1. Twój ekspres był u nas na serwisie. Kawa była robiona jak opisałem. Nie przeciekała brzegami poratfiltra.
Mnie przecieka, Wam nie, OK.
2. Po co ta uwaga ? Masz profesjonalny stalowo - drewniany o średnicy 57 mm to masz profesjonalny. Jeśli masz aluminiowy to nie nazywam go profesjonalnym. Nie jestem w tej chwili w stanie sprawdzić zakupy od 2012 r.
Bo próbowałeś wykazać, że tylko profesjonalnym tamperem można osiągnąć dobre wyniki (choć możesz mieć rację, bo plastikowym tamperkiem dołączonym do ekspresu ubija się słabo.
3. Nie da.
Już dało, czego najlepszym dowodem jest reakcja Grzegorza (bardzo zresztą prawidłowa, czego mu pogratulowałem w innym wątku).
4. Różne są definicje o czym na forum już była dyskusja i nawet brałeś w niej udział. Ja po prostu po tych 21 latach nie muszę już mierzyć gramatury ani liczyć sekund.
To Ci gratuluję. Ja do dziś nie potrafię dokładnie namielić kawy do portafiltra.
5. Nieprawda. Od 2012 r czyli od wprowadzenia termobloków wszystkie ekspresy ASCASO mają zawór trójdrożny.
A czy ja piszę, że nie mają? Przeczytaj moją uwagę raz jeszcze - zawór trójdrożny w tańszych modelach Ascaso (czyli Basic, Arc i pewnie Dream) nie służy do odprowadzania wody znad kawy - bo po drodze masz jednokierunkowy zaworek silikonowy, który nie pozwoli wodzie/kawie cofnąć się do zaworu trójdrożnego.
Przy okazji - wiesz, że wymienione modele nie mają OVP, a ciśnienie zaparzania wynosi dość losowo około 7 - 8 barów? Do obniżenia ciśnienia z 15 barów pompy służy ów wspomniany wcześniej zaworek silikonowy.
6. Podobnie jak w pkt. 1
Jak Ci przed chwilą napisałem - widocznie dla każdego z nas tamper równo z sitkiem oznacza coś innego.
7. Modyfikacje to Twoja sprawa. Nie każdy ma takie potrzeby, nie każdy musi je dokonywać a kawa zdecydowanej większości wychodzi bez modyfikacji bardzo dobrze. Pamiętaj o tym, że są to ekspresy domowego użytku. Tylko nieliczni, tak jak Ty oczekują od nich czegoś więcej. Stąd PIDowanie, sitka IMS itd. Większości zupełnie niepotrzebne do szczęścia.
Wiesz, należę do tej mniejszości, która różne rzeczy zauważa i stara się je zmienić. Niemniej wkurza mnie sytuacja, gdy w ekspresie za półtora tysiąca muszę poprawiać niechlujstwo / głupotę / skąpstwo / tumiwisizm (nie wiem co jeszcze dopisać) producenta. Piszesz, że innym kawa wychodzi? Może nie wiedzą, że im nie wychodzi? Kiedyś się też zachwycałem kawą z automatu.
8. Idę spać.
Dobrej nocy