Autor Wątek: Trwałość żaren GRAEF CM  (Przeczytany 13415 razy)

Offline kawek

Trwałość żaren GRAEF CM
« dnia: 17 Luty 2017, 21:38:21 »
Witam,

Ponieważ przymierzam się do kupna młynka przeczytałem sporo. Wstępnie wpadł mi w oko GRAEF CM 800 . Znalazłem uwagi że ponoć ma mało trwałe żarna, ale dokładnie jak mało trwałe nie znalazłem. Cena żaren (góra i dół faktycznie w stosunku do młynka robi wrażenie) ale czy faktycznie tak jest? Od użytkowników nie znalazłem uwagi że się stępiły. Jedni twierdzą że stożkowe są trwałe, inni że nie. Ma ktoś doświadczenie?

Ps. 1 Młynek wygląda (na www ) ciekawie, 40 stopni mielenia plus łatwa regulacja żarna - czy kalibracja? nie wiem jak to poprawnie)

Ps. 2 Obejrzałem też za radą z forum że lepiej kasę w używkę gastronomiczną władować ale nic w sensownym stanie i zbliżonej cenie nie stwierdziłem  :-(

Pozdrawiam,

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Trwałość żaren GRAEF CM
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2017, 21:43:27 »
Patrząc na szybko na ceny... To młynek za ponad 600 zł. Za tyle znajdziesz używkę gastro, ale trzeba trochę poszukać i poczekać - okazji nigdy nie ma na zawołanie :)

Offline kawek

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Luty 2017, 21:50:04 »
Są oferty sklepowe ok 550 zł - używki gastro szukałem ale albo cena kosmos albo stan niespecjalny i zawsze ryzyko że troche przemielił i nieco trzeba będzie doinwestować np żarna plus uzupełnienie braków wyposażenie na ogół. :-(

100% wybór nie jest pewny (niestety po lekturze forum :-) ) więc ciekawe propozycje mile widziane. Na razie testuje różne metody więc w miarę uniwersalne narzędzie w obszarze poszukiwań (na początek)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Luty 2017, 22:17:23 »
Tutaj masz Graef 900 za pieniądze takie jak 800 a niżej z dodatkowymi żarnami.

http://allegro.pl/mlynek-do-kawy-graef-cm-900-jak-nowy-bonus-200zl-i6705275964.html
http://allegro.pl/mlynek-do-kawy-graef-cm-900-wys24h-i6714231618.html
Tutaj http://allegro.pl/mlynek-do-kawy-zarnowy-ascaso-i-2-mini-steel-inox-i6720904462.html
Ascaso I-2 żarna stożkowe, młynek fajniejszy i nowe żarna tańsze. U "Janusza" możesz kupić bez problemu każdą część zamienną.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Luty 2017, 12:57:54 »
Jak do alternatyw o chyba nie ma co kupować 800. Posiadam Cm702 i docelowo będzie właśnie służył do dripa czy aero. Tu masz przydatnego linka gdzie było pytanie o młynek do 350zł http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3293.msg83169#msg83169 a tu jeszcze jeden przydatny http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3344.0

a jak do espresso to zbieraj tak 1k to kupisz coś używanego i nie zajmującego pół kuchni. Ja zamówiłem już sobie npf i sprawdzę jakie kanałowanie jest na CM 702 :)

No i u Janusza na forum masz dodatkowy rabacik.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2017, 13:00:22 wysłana przez Mader »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Luty 2017, 13:33:23 »
702 ma przykrótką skalę. Pomijając kwestie finansowe 800 jest znacznie lepszym wyborem spośród tych dwóch.

Offline kawek

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Luty 2017, 09:06:34 »
CM 702 ma chyba ciut inne żarna niż CM 800/802/900 (koszyczek z żarnami można kalibrować) .  Może ktoś kto ma doświadczenie w kwestii trwałości się podzieli?

Ps. Wyczytałem też że stożkowe są trwalsze niż płaskie choć nie wiem czy tego przedziału cenowego to też dotyczy.

Offline thesiu Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, Ascaso Steel Uno Prof, Aeropress, Hario V60-02, Phin, Mr Clever Dripper
  • Młynek: Mazzer SJ, Graef CM 70, Graef CM 800, Rhinowares
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Luty 2017, 19:44:24 »
Żarna identyczne w obu modelach. Różni się tylko sposób ich zamontowaniu. Koszyczkiem, który jest w 800 prościej przesunąć skalę mielenia, w 700 stosowane są do tego podkładki. Nie mniej jednak taka regulację robi się dosłownie raz. Jeśli młynek ma być do alternatyw to zdecydowanie 800. W 700 może braknąć skali pod chemex.

Offline kawek

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2017, 09:44:47 »
Widzę użytkownika GRAEF-a - jakie doświadczenia z młynkami? I tytułowe : trwałość żaren - słaba jak piszą czy raczej w domowym użytkowaniu nie ma co się tym martwić?

Offline thesiu Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, Ascaso Steel Uno Prof, Aeropress, Hario V60-02, Phin, Mr Clever Dripper
  • Młynek: Mazzer SJ, Graef CM 70, Graef CM 800, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2017, 11:03:33 »
700 mam od 4 lat, a 800 od 3. Młynki używane są codziennie po kilka razy. Patrząc na żarna nie widzę żeby były strasznie zużyte. Do domu można śmiało brać. Jednak nie polecam pod espresso - przemiał w tej skali do najrówniejszych nie należy. Niby dają radę, na początku nie widziałem różnicy... ale kupiłem Mazzera SJ. W każdym razie w alternatywach są super - skala stopniowa więc można łatwo powrócić do poprzednich ustawień. Trzeba tylko je dość często czyścić, przy espresso częściej niż przy alternatywach. W każdym razie z obu modeli jestem zadowolony :)

Offline kawek

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Luty 2017, 11:03:58 »
A do czyszczenia wystarczy zdjąć zbiornik na kawę i reszta odkurzaczem/szczotką wystarczy czy jak na filmach trzeba do do "rosołu" rozkręcać?

Czy CM800 ma całą obudowę z alu czy to tylko taki "płaszczyk" na CM70?

Offline kawek

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marzec 2017, 09:26:01 »
Dziękuję bardzo za udzielone w tym wątku informacje-szczególnie od użytkownika młynka.

Używka gastro a akceptowalnym wymiarach, stanie technicznym kwalifikującym do wstawienia do mieszkania i cenie do 2x budżet niestety na razie się nie trafiła :-(.   

Za to "pomacałem" GRAEF 702 802 i 900.  Plastikowa 702 jest bardzo plastikowa niestety ale pozostałem to już sprawiające wrażenie solidnego alu. Rozważania na razie się zawęziły to 802 i 900 (fajny czarny vs timer w 900) Timer jakoś na razie dziwne wrażenie robi ale może będzie w tym argumentem przekonującym na 100 % - ciekawe są promocje i można 900 kupić za 600 zł a 800/802 niewiele taniej.

Nie znalazłem też  potwierdzenia info od użytkowników o tym żeby żarna były mało trwałe-taki info od nie użytkowników krąży- jeszcze poszukam bo temat istotny - komplet żaren prawie 300 zł.

Temat prosty za sprawą forum stał się więc skomplikowany sam nie wiem czy dobrze. Trafiłem żeby się upewnić czy ekspres który już prawie kupiłem to dobry wybór a skonczyło się gdybaniem o młynku i zakupem na razie areopresu i odkurzeniem kawiarki i fresha. Testowałem przelewy w ponoć dobrej kawiarni ale jakoś nie przypadły na razie mi do gustu - zbyt mało kawy w kawie.  Ponieważ kawa typu "ekspresso" dalej mnie ciągnie więc pewnie ekspres jednak będzie w końcu ale zaczynam od młynka. Chwilowo też ziarno z marektu odeszło na rzecz palarni. Zobaczę jak to się rozwinie.

Pozdrawiam.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marzec 2017, 14:57:31 »
Za to "pomacałem" GRAEF 702 802 i 900.  Plastikowa 702 jest bardzo plastikowa niestety ale pozostałem to już sprawiające wrażenie solidnego alu. Rozważania na razie się zawęziły to 802 i 900 (fajny czarny vs timer w 900) Timer jakoś na razie dziwne wrażenie robi ale może będzie w tym argumentem przekonującym na 100 % - ciekawe są promocje i można 900 kupić za 600 zł a 800/802 niewiele taniej.
Ja mam model 800. Jest to stosunkowo mały i zarazem solidnie wykonany młynek. Na wielki plus zasługuje regulacja stopnia mielenia. Przy kupnie tego modelu może być wymagana kalibracja. Ja mam ustawiony w nim przemiał do espresso na skali od 7 do 11. Dla przykładu kawa ciemno palona zakres 7-9, średnio  8-11. Jak dobrze wiesz w nim jest regulacja do 40. Masz kolejną nie małą zaletę. Hopper jest bardzo dobrze wykonany. Wypinanie go z głowicy jest szybkie z wyczuwalnym klikiem. Blokada kawy, działa poprawnie. Dodam, że nie raz lepiej niż w gastronomicznych młynkach. Mocy w tym młynku jest stosunkowo mało. Mimo to wystarczy.

UWAGA. Jest w tym młynku rączka z wygiętego drutu służąca do wyciągania górnego żarna tnącego. Należy ją zdemontować i nigdy jej nie zakładać ponownie. Podczas przemiału ten drut może spaść i zniszczyć nam żarna.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi