Autor Wątek: Gaggia Classic- problem z bezpiecznikiem  (Przeczytany 3777 razy)

Offline mrauek

• h
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Gaggia Classic- problem z bezpiecznikiem
« dnia: 28 Styczeń 2017, 23:49:51 »
Hmmmm mam problem z moja gaggia classic , nie mam pojecia dlaczego strzela mi termo bezpiecznik w bojlerze-mianowicie temperatura wody dochodzi do okolo 70-75 stopni po czym przepala sie thermo fuse. Jest to o tyle dziwne ze powinno sie to stac w momencie gdy temperatura w bojlerze przekroczy 107 stopni. W ramach eksperymentu wymienilem bezpiecznik na resetowalny z granica 125stopni I dokladnie to samo😞ekspres odkamieniony ( bo nawet przyszlo mo do glowy ze byc moze zakamieniona czujka dawala falszywy odczyt). Wszystko sprawdzone nigdzie nie ma zadnych przebic I jedynie co mi przychodzi teraz do glowy to panel sterujacy....
Pytanie wiec brzmi czy ktokolwiek ma pojecie co jest tego przyczyna ?😞

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Gaggia Classic- problem z bezpiecznikiem
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2017, 00:02:00 »
Jak mierzysz temperaturę w bojlerze?

Offline mrauek

• h
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń 2017, 00:04:47 »
Nie mierzylem temp wody w bojlerze a jedynie temp wody na wyjsciu z grupy - dzieje sie tak po okolo 2-3 min po wlaczeniu ekspresu.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2017, 00:07:59 »
No ja temperaturę wody na wyjściu z wylewki w swojej Astorii przy 1,3 b w bojlerze(tam wylewka jest też HXem tak jak grupa), po godzinie grzania, też miałem około 70-75 stopni, a ciśnienie w bojlerze mówiło co innego - także to żaden wyznacznik. Patrzyłeś czy po tych 2-3 minutach grzania nie ma przypadkiem jakiegoś przebicia w elektryce?

Offline mrauek

• h
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2017, 00:11:48 »
No wlasnie wszystko sprawdzone I zadnego przebicia z bojlera nie ma ........z kazdym razem strzela tylko bezpiecznik z boilera , drugi od pary jest jak najbardziej w porzadku......

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń 2017, 10:35:59 »
Ten od pary nie jest w obwodzie podczas grzania ekspresu.
Odpal parę na dzień dobry, w ten sposób rozgrzeje się ekspres i zobacz czy dasz radę cokolwiek spieniać...
Tylko o wodzie w bojlerze pamiętaj!
LMWDP #469

Offline mrauek

• h
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2017, 20:23:41 »
Ok no I wszystko jasne :)
Okazalo sie ze to byl uszkodzony termostat I wymienienie go na resetowalny sprawialo ze po prostu gdy temperatura dochodzila do granicy bezpiecznik "strzelal" I trzeba bylo go recznie resetowac.Oryginalny jest zbudowany z dwoch plytek bimetalowych ktore po osiagnieciu odpowiedniej temperatury rozlaczaja obwod po to aby w momencie gdy temperatura spada laczyc sie ponownie ( doszedlem do tego gdy rozebralem uszkodzony termostat ktory okazal sie byc lekko pekniety w srodku).
Tak wiec jezeli ktokolwiek bedzie mial podobne objawy moze zaczac szukac przyczyny w termostacie :)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Październik 2017, 11:17:54 »
Ja mam problem z bezpiecznikiem w domu 😀
Po czyszczeniu boilera Gaggi i skręceniu wywala mi bezpiecznik różnicówki. Przyznam że 1 raz uruchomiłem bez wody w boilerze i odrazu wywaliło. Później zalałem strzykawką i nadal wywala. Jak odłączę kabelki z boilera to nie wywala. Podłączone tak jak było - zdjęcie i numerki na kabelkach.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Październik 2017, 14:51:47 »
zwarcie masz gdzies pewnie...

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Październik 2017, 14:55:20 »
Jak odłączyłem kabelek z łączący  termostat bojlerem nie wywala. Może termostat zamoczyłem.

Offline tom517

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Październik 2017, 19:58:00 »
Termostaty wyglądają ok, jak drugi odłączę, to samo, myślę rozbiorę bojler, wysuszę w piekarniku, może coś zamokło tylko nie wiem co mogło w bojlerze, to dalej szukam, a tu : http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2453.0
I jak nie lubić tego forum 😁
Jutro będzie na kolację  Gaggia z piekarnika 😀

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi