Autor Wątek: Ice Brew vel Coffee On Rocks vel kawa na lodzie  (Przeczytany 25548 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Ice Brew vel Coffee On Rocks vel kawa na lodzie
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Czerwiec 2021, 19:00:11 »
Cold Brew może i się chowa, ale ma unikalne cechy, nieosiągalne w gorącym zaparzaniu.
Tak jak french press i drip. Każdy ma swoją charakterystkę i zwolenników. Najważniejsze, żeby cieszyć się kawą - niezależnie jak zrobioną

Eksplorujemy ostatnio różne zaparzacze na lodzie i warto podzielić się przepisem, może ktoś go ulepszy i wszyscy skorzystamy.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Czerwiec 2021, 19:33:54 »
Gałka lodów waniliowych do filiżanki.
I na to doppio.

Smacznego :)

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Czerwiec 2021, 21:47:53 »
34g kawy zmielone do Hario v60
275g wody
225g lodu
Mieliśmy założone Prismo

Jak zmieściłeś 275 wody? :o Prismo chyba nie powiększa komory? Ja przez ostatnie dni robię ice brew z AP i jak wsypie wiecej niż 30 gram to nie jestem w stanie wlac wiecej wody niż 220-230.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Czerwiec 2021, 22:45:16 »
34g kawy zmielone do Hario v60
275g wody
225g lodu
Mieliśmy założone Prismo

Jak zmieściłeś 275 wody? :o Prismo chyba nie powiększa komory? Ja przez ostatnie dni robię ice brew z AP i jak wsypie wiecej niż 30 gram to nie jestem w stanie wlac wiecej wody niż 220-230.
No rzeczywiście był max Nie odwracałem Aero, bo przy Prismo nie cieknie w standardowej pozycji, więc tłok nie ogranicza miejsca w komorze AP. Czasem używam Prismo zamiast papierowego filtra, jest ok - nie trzeba drobno mielić, żeby go używać. Będziemy testować dalej od pn - różne opcje.

Offline dopeman

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Lipiec 2021, 14:36:06 »

Ostatnio przerabiamy dripy na lodzie w różnych zaparzaczach i może komuś przyda się sprawdzony sposób na zimny przelew.

Weźmy sobie za przykład ekstremalny Moccamaster 800g wody:
320g lodu
480g wody
48g kawy

Generalnie chodzi o stosunek wody do lodu 3:2

800g total podzielone na 5 = 160
160*2 i 160*3

Ilość kawy wiadomo 6g/100

Trafione za pierwszym razem [emoji106]

Podobne obliczenia powtórzone dla Chemexa, Hario v60 i 400g wody, przemiał jest trochę drobniejszy niż normalnie dla danej metody.

Po kostce lodu do szklanki i jest super. Warto dać chwilę takiej kawie aż się ułoży po parzeniu. Cold brew się chowa w krzakach

Hej. Czy możesz mi dodatkowo objaśnić, chodzi o to że lód ładuję do dzbanka, a pomniejszoną ilość wody do zasobnika i tak kawa parzy się i skapuje na lód czy źle to rozumiem? Dzięki z góry! :)

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Lipiec 2021, 14:51:17 »

Ostatnio przerabiamy dripy na lodzie w różnych zaparzaczach i może komuś przyda się sprawdzony sposób na zimny przelew.

Weźmy sobie za przykład ekstremalny Moccamaster 800g wody:
320g lodu
480g wody
48g kawy

Generalnie chodzi o stosunek wody do lodu 3:2

800g total podzielone na 5 = 160
160*2 i 160*3

Ilość kawy wiadomo 6g/100

Trafione za pierwszym razem [emoji106]

Podobne obliczenia powtórzone dla Chemexa, Hario v60 i 400g wody, przemiał jest trochę drobniejszy niż normalnie dla danej metody.

Po kostce lodu do szklanki i jest super. Warto dać chwilę takiej kawie aż się ułoży po parzeniu. Cold brew się chowa w krzakach

Hej. Czy możesz mi dodatkowo objaśnić, chodzi o to że lód ładuję do dzbanka, a pomniejszoną ilość wody do zasobnika i tak kawa parzy się i skapuje na lód czy źle to rozumiem? Dzięki z góry! :)

Serwer stawiamy na wadze i ważymy ile lodu dodajemy, wrzucamy go do serwera/naczynia.

Przykład:
300g wody
200g lodu

200g lodu w serwerze, 30g kawy, zalewamy 300g wody. Lód się roztopi, więc całościowo będziemy mieć pół litra kawy jak zsumujemy 300+200. Mielenie proponujemy jeszcze trochę drobniej, niż zalewamy na daną porcję wody - tym wypadku jeszcze trochę drobniej niż zmielilibyśmy na gorącego dripa Hario na 300g wody.

Jak się zrozumie jak to działa, to później biegle można skakać z zaparzacza na zaparzacz bez specjalnego dokręcania przepisu na lodzie, ewetualnie delikatnie mielenie w jedną lub drugą, żeby dostosować do siebie :) Jest to najprostszy i najbardziej uniwersalny przepis jaki znam na przelew na lodzie. Jeśli uda się go komukolwiek jeszcze bardziej uprościć bez straty uniwersalności i smaku to super :)

Offline dopeman

« Odpowiedź #36 dnia: 06 Lipiec 2021, 17:05:54 »
@mr_blend ok dziękuję! Czyli doza jak do dużego przelewu ale mielenie dopasowane do tych przykładowych 300 gram wody :) Faktycznie proste. Zobaczymy jak mój marketowy ekspres przelewowy sobie z tym poradzi :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi