Autor Wątek: Pierwszy ekspres do 1200zł  (Przeczytany 4737 razy)

Offline Filippo9669

Pierwszy ekspres do 1200zł
« dnia: 26 Grudzień 2016, 11:50:35 »
cześć! na wstępie zaznaczę, że nie jestem wielkim smakoszem kawy, wręcz jestem całkowicie zielony - do tej pory piłem odpadki pod nazwą kawy rozpuszczalnej, ale miarka się przebrała, bo z kawą to nie ma nic wspólnego. nie zależy mi na zabawie i godzinach spędzonych przy ekspresie, chciałbym po prostu szybko i bezboleśnie móc przygotować kawę, która będzie zdatna do wypicia. właśnie z tego powodu moje oczy skierowane są na automat. znalazłem:
SEVERIN KA 5990
DeLonghi EC 850.M
Krups EA8108
Philips HD8650/09
szukajki używałem, podobnego tematu - ekspresu w tej cenie - nie udało mi się znaleźć. kwota w szczególnych wypadkach może wzrosnąć do ok. 1500zł.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
Filip

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pierwszy ekspres do 1200zł
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudzień 2016, 12:30:35 »
Mam tego Krupsa, a raczej już ma teściowa. Teściowej kawa smakuje, jak dla mnie to kwaśna lura.

Dla jasności, pozostałe podane przez Ciebie modele robią z dużym prawdopodobieństwem, mógłbym się założyć o dużą stawkę, podobnej jakości kawę. Tak więc weź to co Ci się wizualnie podoba, efekt w filiżance będzie podobny.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2016, 12:34:08 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudzień 2016, 13:40:04 »

jakości

Nie sądzisz, że użycie tego słowa to nadużycie?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2016, 13:48:06 »
W sumie mogłem napisać, robią kawę jednakowo pozbawioną jakości ;-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2016, 15:39:54 »
Ktoś musi być pierwszy, więc tym razem będę to ja :)

Jeśli szukasz najprostszego, niedrogiego sposobu na zrobienie pijalnej kawy, to ja mam dwa rozwiązania sprawdzone na znajomych:

Ekspres przelewowy z młynkiem
1. Wlewasz odmierzoną ilość wody
2. Wkładasz papierowy filtr
3. Wciskasz guzik z ilością filiżanek kawy (tyle ile wlałeś wody)
4. Czekasz jakieś 2-4 minuty
5. Pijesz

Znajomi mają ekspres Russel Hobbs i jak wsypią jasno palone ziarna, to są zadowoleni. Niestety nie miałem jeszcze okazji przetestować osobiście.
Są ładne modele, np taki Phillips: http://www.philips.pl/c-p/HD7761_00/grind-brew-ekspres-do-kawy
Możesz też zagadać do forumowicza @malkos Ma coś takiego u siebie w sklepie: https://swiezopalona.pl/produkt/2023/Smarter-Coffee-ekspres-przelewowy-z-mlynkiem-na-WiFi

Clever
Jest to jedyna metoda, do której używania udało się nakłonić moją Mamę, a to świadczy o prostocie tego urządzenia. Podaję uproszczoną wersję:
1. Wkładasz papierowy filtr do Clevera
2. Wsypujesz 4 łyżeczki kawy*
*dla Mamy kupuję kawę zmieloną w palarni, albo mielę sam na zapas. Inaczej się nie da. To jest Mama, nie przekonasz  ;)
3. Gotujesz wodę w czajniku
4. Nalewasz wodę do szklanki, do pełna
5. Zalewasz wodę ze szklanki do Clevera
6. Czekasz 1,5 - 2 minuty
7. Stawiasz Clevera na szklance
8. Czekasz aż kawa przeleje się do szklanki
9. Pijesz

Koszt urządzenia to niecałe 100 złotych.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Filippo9669

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudzień 2016, 18:31:53 »
super! dzięki za pomoc. czyli, precyzując - w tej kwocie szukać ekspresu przelewowego?

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudzień 2016, 19:02:27 »
Nie piłem kawy z automatów Jura czy Nivona, natomiast w biurze mamy Saeco Royal Cappuccino i kawa wychodzi nijaka, mimo iż wsypujemy dobre ziarna.

W tym budżecie kupisz spokojnie dobry ekspres przelewowy i młynek i na kawę jeszcze zostanie. Ekspres z wbudowanym młynkiem też kupisz. Będzie łatwiej, ale lepsze efekty powinieneś uzyskać z osobnym młynkiem.
Możesz też kupić Clever + młynek. Łatwo, szybko i smacznie.

Skąd jesteś? czy masz gdzieś może w okolicy kawiarnie, w której podają kawę zaparzoną metodami alternatywnami (drip, chemex, Aeropress)?

Offline Filippo9669

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudzień 2016, 19:11:32 »
dzięki. Warszawa - ale czy są takie kawiarnie, to nie wiem, nigdy się nie interesowałem.
czy w takim razie ten Phillips HD7762/00 nada się? ma wbudowany młynek.

Offline Felix Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudzień 2016, 19:47:14 »
Jeśli chodzi o miejsce, nie mogłeś chyba lepiej trafić :)
Sprawdź sobie ten wątek:Warszawa i zobacz gdzie w Twojej okolicy parzą dobre dripy. Kawa z ekspresu przelewowego będzie porównywalna - może nie tak smaczna, ale chodzi mi o charakterystykę - kubek delikatnej czarnej kawy z różnymi nutami smakowymi. U nas w Krakowie są kawiarnie w których podają kawę z Moccamastera. Nie wiem czy macie takie w Warszawie, ale może znajdziesz info w wątku, albo ktoś z Warszawy podpowie.

Co do Phillipsa, osobiście go nie używałem. Kawę zrobi na pewno ;) na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń z ekspresami przelewowymi zaryzykuję stwierdzenie, że jak wsypiesz przyzwoite ziarno, to i efekt w dzbanku będzie przyzwoity. Problem może się pojawić, jeśli się okaże że ekspres nie trzyma temperatury - wtedy kawa może wyjść niedoparzona.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2016, 20:01:55 wysłana przez Felix »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudzień 2016, 00:40:20 »
W Czytelni w Warszawie stoi przelewowa Wilfa. W Secret Life stoi Bunn. Pewnie i w innych są (teraz sobie nie przypomnę). Pytanie tylko jakie ziarno tam będzie, bo nie zawsze jest ziarno dla zielonych ;) Trzeba wypytać o coś normalnego, jakąś Brazylię czy inny Salwador.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudzień 2016, 08:55:00 »
W Kofi Brand jest Chemex / Moccamaster /syfon

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi