Autor Wątek: Rdza na kolbie?  (Przeczytany 4254 razy)

Offline ashkrk

  • Wiadomości: 30
Rdza na kolbie?
« dnia: 08 Luty 2017, 11:32:18 »
Hej
Czy to możliwe, że pojawiła mi się tu rdza, czy to jakis kawowy sciek?

Producent: Ascaso
Wiek: 1 rok
Z 500 kaw zrobione

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2017, 11:38:45 »
Jeśli jest ta kolba mosiężna, to na pewno nie jest to żadna rdza. Może warstwa chromu zaczyna znikać?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Luty 2017, 12:07:25 »
Zdjęcie jest zbyt małe, żeby cokolwiek stwierdzić. Jeśli jest to ubytek, to tak jak pisze Antonio, może złazi warstwa chromu/niklu, a jeśli jest to jakiś nalot, to bardziej wygląda na jakiś nalot z kawy niż na rdzę. Spróbuj użyć cifa. Pod cifem wszelkie ciężko schodzące naloty udaje mi się domyć.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4846
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Luty 2017, 12:24:04 »
Mnie to wygląda na starty chrom. Wnętrze kolby też wygląda jakby ktoś ją solidnie czyścił na zasadzie ścierania nalotu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2017, 12:33:27 »
Z pewnością nie jest to rdza, albo ubytek w powłoce albo osad po ekstakcji, często jedno i drugie

Offline _ADAM_ Mężczyzna

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Luty 2017, 12:51:33 »
Mnie to wygląda na osad z kawy. Namocz kolbę na noc w gorącej wodzie z Cafizą, rano wyczyść i powinna być jak nowa (jeśli faktycznie przepuściła tylko 500kaw).
Co do rdzy to WSZYSTKIE elementy mające kontakt z wodą i kawą w ekspresach są NIERDZEWNE. Najczęściej używane materiały to stal nierdzewna, mosiądz (z domieszkami), miedź. Czasem stosowane są zwykłe (czyli po jakimś czasie podatne na korozję) śruby (ocynkowane), ale to tylko do skręcania niektórych elementów obudowy.

Pozdrawiam

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2017, 13:13:09 »
Na noc? Zdecydowanie za długo, chromy mogą tego nie wytrzymać. 30 minut to maks, zresztą zgodny z zaleceniami producenta.

Offline _ADAM_ Mężczyzna

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Luty 2017, 13:24:02 »
Chromom nic się nie stanie (przetestowane) - Cafiza to nie odkamieniacz  ;)
Choć faktycznie, przy takiej ilości osadu spokojnie wystarczy 30-40min.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Luty 2017, 14:17:15 »
Miałem Ascaso i kolba była mosiężna. Nie wyobrażam sobie korodującej kolby, nawet budżetowe ekspresy mają kolby aluminiowe. Ponieważ jestem pedantyczny, to po każdym parzeniu czyściłem sito i kolbę wewnątrz. Chrom tego nie wytrzymał i wnętrze kolby zrobiło się mosiężne. Ta kolba na zdjęciu jest na 100% mosiężna i chrom po prostu zlazł w miejscu gdzie jest najbardziej narażony na płynącą kawę. @ashkrk, nie przejmuj się tym. 
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Luty 2017, 19:14:56 »
Hej
Czy to możliwe, że pojawiła mi się tu rdza, czy to jakis kawowy sciek?

Producent: Ascaso
Wiek: 1 rok
Z 500 kaw zrobione
1/ Sprawdź kolbę magnesem. Jak mocno chwyta , to wiadomo.
2/Jak jest ubytek chromu , będzie wyczuwalny uskok po całym obwodzie w kierunku do dołu
3/ Gdy jest nagar , będzie to samo tylko w górę.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline ashkrk

  • Wiadomości: 30
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Luty 2017, 20:22:51 »
Dziękuję za odpowiedzi. Raczej to będzie ten nalot.
Kolba nigdy nie miała stycznosci z niczym ostrym, jedyne co ją dotykało w tym miejscu to strumień kawy :)

Od czasu do czasu wrzucam ją do zmywarki, ale to chyba nie szkodzi?

Większe foto poniżej

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Luty 2017, 20:50:44 »
Osobiście bym do zmywarki nie wrzucił. Chemia w zmywarce jest bardzo agresywna.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Luty 2017, 22:28:30 »
Chromom nic się nie stanie (przetestowane) - Cafiza to nie odkamieniacz  ;)
Choć faktycznie, przy takiej ilości osadu spokojnie wystarczy 30-40min.
Łyżki, które notorycznie były moczone przez całą noc w cafizie nie wyglądają potem zbyt dobrze. A i roztwór słabo działa na dłuższą metę. Jeśli trzeba, znacznie lepsze rezultaty przynosi przemycie pod wodą i zanurzenie na kolejne 30 min w świeżym roztworze.
Niemniej w łatwo dostępnych miejscach znacznie szybciej i prościej jest po prosu umyć.


Soak:

Soak filters and metal of portafilter for 30 minutes in 1 teaspoon (6 g) of Cafiza® Powder per 32 oz (1 L) of hot water.
Rinse with clean hot water.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Luty 2017, 14:23:31 »

Kolba nigdy nie miała stycznosci z niczym ostrym, jedyne co ją dotykało w tym miejscu to strumień kawy :)

Od czasu do czasu wrzucam ją do zmywarki, ale to chyba nie szkodzi?


A czy nie możesz wyczyścić wszystkiego za jednym razem.
Mam na mysli  zrobić to wraz z czyszczeniem grupy.
Zamiast ślepego sitka używasz gumowej zatyczki.
Coś nie coś  przez kolbę przeleci .Z automatu wyczyści Ci kolbę wraz z sitkiem .Pomoże też w czyszczeniu tacki.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Rdza na kolbie?
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Luty 2017, 14:57:08 »
na ewentualne osady jest prosty pomysł - odciąć dno i bezkosztowo zrobić sobie fajnego NPF-a, który jest zawsze czysty, daje więcej cremy i zapewnia ciekawe wrażenia wizualne. Do tego modelu można też dokupić NPF:
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2017, 15:01:49 wysłana przez grex »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi