mnie większego znaczenia ale na potrzeby argumentacji podaję kolejny powód ;-)
„Kawa traci smak tydzień po uprażeniu, godzinę po zmieleniu i parę minut po zaparzeniu”

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #219 dnia: 12 Czerwiec 2017, 12:56:18 »
W ten sposób popierasz niemieckie firmy a nie polskie. Twoja decyzja. Piszesz - kilkaset złotych oszczędności. Ale jedna przesyłka do serwisu jest 3 razy droższa niż do serwisu w Polsce. A jeśli chodzi o to co nie znalazłeś w Polsce to w obecnym czasie każdy sprzęt można zaimportować i zrobić to może każda firma zajmująca się ekspresami do kawy. Wystarczyło złożyć zapytanie o dany model...

Offline Bedwyr Mężczyzna

« Odpowiedź #220 dnia: 20 Czerwiec 2017, 17:27:04 »
W ten sposób popierasz niemieckie firmy a nie polskie. Twoja decyzja.
Osobiście z tego powodu wolałbym kupić w PL z racji tego, że sam też prowadzę DG.
Nie mniej gdzieś czytałem na tym forum, że w DE gwarancja jest na 24m przy zakupie na FV.
W PL jak wiemy tylko 12m, co może niejedną osobę skłonić do zakupu poza granicami naszej ziemi mlekiem i miodem płynącej..

Wracając do tematu rozpoczętego przez autora wątku.

Panie @Expel jak poszukiwania  małego HXa? Dołączam się do tych poszukiwań!  miotla

Moja zacna lepsza połowa, postawiła jeden warunek: żadnej kobyły na blacie  :hihihi:

Zatem wybór dość mocno się zawęził, chociaż czeka nas wizyta w Nadarzynie, to może jeszcze zmieni zdanie, jak zobaczy te cacka  :pycha:

Naszła mnie również taka refleksja odnośnie poszukiwań ekspresu, wizyty na tym forum, zagłębiania się w tajniki kawy..

Wiecie, to trochę przypomina kurs taksówką do 2 strefy.
Wiesz gdzie chcesz dojechać. Temat wydaje Ci się banalny ale…

Chcesz dojechać do wyznaczonego miejsca więc dzwonisz, zamawiasz i za jakiś czas powinieneś być u celu. Normalna sprawa.

Jednak gdzieś tam czujesz, że to nie to samo co kurs w pierwszej strefie. Czekasz na taksówkę przebierając w miejscu nogami i już czujesz, że może czeka Cię taka mała przygoda, bo to znacznie dalej niż do tej pory miałeś w zwyczaju się wybierać.

Taksówka przyjechała i niby wszystko jest normalne, normalny taksówkarz chłop z wąsem jakich widziałeś wielu, normalny samochód jakich wiele, zadbany i pięknie wysprzątany.

Wąsaty Pan chwilę po tym, jak zamknąłeś drzwi odpala taksometr i zaczyna się Twoja podróż.

Wszystko nadal jest normalne. Jednak już po kilku minutach okazuje się, że taksówkarz to całkiem niezły gawędziarz i opowiada Ci o różnych tajnikach swojej pracy.

Zaczynacie rozmawiać o samochodach, bo akurat planujesz kupić jakieś małe auto.
Kto lepiej doradzi niż taksówkarz, który na liczniku ma już sześć cyfr? Dowiadujesz się, że najlepsza marka to Mercedes, żadna inna. Niezawodny, za rozsądne pieniądze - chociaż Ciebie cena wgniata w fotel bardziej niż aktualna prędkość, którą zaczynasz podróżować.

Słuchasz długiego wywodu jakie to ważne aby dbać o samochód, regularnie wymieniać elementy eksploatacyjne, dbać o paliwo dobrej jakości, że potrzebne jest doświadczenie bo inaczej to nawet super Volvo nie sprawi, że bezpiecznie dojedziesz do celu .

Przy tej ciekawej pogawędce nim się obejrzałeś a już wjeżdżasz w 2 strefę, tu zaczyna się trasa szybkiego ruchu. 

Rozmowa rozwija się w najlepsze, Pan Roman – bo już znacie się po imieniu - opowiada również przy okazji o mnóstwie innych ciekawych sprawach o których w ogóle nie miałeś pojęcia, np. że kciuk jest częścią dłoni i dłoń jest częścią kciuka i w pracy taksówkarza ma to ogromne znaczenie, bo cały czas ich używa trzymając kierownicę.
Słuchasz i jesteś pewien, że ta wiedza do niczego Ci się nie przyda, no ale tak ciekawie opowiada, więc słuchasz bez przerywania. 

W końcu zaczynasz nabierać większego szacunku dla wykonywanej przez niego pracy. Nie zdawałeś sobie sprawy, że ta podróż będzie taka rozwijająca i edukacyjna.

Taksometr nieubłagalnie uświadamia Cię, że z każdą minutą tej podróży przyjdzie Ci zapłacić więcej niż do tej pory myślałeś.  Licznik w pierwszej strefie zazwyczaj kasował dość małe kwoty. Jednak w tej drugiej, licznik zdaje się mnożyć a nie dodawać kolejne złotówki.

Podróż dobiega końca i teraz jesteś pewien, że twoja dotychczasowa wiedza o samochodach była tak znikoma, że postanawiasz się do edukować przed zakupem nowego samochodu. Już nie patrzysz tak krytycznie na używane auta i nawet jesteś przekonany, że to może być lepsze rozwiązanie.

Taksometr zatrzymuje się a ty nie dowierzasz własnym oczom. Codzienne podróże taksówką w pierwszej strefie nie uszczuplały dość mocno twojego portfela. Liczysz gotówkę ale jest stanowczo za mało. Z wyraźnym grymasem na twarzy wyciągasz kartę debetową i płacisz znacznie więcej niż tego się spodziewałeś.

Wszystko wydawało się być takie normalne. Teraz już wiesz, że druga strefa to zupełnie inna przygoda, kosztowna ale jakże ekscytująca!

No to takie właśnie mam skojarzenia…  :hihihi:

Kiedyś wydawało mi się, że kawa z kawiarki zupełnie mi wystarcza, rozsądne pieniądze, smak kawy dobrze znany. Ale przejechałem się „Mercedesem” i teraz już nie potrafię zadowolić się moją Bialetti Venus.

Zacząłem czytać forum.wszystkookawie.pl i moje pojęcie o kawie była tak znikome, że postanowiłem się nieco do edukować.

Wśród setek tematów, tysięcy postów trafiam na informacje, które zupełnie zmieniają mój pogląd na ekspresy.

Zaczynam dostrzegać, że założony budżet już dawno pękł i nadal nie chce się zatrzymać.

Zrozumiałem, że wejście w drugą strefę – strefę profesjonalistów – wiąże się z mega doświadczeniem, latami nauki, i bardzo ekscytującym światem kaw.

Wszystko to jednak robi mi totalny mętlik w głowie, bo ja chciałem się tylko dowiedzieć jaki mały HX będzie dla mnie dobry.

A po drodze dowiedziałem się, że najpierw młynek, świeża kawa np. od mastroantonio, że temperatura, że ubijanie, mielenie, flushing, kanałowanie, rozmiar PFa, wyższość lub nie HX nad 2B, PID a może presostat, ustawienia OPV a nawet, że zmienność smaku u kobiety zależy przede wszystkim od ich cyklu miesięcznego, że kciuk jest częścią dłoni, że pętlę sprzężenia zamyka barista i wiele, wiele innych rzeczy których część na pewno nie przyda mi się w życiu ale są tak ciekawe, że czytałem kolejne posty bez przerywania  :poklon:

Wszystko wydawało się na początku takie normalne, pewne. Teraz pewne jest tylko to, że im wiem więcej, tym wiem mniej a zakładany budżet, to wystarczył na dobrej jakości młynek..

Niemniej zapał wcale nie zgasł, wręcz przeciwnie. Czuję, że przygoda właśnie się zaczęła!  :pycha:

__

Żeby nieco zebrać to, czego autor poszukuje w tym temacie pokuszę się o drobne podsumowanie.
Jakieś założenia, co to znaczy mały XH należy przyjąć, zatem punkt wyjściowy to szerokość do +/- 25cm
Ceny są nie tylko z runku polskiego, bo nie zawsze byłem w stanie znaleźć dany model u nas. Dlatego podając cenę w złotówkach policzyłem po aktualnych kursach walut + najtańsza wysyłka.

Z porównań wynika, że pod względem gabarytów wygrywa
1. Olympia Express - Maxi Matic (jednak miażdży cenowo)
2. LELIT - Mara PL 62
3. Noveseinove - Elba2

Prośba do admina, żeby wkleił (bo ja nie mogę) jpg z załącznika do tego posta.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2017, 17:35:11 wysłana przez Bedwyr »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #221 dnia: 20 Czerwiec 2017, 20:51:51 »
W ten sposób popierasz niemieckie firmy a nie polskie. Twoja decyzja.
Osobiście z tego powodu wolałbym kupić w PL z racji tego, że sam też prowadzę DG.
Nie mniej gdzieś czytałem na tym forum, że w DE gwarancja jest na 24m przy zakupie na FV.
W PL jak wiemy tylko 12m, co może niejedną osobę skłonić do zakupu poza granicami naszej ziemi mlekiem i miodem płynącej..

Fajne porównanie. Jedno ale - u nas gwarancja jest na 24 m-ce niezależnie czy zakup jest na FV. Bo i tak zawsze wystawiamy FV. Także na klientów indywidualnych. Z jednym wyjątkiem - ekspres small professional nie będzie pracował w gastronomii.

Druga kwestia - w tabelce zabrakło ekspresów CUBIC z NOVESEINOVE. A szkoda bo byłyby w tej niższej półce cenowej. ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2017, 21:34:12 wysłana przez Janusz »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #222 dnia: 20 Czerwiec 2017, 21:40:32 »
Opowieść o taksówkarzu proponuję podpiąć jako tekst do zapoznania się przez nowych użytkowników na równi z regulaminem, jeszcze zanim będą mogli napisać pierwszy post z pytaniem co kupić ? ;-)  :brawa: :brawa: :brawa:

Offline Bedwyr Mężczyzna

« Odpowiedź #223 dnia: 20 Czerwiec 2017, 23:08:03 »
w tabelce zabrakło ekspresów CUBIC z NOVESEINOVE
Panie Januszu zabrakło, bo to jest "kobyła" a nie mały HX jak w temacie  ;)
Szerokość 37 cm  :picardpalm:
To stanowczo przekreśla moje założenia "mały hx" we wspomnianej tabeli, gdzie oscyluję w granicach +/- 25 cm  ;)

Co do
u nas gwarancja jest na 24 m-ce niezależnie czy zakup jest na FV
Czyli kupuję na firmę, biorę fv, używam w domu i mam 24 miesiące gwarancji? Czy jednak coś źle rozumiem?

btw. producenci Expobar, Vibienne mogliby doprecyzować informacje o wymiarach, bo są dość sprzeczne nawet na ich stronach.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2017, 23:15:15 wysłana przez Bedwyr »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #224 dnia: 20 Czerwiec 2017, 23:21:51 »
Szerokość 37 może i robi wrażenie. To przez te wypukłości boczków. Ale w naturze to nie wygląda jak "kobyła". Szczególnie jak stoi obok ELBY 2. Raczej wygląda jak "mały HX". Proszę mi wierzyć - mam skalę porównawczą.
Co do faktury to wygląda to dokładnie tak jak napisałeś. Bez Panie...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi