;

Autor Wątek: Kinu M47  (Przeczytany 40814 razy)

Offline Deskowy Mężczyzna

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1223
  • Pomógł: 18
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: La Marzocco, Promac, Jura, Bonavita, Moccamaster.
  • Młynek: Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #330 dnia: 13 Luty 2018, 10:57:31 »
Hej!
Mamy kilka sztuk w magazynie M47, za jakiś czas będą dostępne w sklepie ;)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 5% rabatu na wszystko.

Offline FilipG

  • Wiadomości: 91
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Kinu M47,
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #331 dnia: 13 Luty 2018, 11:39:25 »
A w jakiej będzie cenie dla forumowiczów?

Offline Deskowy Mężczyzna

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1223
  • Pomógł: 18
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: La Marzocco, Promac, Jura, Bonavita, Moccamaster.
  • Młynek: Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #332 dnia: 13 Luty 2018, 11:57:42 »
A w jakiej będzie cenie dla forumowiczów?
Jeszcze tego nie potrafię określić, cenowo będzie b. podobnie do tego co oferuje Kinu, nie wiem czy i ile rabatu będę mógł zaoferować, będę dawał znać na pewno jak się pojawią już u nas na półkach. :)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 5% rabatu na wszystko.

Offline tom517

  • Wiadomości: 695
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #333 dnia: 13 Luty 2018, 13:03:02 »
To jak z zamawianiem Espazzoli, po forumowym zamówieniu grupowym od producenta (ze zniżką),  praktycznie w takiej samej cenie pojawiły się w CoffeDesk :)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #334 dnia: 13 Luty 2018, 13:36:57 »
No nie do końca w tej samej cenie, przynajmniej nie w 1szym zamówieniu ;)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 792
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: DB
  • Młynek: ditting KE 640V, c40 IH, kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #335 dnia: 13 Luty 2018, 15:53:56 »
A w jakiej będzie cenie dla forumowiczów?
Jeszcze tego nie potrafię określić, cenowo będzie b. podobnie do tego co oferuje Kinu, nie wiem czy i ile rabatu będę mógł zaoferować, będę dawał znać na pewno jak się pojawią już u nas na półkach. :)

czyli 300 euro minus jakiś rabat ?

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 47
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #336 dnia: 13 Luty 2018, 23:36:38 »
...a ja kręcę cały czas Porlexem i zastanawiam się co będzie następne: Comandante czy Kinu??? Trudna decyzja, ale liczę na obiektywą rekomendację Deskowego :) ;)

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 259
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #337 dnia: 14 Luty 2018, 22:34:03 »
Odbiegając nieco od obecnej dyskusji.

Macie może jakieś uniwesalne przepisy (z przykładową grubością przemiału) do zaparzania przy pomocy Aeropressu?
Poszukuję po prostu punktu odniesienia, później sam będę eksperymentować :)

Offline quorthon Mężczyzna

  • Wiadomości: 96
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Steel UNO Prof Electronic, Chemex, Clever Dripper, V60-02, Aeropress, Gabi
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47, Tchibo (KM3873)
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #338 dnia: 14 Luty 2018, 23:07:38 »
Odbiegając nieco od obecnej dyskusji.

Macie może jakieś uniwesalne przepisy (z przykładową grubością przemiału) do zaparzania przy pomocy Aeropressu?
Poszukuję po prostu punktu odniesienia, później sam będę eksperymentować :)

Bardzo trudno zepsuć kawę z aero, więc sporo można poeksperymentować z parametrami. Zdecydują indywidualne upodobania smakowe :)

Na początek zabawy jako punkt odniesienia przygotuj trzy kawy:
1. Oryginalny przepis z pudełka.
2. Mielenie jak do V60, 15/250, metoda odwrócona z preinfuzją i łącznym czasem w okolicach 1:30-1:45.
3. Mistrzowski przepis Filipa Kucharczyka.

Wybierz najsmaczniejszą dla Ciebie i zacznij modyfikować przepis wedle uznania :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3272
  • Pomógł: 33
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #339 dnia: 14 Luty 2018, 23:30:49 »
U mnie - metoda klasyczna, 18 g, preinfuzja 30 s około 60 g wody i wymieszać dokładnie, potem do 200 g wody, zamieszać 3-4 razy, około minuty do 300 ml wody, znowu zamieszać i przy 1:35-1:40 przecisnąć. Mielenie i temperatura zależne od wody i kawy.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3777
  • Pomógł: 53
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #340 dnia: 14 Luty 2018, 23:34:22 »
metoda klasyczna, 18 g, preinfuzja 30 s około 60 g wody i wymieszać dokładnie, potem do 200 g wody, zamieszać 3-4 razy, około minuty do 300 ml wody,

Zmieści się tyle?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6358
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #341 dnia: 14 Luty 2018, 23:58:12 »
Tak, bo w międzyczasie kapie.

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 562
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #342 dnia: 15 Luty 2018, 00:31:59 »
Macie może jakieś uniwesalne przepisy (z przykładową grubością przemiału) do zaparzania przy pomocy Aeropressu?
Poszukuję po prostu punktu odniesienia, później sam będę eksperymentować

Tu masz 66 przepisów z przykładowymi przemiałami pod młynek Handground:
https://handground.com/grind/66-recipes-for-amazing-aeropress-coffee

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3272
  • Pomógł: 33
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #343 dnia: 15 Luty 2018, 11:55:39 »
WS, w pracy może być mi ciężko nagrać filmik, ale spróbuję ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2286
  • Pomógł: 32
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #344 dnia: 15 Luty 2018, 14:53:47 »
Bardzo trudno zepsuć kawę z aero
Hmm to ja jestem albo bardzo wybredny, albo mało utalentowany, bo jeśli przez dłuższy czas nie robię kawy w aero i jeszcze do tego mam jakieś nie do końca obeznane ziarna, to w aero tak samo często napar wychodzi bądź nie jak w innych metodach. Bardziej kwestia praktyki niż urządzenia moim zdaniem. Jak robiłem codziennie w aero, to nie miałem problemu, jak robię teraz codziennie w v60 a raz na jakiś czas w AP, to jest na odwrót.

Uniwersalny przepis na AP u mnie wygląda tak - doza 7 / 100, przemiał 2,5 na moim Kinu. Metoda odwrócona. Temp 86.  Kawę wrzucić do 100 g wody, delikatnie przemieszać, dolać resztę wody, po minucie kontaktu z wodą zamieszać, odwrócić i zacząć przeciskać.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2018, 14:59:24 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything