Autor Wątek: Lelit Mara pl62 awaria  (Przeczytany 6775 razy)

Offline jacek1708

Lelit Mara pl62 awaria
« dnia: 14 Marzec 2017, 07:48:29 »
Dziś wystąpił dziwny jak dla mnie objaw w moim Lelit Mara pl62 (bez PID).
Mianowicie po zrobieniu dwóch espresso ekspres był jeszcze jakiś czas włączony. Miałem robić przed wyjściem jeszcze kawkę dola żony.
Ciśnienie w bojlerze zaczęło rosnąć - manometr pokazywał około 2 Bar, a kontrolka grzałki sygnalizowała jej włączenie. Słychać było że woda zaczyna się gotować i jeszcze jakieś dźwięki których do końca nie mogę zidentyfikować bo wszytko drżało i brzęczało.
Co może być przyczyną tak dziwnego zachowania? Wyłączyłem go i po chwili jak ciśnienie spadło włączyłem jednak cały proces zaczął się na nowo. Ciśnienie rosło a grzałka grzała nadal. Wodę w zbiorniku sprawdziłem. Zresztą jej brak jest sygnalizowany i przy braku wody grzałka się nie włączy.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Lelit Mara pl62 awaria
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marzec 2017, 07:55:46 »
Wygląda na zawieszony/uszkodzony presostat, a drżenie i brzęczenie to mógł być zawór bezpieczeństwa.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marzec 2017, 08:22:10 »
czy to będzie ten element po prawej stronie?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marzec 2017, 08:45:09 »
Ciśnienie rosło a grzałka grzała nadal.

To wygląda na problem z presostatem. Może być uszkodzony, ale może też być przytkane połączenie presostatu z bolerem. Trzeba rozkręcić i sprawdzić drożność.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marzec 2017, 09:08:23 »
Tak - presostat to ten czarny walec ze srebrnym pierścieniem.
LMWDP #469

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marzec 2017, 09:12:17 »
W tych modelach presostatu najczęstszym problemem jest uszkodzenie krańcówki. Tak na przyszłość, jak to już naprawisz, zainstaluj w obwodzie grzałki przekaźnik SSR załączany w zerze sinusoidy. Grzałka będzie miała łagodny start a krańcówka i przekaźniki mniejsze obciążenie styków.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marzec 2017, 09:16:02 »
W tych modelach presostatu najczęstszym problemem jest uszkodzenie krańcówki.
czy trzeba wymienić presostat, czy jest szansa naprawy? jeśli wymiana to gdzie kupić?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marzec 2017, 09:27:59 »
Można próbować naprawy ale ja radzę wymienić. Trudno jest dostać odpowiednią krańcówkę o małym skoku styków a tym samym o małej histerezie presostatu. Ta histereza powinna mieć wartość około 0,2-0,3 bar. Poza tym nie do końca wiadomo czy u Ciebie to jest uszkodzona krańcówka. A gdzie kupić? A tu: http://www.atp-czesci.pl/521-Presostaty
albo tu: http://www.coffeeparts.pl/17-przelaczniki-cisnieniowe  albo tu: https://north.pl/presostaty,g959781.html
Akurat z tymi elementami nie ma większego problemu. Możesz się zdecydować na jakiś lepszej jakości, bo ten jest mało precyzyjny i zawodny. Pamiętaj, że presostatem nie wolno kręcić bez umiaru. Trzeba raz ustawić ciśnienie i dać mu spokój.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marzec 2017, 11:14:16 »
Można próbować naprawy ale ja radzę wymienić. Trudno jest dostać odpowiednią krańcówkę o małym skoku styków a tym samym o małej histerezie presostatu. Ta histereza powinna mieć wartość około 0,2-0,3 bar. Poza tym nie do końca wiadomo czy u Ciebie to jest uszkodzona krańcówka. A gdzie kupić? A tu: http://www.atp-czesci.pl/521-Presostaty
albo tu: http://www.coffeeparts.pl/17-przelaczniki-cisnieniowe  albo tu: https://north.pl/presostaty,g959781.html
Akurat z tymi elementami nie ma większego problemu. Możesz się zdecydować na jakiś lepszej jakości, bo ten jest mało precyzyjny i zawodny. Pamiętaj, że presostatem nie wolno kręcić bez umiaru. Trzeba raz ustawić ciśnienie i dać mu spokój.

To ile takie presostaty wytrzymują ? Może warto przed wymianą sprawdzić czy presostat się nie przyblokował ?
Pytam bo zwyczjnie jest mi głupio, Jacek kupił Mare ode mnie.
Ten  presostat ma histerezę  na poziomie  0,2-0,3  bara ( załączał grzałkę przy spadku cisnienia poniżej 1,0 bara  i rozłączał przy  wzroście  do 1,2 bara/  fabryczne ustawienie, nigdy nie zmieniane).

schemat połączeń presostatu
http://industrialautomation.danfoss.pl/workarea/downloadasset.aspx?id=17179955030
« Ostatnia zmiana: 14 Marzec 2017, 11:23:53 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marzec 2017, 11:51:27 »
Kilka lat powinien wytrzymać :). Ale tak jak pisał @Jerzyk, tanim presostatem często się nie kręci, bo później szybko pada. A przed wymianą warto sprawdzić drożność połączenia presostatu z bojlerem.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marzec 2017, 11:57:03 »
Kilka lat powinien wytrzymać :). Ale tak jak pisał @Jerzyk, tanim presostatem często się nie kręci, bo później szybko pada. A przed wymianą warto sprawdzić drożność połączenia presostatu z bojlerem.

Kilka lat, właśnie. Tu 13 miesięczny ekspres.
U mnie nigdy nie rozkręcany( zachowanie gwarancji). Jacka też nie podejrzewam, że się bawił w ustawienia presostatu.
Więc może faktycznie najpierw sprawdzić połączenia.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marzec 2017, 12:04:46 »
Jacka też nie podejrzewam, że się bawił w ustawienia presostatu.
Niczym nie kręciłem, natomiast do środka zaglądałem (żadnych plomb nie widzę) jak zawiesił się czujnik poziomu wody w zbiorniku i piszczał cały czas że brak wody.
Drożność sprawdzę, ale nie podejrzewam bo to dość gruba rurka. Chyba że w samym presostacie jakiś paproch? Prędzej mi to wygląda na styk mikro-przełącznika który teoretycznie ma wytrzymać 15A. Czasem potrafią się skleić.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marzec 2017, 12:10:05 »
Presostat prawdopodobnie "kaputt". A w bojlerze może się odłożyć warstewka kamienia i zaślepić rurkę prowadzącą do presostatu. Z czymś takim już się spotkałem.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marzec 2017, 14:09:36 »
Co do SSRa o którym pisał Jerzyk kup na Allegro najtańszego 40 amperowego Foteka. Z tajwańskim Fotekiem nie ma to nic wspólnego - marna chińska podróbka - ale 20A wytrzymuje i się przy tym nie grzeje.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Marzec 2017, 14:22:34 »
zwyczjnie jest mi głupio, Jacek kupił Mare ode mnie
No przecież to nie Ty wyprodukowałeś ten ekspres. A usterka może się zdarzyć zawsze. Przecież w transporcie na przykład mógł przy nawet lekkim stuknięciu oderwać się jakiś kawałeczek kamienia i dostać się do rurki. Obyśmy tylko takie problemy mieli z ekspresami...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi