Autor Wątek: Perk brew  (Przeczytany 3623 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2231
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Perk brew
« dnia: 08 Marzec 2017, 15:13:41 »
Ciekawostka, która ujrzy światło dzienne za niecały tydzień.
Jak myślicie, bedzie to kolejne fajne urządzenie do alternatyw czy raczej szybko zapomniane bądź undergroundowe jak trinity, Flatex itd

Link do strony, a na dole filmik jak to działa:

http://perkbrew.com
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marzec 2017, 16:23:01 »
Ekspres przelewowy? ???

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 464
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2017, 17:03:40 »
plastik made in china fantastic... domniemam, że znowu USA, więc Chiny->USA->EU... Wszędzie cło, wszędzie podatek, wszędzie trzeba doliczyć transport i każdy pośrednik chce zarobić, co logiczne i na końcu mamy coś co jest realnie warte 25% swojej ceny, no ale musi być sprzedawane o te 75% drożej... Nie narzekam, tak jest i tak będzie, jak ktoś ma pomysł i go realizuje, a ludzie to kupują, super! Ja tylko jestem w szoku, że my tutaj przy tylu kreatywnych ludziach nie wykorzystujemy trzeciej fali...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2017, 17:11:05 »
W Polsce trzecia fala jest na wysokim poziomie, ale na wąskim poletku.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6328
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2017, 20:10:19 »
Urządzenie przynajmniej w wersji prototypowej jakoś nie zachwyca. Ilość taniego plastiku przeraża. Zasada działania zdaje się, że podobna do moki.

że my tutaj przy tylu kreatywnych ludziach nie wykorzystujemy trzeciej fali...
 
Niestety finanse i wolny czas Polaków nie dają za dużo możliwości. Zrobienie formy do produkcji jednego detalu (elementu) to od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych. Tworzywa ciągle drożeją, a jakość dostarczanych materiałów potrafi być różna. Mam z tym styczność na co dzień od kilkunastu lat. Zamówienia też nikt Ci na formie na kilka sztuk nie zrealizuje.  No więc jeśli nie wyprodukuje się czegoś we własnym warsztacie, którego na ogół nie posiadamy, to trudno cokolwiek ruszyć.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2017, 20:12:20 wysłana przez krystians »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marzec 2017, 11:12:02 »
Widziałem na socratic instagramie i wyglądał ciekawie, nie wiem skąd ten hate tu

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marzec 2017, 11:23:40 »
Hejt to chyba z duże słowa. Ot każdy opisuje co widzi - a widać głównie plastik.

Osobiście dla mnie jest to przerost formy nad treścią. Innowacji nie widzę. Ciężko chyba wymyślić obecnie metodę przygotowania kawy, która nie będzie pochodną jednej lub kilku istniejących metod.
LMWDP #469

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marzec 2017, 11:25:37 »
Ciężko chyba wymyślić obecnie metodę przygotowania kawy, która nie będzie pochodną jednej lub kilku istniejących metod.
Zaparzanie w próżni? :mrgreen:

Offline TheNaturat Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: DeLonghi; Siemens EQ.7; Aeropress; French Press
  • Młynek: Rhinowares; Wilfa Svart WSCG-2
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marzec 2017, 12:52:34 »
Może ktoś wytłumaczyć jak to ma działać bo w filmu propagandowego nic nie wynika. Czekałem do końca aż pokaże co robić po kolei i się nie doczekałem.
specjalistycznyspecjalista.blogspot.com

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marzec 2017, 14:03:13 »
to wygląda jak elektryczny PERKolator.
Wynalazca podaje, że największą tajemnicą tego zaparzacza jest nie temperatura ale jednolite zaparzenie całego przemiału.

Fajnie, że coraz większą popularność zdobywają tradycyjne metody ekstrakcji kawy, tanie, proste i skuteczne.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2017, 15:26:06 wysłana przez grex »

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marzec 2017, 16:46:59 »
Wyglada hmm… ciekawie. 
Odnośnie hate'u plastiku - jest to projekt crowdfundingowy - łatwiej pewnie będzie znaleźć donatorów na tańszy sprzęt z plastiku niż droższy z bardziej szlachetnych materiałów

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2017, 17:13:43 »
Zaparzanie w próżni?
A w jakiej temperaturze? Cold brew? :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2017, 17:16:21 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2017, 17:15:20 »
W temperaturze wrzenia :jezyk:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6328
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marzec 2017, 22:47:23 »
nie wiem skąd ten hate tu
Nie wiem gdzie Ty widzisz ten hate?

to wygląda jak elektryczny PERKolator.
tylko w perkolatorze woda szła rurką do samej góry naczynia i skraplała się na sitko z kawą. Tutaj woda idzie od dołu do sitka z kawą i górą wylewa się już napar, czyli działanie bardziej jak moka. Tyle że u góry dodana siateczka i banieczka jak z Jetsonów :)
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2017, 23:57:28 wysłana przez krystians »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Perk brew
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marzec 2017, 20:33:03 »
nie jak moka, przecież tam woda przechodzi przez kawę raz, pod ciśnieniem. Napar nie wraca do dolnego zbiornika i nie przechodzi przez ciastko po raz drugi.

Tutaj o ile rozumiem kawa jest w tym sitku, sitko nakłada się na pompę wodną i od dołu podawana jest woda. Ciśnienia brak. Napar wraca do zbiornika i jest znowu pompowany przez to sitko, i tak w kółko. Trochę tak jak w perkolatorze, myślę że to właśnie urządzonko zainspirowało twócę i stąd nazwa. Zadbał jedynie, by woda miała niższą temperaturę i jednakowo opływała cały przemiał.

Swoją drogą nie wiem czy zaprezentowany w tym urządzonku "rewolucyjny" sposób parzenia różni się znacząco od zalewajki, french pressa, w których ktoś zadbałby o utrzymanie temperatury i stale mieszałby kawę. Efekt powinien być podobny.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2017, 22:30:41 wysłana przez grex »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi