mieszkam w Warszawie
Znakomicie!
Idź proszę do Forum na espresso. Nie raz. Trzy, pięć minimum. Najfajniej jakbyś trafił na różne kawy -- nie wiem co tam Sławek ma na młynku obecnie, ale ma też EK, więc może namówisz go też na próbę z Twojej kawy dla bezpośredniego porównania.
Jeśli nie Forum, to Filtry, Nancy Lee...
Na pewno odwiedzę każde z tych miejsc
Trochę się boję, że czar pryśnie, więc dam sobie jeszcze chwilę - aż mi zachwyt nie minie moją kawą
Cytat: essewissa w Dzisiaj o 14:39:38
Ja za taką kasę kupiłbym kawiarke, serio.
Napisałem, że espresso można zrobic taniej tylko to trochę gimnastyki wymaga. Fajnie się czyta to co piszesz, naprawdę. Za wolą ekstrakcję której oczekujesz odpowiada ciśnienie, w Saeco masz 15bar, pewnie nie da się tego przestawić, espresso to 9-10bar, zależnie od konstrukcji ekspresu max 12bar, chociaż niektórzy schodzą na 6bar nawet. Wiem, że to źle zabrzmi jak komuś kto dopiero kupił ekspres polecę zmianę sprzętu, ale ja bym sie rozejrzał za starszą używana Gaggia Classic, bedzie kosztowała z 500-700zl, a naprawdę da się na niej dobre espreso zrobić, do tego młynek za tyle samo nowy, Demoka np. Wiem, wiem, że to 1000-1500zł, ale widzę, że jesteś pozytywnie zakręcony
Kenia, Etiopia, pewnie jeszcze jasnopalone słodkie?
To tego nie wiedziałem co piszesz o ciśnieniu. A czy to nie jest tak, że pompa, która ma 15 bar to jest ciśnienie z jaką pompa rozpoczyna tłoczenie, a potem na styku z kawą ma właśnie 9 bar?
Jeśli chodzi o kawiarkę, to mam 2 (chyba kosztowały właśnie koło 100-140 za jedną) - bardzo lubię z nich kawę, ale kawa z ekspresu zmiata kawiarkę. Na prawdę zmiata.
A kawy tak - jasno palone, na pewno Rwanda, która była perfekcyjne, ale Mastro Antonio już jej nie ma w swojej ofercie. Niesamowita była.
Modyfikuj wiadomość
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 16:02:14 wysłana przez Adam_1234 »