Autor Wątek: Przedłużacz też jest istotny :(  (Przeczytany 18147 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Przedłużacz też jest istotny :(
« dnia: 02 Marzec 2017, 18:01:07 »
Zamówiłem taki za ~8.60 PLN, niby 16A, wsadziłem za lodówkę, włączyłem ekspres... coś długawo się grzeje i... hmmm coś smierdzi - przedłużacz gorący :(

efekt ~5 minut grzania

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przedłużacz też jest istotny :(
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2017, 18:04:05 »
 :o Czy na pewno z tym ekspresem i instalacją u Ciebie wszystko OK?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2017, 18:06:57 »
Zdjęcie nie działa.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2017, 18:07:40 »
Na 100% , ze starym przedłużaczem działa, dodatkowo mam bezpieczniki 16A w instalacji. Zachciało mi się takiego z wyłącznikiem.

Zdziwilem się, ze temp. jakoś wolno rośnie na wyświetlaczu PIDa...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2017, 18:17:22 »
Ja też mam podobny przedłużacz, ale razem z watomierzem przeżyły 3,5 kW zżarte przez grzałkę i wystrzał bezpiecznika... Niestety, tanie przedłużacze tak mają - lepiej jest w miarę możliwości kupić porządny, albo zrobić samemu - co prawda nie wygląda, ale wiadomo co w tym jest... A jak kable za cienkie, to efekt jak na foto. Przerabiałem to już...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2017, 22:11:33 »
U znajomego podobny spłonął na podłączonym do niego czajniku. Po wiwisekcji okazało się że w każdej żyle było tylko po kilka cienkich drucików miedzi. Zdecydowanie nie wystarczająco na podany na naklejce amperaż.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2017, 22:26:42 »
Przy kupnie przedłużacza patrzcie też na waty. Atestowany, 3500 W, dużo wytrzyma.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2017, 23:15:45 »
Ja tylko poruszę jeszcze taką sprawę. Przedłużacze nawinięte na bęben, kable zwinięte wewnątrz w odkurzaczach itp. ZAWSZE rozwijajcie takie kable do końca. Jeśli zostawicie zwinięty i obciążycie go to zrobi się piec indukcyjny i przedłużacz się stopi. Ludzie nie zwracają na to uwagi i nieszczęście gotowe.  Wyobraźcie sobie taką sytuację: Zakładasz taki przedłużacz jak ze zdjęcia ten stopiony do ekspresu i chcąc mieć rano kawkę programujemy załączenie ekspresu np pół godziny przed naszym wejściem do kuchni. Przedłużacz nie wyrabia i pożar gotowy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2017, 23:53:13 »
To jedno. A drugie to to, że przedłużacz powinien być maksymalnie tak długi ile potrzeba. Jeśli trzeba przedłużyć o 1-2m to niepotrzebny jest 5-cio metrowy przedłużacz, bo to tylko pogarsza sprawę. Nie mówiąc o tym, że zwijanie kabla, o czym pisze @Jeżyk będzie naturalne.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2017, 00:47:56 »
to zrobi się piec indukcyjny
Bez przesady, przy 50 hercach nie będziesz miał żadnego pieca indukcyjnego. Potrzebowałbyś minimum kilku kHz. Natomiast, jeśli kabel ma za mały przekrój (a dla miedzi to 16A/mm2) to się będzie najzwyczajniej grzał - zwinięty nie będzie się miał jak chłodzić.
@WS5 - weź kabel, zmierz średnicę żyły, a następnie idź urwać łeb sprzedawcy, bo sprzedaje towar ze sfałszowanym atestem. Jak jest napisane 16A, to ma się prawie wcale nie grzać przy 16A. To co pokazałeś, zagrzało się do grubo ponad 100 stopni - przecież mogło spowodować pożar.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2017, 08:33:52 »
idź urwać łeb sprzedawcy
Tylko czy sprzedawca przedłużacza ma się znać na elektrotechnice? To nie apteka. Reklamować oczywiście powinno się, ale trzeba uważać co się kupuje. Jak przedłużacz kosztuje 8,50zł a sam przewód o przekroju 3x1,5mm kosztuje tyle samo lub więcej, to dzwonek alarmowy powinien się uruchomić. A co w przypadku, gdyby powstał pożar? Widziałem różne cuda, przewody elektryczne w drewnianym domu przybite gwoździami to jeszcze nie był największy problem.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2017, 08:50:43 »
Z jednej strony tak ale to chyba bardziej sprzedawca powinien wiedzieć co sprzedaje. Od nawet lepiej wie że sprzedaje to za 8.50 i dodatkowo jeszcze wie za ile sam to kupił.

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2017, 09:03:58 »
Odnośnie kabla zwiniętego i pieca indukcyjnego,  daaaawno daawno temu  widziałem jakiś odcinek pogromców mitów, testowali coś z choinkowymi lampkami ,lampki lampkami ale  wyszło waśnie to co opisujecie, zwinięty przedłużacz ,chwila moment i zagrzał się ponad 100 stopni- prądy wirowe

miało być 100:)
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2017, 09:57:37 wysłana przez kuń »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2017, 09:36:06 »
idź urwać łeb sprzedawcy
Tylko czy sprzedawca przedłużacza ma się znać na elektrotechnice? To nie apteka. Reklamować oczywiście powinno się, ale trzeba uważać co się kupuje. Jak przedłużacz kosztuje 8,50zł a sam przewód o przekroju 3x1,5mm kosztuje tyle samo lub więcej, to dzwonek alarmowy powinien się uruchomić. A co w przypadku, gdyby powstał pożar? Widziałem różne cuda, przewody elektryczne w drewnianym domu przybite gwoździami to jeszcze nie był największy problem.
On nie musi się znać na elektronice, bo jest tylko sprzedawcą - co nie zmienia faktu, że sprzęt się sprzedaje atestowany, a sprzedawca powinien mieć wiedzę na temat tego co sprzedaje...

Offline SulBar Mężczyzna

• Ekspres: V60-2; kawiarka Gat Carmen; Astoria Calypso, Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Zassenhaus Caffettiera, Lelit William pl72
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marzec 2017, 12:06:19 »
Są atesty i chińskie atesty, a za 8,50 nie ma co liczyć na cuda.
Sprzedawca nie ma nic do atestów, za to odpowiada producent.
Kolejna kwestia - sprawdź przekrój kabla zasilającego ekspres, no i pamiętaj o stopniowaniu przekrojów. O ile dobrze pamiętam to przyjmuje się 8A/mm2 przewodu miedzianego, więc realna wytrzymałość tego przedłużacza to coś ok 6A. 
Przewód OM3x2,5 jest w granicach 3,00-3,15/mb + wtyka 16A 230V 2P+Z ok3,00-3,50 i gniazdo 16A 230V 2P+Z pewnie ok6,00-7,00. przedłużacz pewny 3mb wyjdzie nam ok19-20zł.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi