Autor Wątek: Hoper - czy może być szczelny?  (Przeczytany 4036 razy)

Offline doll00 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
Hoper - czy może być szczelny?
« dnia: 22 Grudzień 2016, 20:30:05 »
Witam,

Dzięki Waszej poradzie kupiłem w zeszłym roku ekspres Profitec Pro 700 oraz młynek Fiorezato F64 Evo.

Do tej pory wszystko jest super, ale zastanawia mnie jedna rzecz.
Z reguły robię tylko 2-3 kawy dziennie i chociaż zmieniłem hoper na mniejszy mający pojemność ok 0.5kg (oryginalny dostarczany z ekspresem mieści 1.5kg) to wiadomo, że jeśli napełnię go całkowicie czyli te 0.5kg, to zapas kawy wystarczy mi na 12-15 dni.
Z tego co zauważyłem, jak wsypuję świeżą kawę to ekstrakcja jest bardzo stabilna (nie szarpie) i taka gęsta.
Niestety już po 3 ekstrakcja całkowicie się zmienia, jest zdecydowanie bardziej wodnista i szybciej zaczyna "szarpać".
W związku z tym nie wsypuję teraz kawy do pełna tylko do ok 1/2 pojemności hopera co wystarcza na ok 7 dni, a jak pisałem wyżej już po 3 dniach kawa jest całkowicie inna bo pewno się utleniania.
Pytanie czy jest możliwość, aby ten czas utleniania kawy wydłużyć, czyli jakoś uszczelnić młynek, aby tak się nie działo.

Wiem .....  mogę wsypywać kawę codziennie zanim ją będę robić, ale może jest inna metoda bo jakoś nie chcę codziennie wysuwać tego młynka, bo mam go pod szafką i go później spowrotem wsuwać.
Dodatkowo zauważyłem, że jak jest mniej kawy  w hoperze to młynek też ją trochę inaczej mieli, może to kwestia braku nacisku z góry....
Próbowałem też zwiększać czas mielenia, ale po pierwsze niewiele to poprawiło jakość ekstradycji, a poza tym nie będę co 2 dni regulować młynka....

Macie na to jakieś inne sprawdzone metody?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

essewissa

• Gość
Odp: Hoper - czy może być szczelny?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2016, 20:47:53 »
Mam podobnie, co prawda na innym młynku, ale też dużym gastro. Moim zdaniem to objawy tego, że w komorze zostaje dużo ziaren, zmielonej kawy. Pewnie masz antyzbrylacz, u mnie jak spojrzę od dołu to widzę w komorze/wlocie zmieloną kawę, która "siedzi" na antyzbrylaczu. Zbieram się żeby usunąć antyzbrylacz.  Póki co jedyna mądra rzecz jaką wymyśliłem do krótkie namielenie 1s przed zrobieniem espresso żeby usunąć starą kawę z młynka.

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudzień 2016, 22:06:39 »
Hmm, czy mam taki antyzbrylacz tego nie wiem ale nawet gdybym miał to np.  w przypadku zrobienia kilku kaw pod rząd w drugim namieleniu już powinno być dobrze.

Niestety po 3 dniach nieważne ile kaw zrobię pod rząd i tak już zawsze będzie inna kawa i inna ekstrakcja, więc to raczej nie jest to co piszesz.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudzień 2016, 22:17:18 »
Starzenia się kawy nie przeskoczysz, trzeba regulować grubość mielenia i tyle. Możesz się ratować szczelnym hopperem, czy wrzucać do hoppera otwartą paczkę do góry nogami, aby kawa była dodatkowo chroniona, ale i tak to już jest otwarta paczka. Nawet jeśli będziesz odmierzał porcję dnia, to będzie to z tej samej otwartej, otwieranej i zamykanej z nową porcją powietrza, paczki.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudzień 2016, 22:38:44 »
Trzeba było kupić mniejszy młynek... ;) A poważnie, trzymaj ziarna w szczelnej torebce, do młynka wrzucaj tylko jakieś 30-40g na doppio. Tzn. ponad żarnami powinno być mniej więcej tyle kawy, by nie wystąpił efekt popcorningu i by kawa się dobrze zmieliła. Kawa zmielona a zalegająca w komorze żaren jest z reguły zwietrzała ale możesz ją wykorzystać do rozruchu ekspresu. Kolejny shot będzie ze świeżo zmielonej kawy i ekspres będzie bardziej rozgrzany, bardziej stabilny.

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudzień 2016, 14:13:47 »
Dzisiaj zrobiłem próbę i zmieliłem porcję na rozruch i kolejna faktycznie była lepsza, choć do świeżej jej jeszcze "trochę" brakowało.
Nie ma chyba jednak innego wyjścia i to i tak jest chyba najlepsza opcja.

Donkiszot, co masz na myśli szczelny hoper, jakiś specjalny czy po prostu samemu "uszczelniony" przez uszczelki itp?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudzień 2016, 14:23:49 »
A ja dzisiaj rano zmieliłem 1s na start i pierwszy shot do zlewu  :) , drugi był ok. Zużycie kawy mam straszne.
Chwilę znajdę wolną po Świętach i wywalam clumb crusher.

prawie zerowa retencja bez clumb crushera.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudzień 2016, 14:41:25 »
Trzeba było kupić mniejszy młynek...
:kwiat:
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2016, 14:43:50 wysłana przez grex »

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudzień 2016, 14:45:33 »
A widziałeś dobre, powtarzalne młynki na 30-40g kawy?

Inna sprawa, że otwieranie torebki czy pojemnika codziennie aby pobrać 20g kawy będzie miało chyba taki sam efekt...

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudzień 2016, 14:52:00 »
Jako hopper polecam, rurę i u góry lejek z aeropressa ;)
mieści się kilkadziesiąt gram i mamy brak popcornu
 (de facto ten efekt zmienia stopień i dokładność mielenia na minus).

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudzień 2016, 15:01:31 »
Większość konstrukcji to włoskie maszyny, a Włosi nie wiedzą co to małe zużycie ;) zatem nie, nie widziałem fabrycznych, szczelnych hopperów :) Chyba, że puszki, ale to promil rynku HoReCa.

Miałem na myśli własnoręczne uszczelnianie. Tylko to niewiele da, bo wraz z zużyciem ziaren będzie więcej miejsca dla powietrza.

Mikropseudohopper to chyba najlepsze wyjście w domowych warunkach -- czyli właśnie jakaś rurka, czy lejek od aero.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudzień 2016, 15:22:11 »
A jak rozwiązać codzienne otwieranie torebki z kawą? Jak ktoś kupuje kg pakowany po 250g to całkiem dobra opcja. Gorzej jak ktoś ma kg w jednej paczce. Lepiej to wszystko przesypać do 10 torebek po 100g(np takich jak ma Antonio- strunowe z zaworkiem)?

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Hoper - czy może być szczelny?
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Grudzień 2016, 17:27:45 »
Jest taki preparat w sprayu używany do win, zabezpieczający je przed dostępem tlenu po zamknięciu butelki - tworząc coś na wzór próżni. Na jednym z filmików widziałem, jak facet tym spryskiwał wnętrze torebki z kawą przed jej zamknięciem.
Nazywa się to wine preserver (nie mam pojęcia jak to się nazywa po polsku): https://www.amazon.com/dp/B001AS4NCM/ref=cm_sw_r_cp_api_h-uxyb95PXC4F

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Grudzień 2016, 17:50:22 »
Powietrze dostaje sie tez do środka przez wylot kawy.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Grudzień 2016, 18:00:08 »
Jest taki preparat w sprayu używany do win, zabezpieczający je przed dostępem tlenu po zamknięciu butelki - tworząc coś na wzór próżni. Na jednym z filmików widziałem, jak facet tym spryskiwał wnętrze torebki z kawą przed jej zamknięciem.
Nazywa się to wine preserver (nie mam pojęcia jak to się nazywa po polsku): https://www.amazon.com/dp/B001AS4NCM/ref=cm_sw_r_cp_api_h-uxyb95PXC4F

Mieszanka azotu, dwutlenku węgla i argonu. Zasada działania opiera się na wyparciu tlenu z butelki/opakowania.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi