Może się komuś przyda a może nie ale ciąg dalszy wrażeń po 2kg przemielonej kawy

Tydzień zajęło mi ustalenie jak obsłużyć młynek by waga działała prawidłowo...
na początku pomimo ustawienia dozy 18g wynik oscylował od 15 do 19.5 g czyli słabo dokładnie...
Niestety do młynka była dostarczona tylko skrócona instrukcja obsługi...i nie było tam nic napisane jak regulować...
Po pierwsze najpierw należy uruchomić młynek - dowolnym przyciskiem i dopiero położyć portafiltr. Następnie uruchomić mielenie.
drugą istotną rzeczą jest twarde podłoże - u mnie młynek stał na macie.
Obecnie przy ustalonej dozie 18g do portafiltra trafia w 8 przypadkach na 10 dokładnie 18g pozostałe dwa przypadki doza jest +- 0,1g
Zarówno w przypadku Bazzary Salvador jak i Arcaffe Mocacrema młynek ustawiony jest na skali na pozycję 3E można zatem zmielić jeszcze sporo drobniej...
W tym momencie wychodzi jednak przepisowe 25/25.
Dolna regulacja jest bezstopniowa a literki sa raczej tylko w celu informacyjnym. Łatwiej zapamiętać nastawy bo można zapisać 3E/F i wiadomo gdzie jesteśmy.
Zdjęcia przemiału umieszczę na forum niebawem...
po zamknięciu hoppera i uruchomieniu młynka do portafiltra trafia 7-8g kawy, można zatem zmieniać grubość mielenia pod alternatywy mając to na uwadze.
Przestawienie na większy zakres nie wymaga raczej uruchamiania młynka. Można wtedy mając na uwadze te 8g kawy przy zamkniętym hopperze odpowiednio dobrać ilość kawy. Np chcąc zmielić 20g - ustawiamy 12g, zamykamy hopper i domielamy 8g z tego co zostało w dolocie do żaren . W efekcie mamy gruby przemiał i czyste żarna umożliwiające przestawienie na espresso bez uruchamiania młynka.
Nie jestem ekspertem i nie wiem czemu płaskie są lepsze od stożków lub odwrotnie, ale na zdrowy rozum najważniejsza jest chyba długość powierzchni tnącej ziarna kawy.
Dla mnie efekt najważniejszy jest taki iż efekt w filiżance jest dla mnie absolutnie wystarczający, ale też nie mam pewnie zmysłu smaku absolutnego i nie wyczuwam czy koliber zasilił dany krzaczek swoim guano czy też nie...
Czekam jeszcze aż uda się uruchomić funkcje związane z BT bo jak to w USA na pierwszym miejscu aplikacje dla IOS a nie Androida... Ale dla Iphone podobno wszystko jest i działa.