Autor Wątek: Rancilio Silvia V4 surfing temperaturą  (Przeczytany 3367 razy)

Offline Kasia 1972 Kobieta

• Ekspres: Rancilio Silvia V4, kawiarka Bialetti
  • Młynek: Macap MC5plus
Rancilio Silvia V4 surfing temperaturą
« dnia: 14 Luty 2017, 19:25:49 »
Nabyłam sobie sprzęt 2-letni i proszę o prosty sposób zanim zamontuje PID-a na surfing temperatury, będę bardzo wdzięczna. Czytałam sporo o tym ale w większości są to materiały w wersji angielskiej i dla różnych modeli RS-a ja mam wersję V4. Proszę o pomoc. Tłumaczenia nie zawsze są klarowne i zrozumiałe dla mnie. Nie wiem czy zmieniony termostat (ponoć) nie ma wpływu na efekty i czy można się do końca wzorować na starych przepisach.

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
Odp: Rancilio Silvia V4 surfing temperaturą
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2017, 23:38:32 »
Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to V4? Ja też mam 2-letnią Silvię ale wg różnych opinii jest to raczej V3.

A co do serfowania temperaturą to ja robię tak - po nagrzaniu ekspresu - czyli bojler, grupa, kolba (zwykle włączam ekspres 30min. przed planowanym robieniem kawy) robię kilka 2-3 sekundowych flushy, żeby doprowadzić do załączenia grzałki. Po załączeniu grzałki nabijam kawę do kolby i obserwuję kiedy zgaśnie lampka grzałki. Jak tylko zgaśnie odpalam stoper - po 15s robię krótki 3s. flush, później w 30-sekudzie kolejny 3-4s flush (po drugim flushu nie powinna już lecieć para z grupy), zapinam kolbę i robię espresso (25-30s).
U mnie ta metoda sprawdza się najlepiej. W internecie można znaleźć instrukcję, żeby po zgaśnięciu lampki grzałki pierwszy flush robić dopiero po 30s tyle, że nieco dłuższy, ale po wielu eksperymentach metoda którą opisałem na początku najlepiej zdaje egzamin (w moim przypadku).
W PID'a już się zaopatrzyłem ale nie wiem co nastąpi pierwsze - montaż tego ustrojstwa do Silvi, czy zmiana ekspresu na HX  [emoji38]

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2017, 00:14:22 wysłana przez _ADAM_ »

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2017, 20:02:12 »
Dzięki za wskazówki, na pewno wypróbuję ten sposób. Co do ekspresu to tak założyłam ze to V4, bo skoro jest 2-letni, a od 2016 stycznia robią V5 to wychodzi mi że to V4. Z tego co doczytałam to różnią się min. tym że w V4 grzałka jest niezależnym elementem od bojlera a w V3 stanowi jego integralną część, to w razie czego chyba łatwiej i taniej przy ew. wymianie. Poza tym z zewnątrz chyba nie widać żadnych różnic, może się mylę ale nic nie dostrzegłam. Nurtuje mnie jeszcze kwestia ewentualnej wymiany sitka ale nie wiem czy warto no i na jakie. Narazie kawa wychodzi dobrze, może jeszcze nie celująco ale pracuję nad tym stąd min moja prośba. Po latach spędzonych z kapsułkowcem Lavazzy nie mam jeszcze zbyt wiele doświadczeń co docelowo można uzyskać. Ekspres mam dopiero 3 tygodnie i próbujemy. Akurat dobrze się sklada że w pobliżu mam palarnię kawy to dostep do świeżych ziarenek jest. MYślę o PID-zie bo dąże do perfekcji ale nie wszystko naraz. Chciałam przeznaczyć tysiaka za sprzęt a wyszły dwa.
Ale zarówno z ekspresu jak i z młynka jestem bardzo zadowolona, choć obydwa elementy używane.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty 2017, 11:32:11 »
Wyjmij zbiornik na wodę i spróbuj zajrzeć w stronę bojlera. Jak nie to 4 wkrety z góry, blaszka up i już wiadomo jaki bojler.

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty 2017, 16:47:15 »
Mam taki

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2017, 18:02:53 »
Hmmm, to jeśli tak należy rozróżniać te wersje to z tego wynika, że Ty masz V3 (grzałka zintegrowana z bojlerem) a ja mam V4 (grzałka wymienna)  [emoji38]
Tak wygląda mój bojler:

W takim razie muszę zmienić sobie opis  ;)
Sprawdź datę produkcji na tabliczce znamionowej - może ekspres ma więcej niż 2 lata (mój był wyprodukowany w listopadzie 2014, kupiony w styczniu 2015).
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2017, 18:05:22 wysłana przez _ADAM_ »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi