Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 68121 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Czerwiec 2019, 09:23:15 »
Nie wiem :). Używałem takiego podejścia kiedyś w maszynie La Marzocco Linea AV. Pompa włączała się na początku na 1 sekundę chyba, przerwa parę sekund i dalej już prosto.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #121 dnia: 19 Czerwiec 2019, 10:57:06 »
DREAM PID, UNO PID, DUO PID mają pompę wibracyjną, mają zawór trójdrożny i mają programowalną preinfuzję od 0 do 5 sekund.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #122 dnia: 19 Czerwiec 2019, 11:30:43 »
Ale jak jest zawór trójdrożny to nie można wyłączyć pompy po kilku sekundach bo spuści ciśnienie - ciastko pewnie popęka i potem będzie kanałować.

W e61 można przekroczyć delikatnie punkt środkowy i odpali się pompa, gdy szybko opuszczam do punktu środkowego to trójdrożny się nie załącza. Tak w moim Rockecie się dzieje.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Czerwiec 2019, 12:23:59 »
Jeśli jest sterowanie na pstryczkach to zawór się sam wyłącza razem z pompą. Jeśli elektroniczne to nie musi i może być włączony pozwalając by ciśnienie resztkowe nasączyło ciastko. Muszę tak przerobić swoją GC.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Czerwiec 2019, 12:51:09 »
A ja dodam od siebie, że ze wszytkach bajerów które mamy w ekspresach, możliwość włączenia a jeszcze lepiej sterowania preinfuzją, byłaby dla mnie jedną z głównych funkcji na którą bym zwracał uwagę.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Czerwiec 2019, 13:18:38 »
Ja u siebie wpiąłem zawór igłowy pomiędzy bojler i grupę i mam preinfucje w stylu Slayera. Także jak sięchce to prawie wszedzie można dodać jakąś formę preinfuzji. Nie jednemu psu na imię Burek.
Nawet w prostych jednobojlerowcach można pobawić się w preinfuzję wykożystując do tego zawór pary do upuszczania nadmiaru ciśnienia (manometr w ekspresi był by wtedy przydatny ale nie konieczny).

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Czerwiec 2019, 13:46:28 »
Jako plan B mam w pudełku zawór OPV i elektrozawór - żeby zrobić bypass standardowego OPV - tylko to więcej zabawy z montażem i nie wiem czy ustawię drugi OPV na tak niskie ciśnienie.

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Czerwiec 2019, 14:57:57 »
Wprowadzenie preinfuzji do classica chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Muszę przetestować patent z włączeniem i wyłączeniem pompy na początku. Zobaczę jakie to da efekty na ślepym sitku.

Ale idąc dalej, czy dobrze rozumiem, że montując regulowany opv (coś takiego? http://www.saga.info.pl/zawory-upustowe-nadcisnieniowe/zawor-upustowy-bezpieczenstwa-mosiezny-gerhard-gotze-kg-typ-618-619.html) i wyprowadzając regulację na zewnątrz byłbym w stanie kontrolować ciśnienie podczas ekstrakcji?

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Czerwiec 2019, 18:04:41 »
Tak się zastanawiam, może zbyt abstrakcyjnie, ale jaka będzie korelacja między długością/ilością preinfuzji sterowanej a: różnymi rodzajami kaw, stopniem zmielenia, siłą ubicia, różną pojemnością sitek. Czepiam się? Ale to bardzo żmudna metoda na "chybił - trafił", by w końcu trafić i uzyskać optymalny smak espresso.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #129 dnia: 19 Czerwiec 2019, 18:35:08 »
... by w końcu trafić i uzyskać optymalny smak espresso.
No właśnie.. A czym jest optymalny smak espresso? Pamiętaj, że to bardzo subiektywne. Poprawnie zaparzone espresso: ta sama dawka, ta sama temperatura i czas. W jednym ratio 1:2 w drugim ratio 1:3 Które lepsze, co za tym idzie bardziej optymalne?
 Dla mnie mniejsze ratio będzie bardziej optymalne im ciemniejsze kawa. Im jaśniej, tym można odwracać proporcje. Ale to nie zawsze się sprawdza. Chodzi właśnie o to, by w granicach rozsądku bawić się kawą i bazować sporo na własnym odczuciu smaku.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #130 dnia: 19 Czerwiec 2019, 18:41:18 »
Czepiam się? Ale to bardzo żmudna metoda na "chybił - trafił"
Na preinfucję, ma znaczenie wszystko co jest związane z kawą. Nawet zawilgocenie ziarna po kilku dniach po otwarciu kawy. Ja przyjmuję 0,5-0,6bar ciśnienia nad ciastkiem aby zwilżyć całe ciastko. Jak ze smakiem, nie jestem pewien, bywa różnie.

Bardziej skupiał bym się nad profilowaniem ciśnienia, jest więcej korzyści. 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #131 dnia: 19 Czerwiec 2019, 19:29:13 »
Ja przyjmuję 0,5-0,6bar ciśnienia nad ciastkiem aby zwilżyć całe ciastko.
Z takim ciśnieniem można zwilżyć jedynie powierzchnię. Do penetracji całości potrzebne jest nieco większe ciśnienie. Dlatego jest różnica między wspomnianą przez Ciebie metodą "pompową" włącz-wyłącz-włącz a innymi metodami.

Mnie się zawsze podobała prosta inwencja firmy Rossi/Brasilia: do grupy dołączony "dyfuzor" z tłokiem na sprężynie. Do momentu napełnienia się dyfuzora, ciśnienie narasta w miarę napinania się sprężyny aż do osiągnięcia 9 bar. To taki analogowy program -- dziś realizowany pewnie elektronicznymi metodami w wielu nowoczesnych maszynach. Takie analogowe programowanie ciśnienia sam też wciąż czynię, korzystając z Kazaka ;).
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2019, 19:31:46 wysłana przez Antonio »

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #132 dnia: 19 Czerwiec 2019, 20:47:17 »
Z takim ciśnieniem można zwilżyć jedynie powierzchnię. Do penetracji całości potrzebne jest nieco większe ciśnienie.
Nie, ww ciśnienie jest wystarczające aby "spociło" się cała powierzchnia sitka, czyli tuż przed utworzeniem się pierwszych kropli. Tu nie będę się za bardzo kłócił. Akurat ja mierzę prawdziwe ciśnienie ekstrakcji, tuż nad ciastkiem. To jest znacząca różnica w pomiarach. Zrób test na Rocie, to zobaczysz, a może i nie...

napinania się sprężyn
Stosowane do dzisiaj. Teraz nie pamiętam firmy, stosują cylinder nad grupą z regulacją stopnia napięcia sprężyny, określając krzywą profilu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #133 dnia: 19 Czerwiec 2019, 20:52:04 »
Przecież robię test na Rocie ;).

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #134 dnia: 19 Czerwiec 2019, 21:06:22 »
Inna średnica, inna gramatura, analogowy manometr...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi