Autor Wątek: Ekspres do kawy kolbowy do 700zł  (Przeczytany 13975 razy)

Offline Maxim2

• Ekspres: Nie posiadam
Ekspres do kawy kolbowy do 700zł
« dnia: 08 Marzec 2017, 22:15:03 »
Cześć wszystkim, mam problem od kiedy padł mój najlepszy ekspres do kawy Delonghi bar 14 Treviso za 350zł.
Szukam ekspresu bez żadnej elektroniki  [?] ręczne gdzie trzeba pilnować żeby wyłączyć ilość parzonej kawy. Na pewno spytacie w czym problem - na ogół piję kawę w takiej większej filiżance -  około 7cm i lubię mocną kawę tzn w tamtym ekspresie taką mogłem zrobić. Kawę miele drobniej i mocno ubijam, kawa bardzo wolno cieknie, nawet taka filiżanka robi się około 5 min i jest mocna i dobra.
Przetestowałem jeden, który sobie nie poradził -  De longhi EC 680 dedica, po prostu cały czas przerywał parzenie i w końcu go oddałem bo w instrukcji pisało że maksymalnie 7 g kawy można wsypać, co to będzie za lura! Do tego mojego który padł, miał parę lat, sypałem 3 i pół łyżeczki od herbaty. Bardzo prosze o pomoc i doradztwo co kupić - dzięki i pozdrawiam.

edit: pafcio0
Ciężko to moderować. Postaraj się pisać mniej bełkotliwie, w miarę poprawnie i czytelnie...
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2017, 23:53:03 wysłana przez pafcio0 »

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Ekspres do kawy kolbowy do 700zł
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marzec 2017, 22:21:09 »
...w instrukcji pisało że maksymalnie 7 g kawy można wsypać co to będzie za kawa lura...
Proszę Cię, poświęć trochę czasu na poczytanie, co to jest kawa z ekspresu kolbowego, potem popraw "byki" ortograficzne, a potem Ci pomożemy kawka
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Maxim2

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2017, 23:35:25 »
Witaj kol Jaro jakoś w poprzednim ekspresie nie było problemu też kolbowy a może te nowe ekspresy to jak nowe samochody do niczego się nie nadają i tak to jest z tymi nowymi sprzętami pozdrawiam

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marzec 2017, 00:45:05 »
filiżanka robi się około 5 min i jest mocna i dobra.
Brzmi kosmicznie. 5 min ekstrakcja?

Ja bym zaczął zakupy od słownika ortograficznego, potem młynek, a na końcu ekspres. Dwie osoby Ci zwracają uwagę, a Ty dalej walisz potokiem słów - bez kropek, przecinków.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marzec 2017, 10:13:52 »
te nowe ekspresy to jak nowe samochody do niczego się nie nadają
Święta racja. Mam starego dziada co ledwo dyszy ale te nowe to by już dawno ducha wyzionęły. Nie kupuj nic nowego, szkoda pieniędzy. Postaraj się naprawić ten co masz i nie słuchaj jakichś przemądrzałków na tym forum. Jak ci smakuje, to rób tak jak do tej pory. Nikt nie ma prawa zwracać ci uwagi o jakąś tam ortografię czy TWOJĄ metodę parzenia. POZDRAWIAM, Ziutek.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Maxim2

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marzec 2017, 12:38:32 »
Witaj kol Ziutek święta racja ale myślałem że coś się dowiem na tym forum w tym problem że tamtego się nie da naprawić czy ekspresy kolbowe służą tylko do ekspresso małego .Nie chce tych nowych automatów z bajerami bo to tylko problemy z nimi są ,proszę jeszcze o jakieś porady i sugestie dzięki za info pozdrawiam

Offline TheNaturat Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi; Siemens EQ.7; Aeropress; French Press
  • Młynek: Rhinowares; Wilfa Svart WSCG-2
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marzec 2017, 12:49:49 »
Jeśli ma być mechanicznie i bez elektroniki to może AeroPress. Możesz zrobić z takiej ilości kawy jaką tylko uda się przepchać ręcznie.
specjalistycznyspecjalista.blogspot.com

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marzec 2017, 13:28:11 »
ekspresso małego
Zawsze możesz robić duże ekspresso. Wystarczy wydłużyć ekstrakcję - tak do 10-12 min.  Tylko wtedy wymagany jest kubek na min. 14 cm.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marzec 2017, 17:52:20 »
Co to jest ekspreso ? Pozatym skoro dotychczasowy ekspres był ok za 350pln to tym bardziej będzie ok za 299 pln bo po tyle jest dostępny... Nie zmieniaj tego co dobre...;-)

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marzec 2017, 18:03:50 »
Jak nie chcesz wydawać kasy na ekspres, to poczytaj na forum o zaparzaczu Phin. Będziesz miał to samo:
kawa bardzo wolno cieknie, nawet taka filiżanka robi się około 5 min i jest mocna i dobra.
w cenie 20-30 złotych :)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Maxim2

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marzec 2017, 19:39:19 »
Kol Felix chyba nie zrozumiałeś mojego problemu ja chcę kupić ekspres może nawet kosztować  800zł w tym problem że te nowe ekspresy sobie nie radzą ,jeżeli wsypie powiedzmy 4 łyżeczki drobniej zmielonej i mocniej ubitej to ekspres się wyłączał .Co jeszcze zauważyłem w nowych ekspresach kolbowych że jak wleje wody do filtra który jest w kolbie to sama woda już nie przecieka czyli już potrzeba ciśnienia do przepchniecia wody a co dopiero do przepchniecia kawy mocniej ubitej i drobniej zmielonej .W starym moim delonghi Bar 12f woda swobodnie przeciekała ,niema możliwości zrobienia aromatycznej kawy jeżeli ona nie będzie drobniej zmielona i wolno przeciekać może nie 12 min ale jak mam filiżankę troszkę wieksza taka 7 cm wysokości to troszkę to trwa zaraz sprawdzę ekspres tam kolega we wcześniejszym poście że można upchac ile się da to tyle pozdrawiam

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marzec 2017, 19:46:29 »
Wow tyle tekstu a dwie kropki i dwa przecinki. Powodzenia z czytaniem :-).

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marzec 2017, 19:50:33 »
Kol Felix chyba nie zrozumiałeś mojego problemu ja chcę kupić ekspres może nawet kosztować  800zł w tym problem że te nowe ekspresy sobie nie radzą ,jeżeli wsypie powiedzmy 4 łyżeczki drobniej zmielonej i mocniej ubitej to ekspres się wyłączał .Co jeszcze zauważyłem w nowych ekspresach kolbowych że jak wleje wody do filtra który jest w kolbie to sama woda już nie przecieka czyli już potrzeba ciśnienia do przepchniecia wody a co dopiero do przepchniecia kawy mocniej ubitej i drobniej zmielonej .W starym moim delonghi Bar 12f woda swobodnie przeciekała ,niema możliwości zrobienia aromatycznej kawy jeżeli ona nie będzie drobniej zmielona i wolno przeciekać może nie 12 min ale jak mam filiżankę troszkę wieksza taka 7 cm wysokości to troszkę to trwa zaraz sprawdzę ekspres tam kolega we wcześniejszym poście że można upchac ile się da to tyle pozdrawiam

Nie ma mojej zgody na byle jaką pisaninę, jeżeli chodzi o składnię, znaki interpunkcyjne, itp. Nie musisz także do każdego zwracać się per Kolego. Dostosuj się troszkę...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marzec 2017, 11:04:38 »
Jak w ekspresie kolbowym robisz kawę która cieknie przez 5 albo więcej minut to masz odpowiedź dlaczego poprzedni uległ awarii. Używasz go niezgodnie z jego przeznaczeniem. Ekspresy kolbowe nie są przeznaczone do takiej pracy i każdy następny skończy podobnie.

Offline Maxim2

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marzec 2017, 21:18:05 »
Witaj Bacek, tak, mój stary ekspres padł bo miał parę latek i generalnie to padł zaczep od kolby. Nie mogę kupić nowej, bo nie produkują tych ekspresów. Mam takie pomocnicze pytanie - czy ktoś może ma taki ekspres model de longhi Distinta ECI 341.BZ i czy w tym ekspresie można zrobić kawę drobniej zmieloną, i powiedzmy 4 łyżeczki kawy mocniej ubitej? Czy ktoś testował ten model?Dzięki za info i pozdrawiam.

[Poprawione. Pisz staranniej! pafcio0]
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2017, 07:59:39 wysłana przez pafcio0 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi