Autor Wątek: Ręczny młynek do kawy po turecku/bośniacku  (Przeczytany 6534 razy)

Offline Cezary Czary

Ręczny młynek do kawy po turecku/bośniacku
« dnia: 19 Grudzień 2016, 00:21:11 »
Witam serdecznie :)

Od kąd wróciłem z Bośni i Hercegowiny zaraziłem się tamtejszym rytuałem picia kawy z dżezwy oraz jej smakiem.

Próbuję teraz znaleźć odpowiedni młynek ręczny do 150zł. Z tego co już się obczytałem polecacie zazwyczaj starsze młynki, jak Pe De, Zassenhaus - mam już kilka na oku. Wpadł mi w oko jeszcze stary albański młynek mosiężny oraz coś takiego:

www.galerisultan.com/index.php?route=product/product&path=83_85&product_id=72

Widziałem na forum, że nowych młynków, na które mnie namawiano w sklepach, że tak super mielą też nie warto kupować, ponieważ mielą grubo, nieregularnie i coś tam coś ;p 

Miał ktoś z tym styczność? Faktycznie potrzebuję czegoś, co zmieli kawę w drobny pył :)

A przy okazji- możecie polecić jakąś dobrą kawę do tej metody?

Pozdrawiam!
Cezary
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 10:04:53 wysłana przez DrUsagi »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Ręczny młynek do kawy po turecku/bośniacku
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudzień 2016, 08:10:31 »
No taki z tego linka co wkleiłeś mieli bardzo drobno, mam taki od Gorana(ranGo) i jestem zaskoczony grubością oraz równomiernością przemiału - odezwij się może do niego, może coś jeszcze ma....

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudzień 2016, 11:25:16 »
Jeśli nie chcesz wydać tysięcy, to tylko ręczne z tamtych rejonów geograficznych brałbym pod uwagę.

Sprawdź ten wątek: link

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudzień 2016, 12:24:54 »
Można kupić turecki młynek w sklepach internetowych.

Offline Cezary Czary

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudzień 2016, 13:20:40 »
Nie specjalnie mogę coś znaleźć oprócz tamtego sklepu i starych albanskich rupieci,  które są w strasznym stanie. Większość tureckich mlynkow jakie znalazłem to raczej ozdoby. Mam 1 taki miniaturowy z Sarajeva, ale tylko wygląda;)

Mam dwa ulubione metody robienia kawy, w tygielku oraz w kawiarce i zastanawiam się czy 1 młynek poradzi sobie z tymi dwoma typami mielenia (jednak Crnagoracoop zmielona na mąkę przelatywala przez sito kawiarki).

Coś takiego znalazłem, facet twierdzi,że mieli na pył bardzo ładnie, ale kosztuje 85zl. Rzekomo staroc,n a n którego temat nic nie znalazłem. Ktoś coś wie?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 13:34:36 wysłana przez Cezary Czary »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2016, 13:36:15 »
Jakże trafić na osławionego tu Rango?

Poszukaj takiego forumowicza/administratora - @ranGo :).

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2016, 13:45:19 »
Ludzie często nie wiedzą co sprzedają - szukaj "mosiężny młynek" na olx i aukcji jest tego trochę. Ponadto nie patrz na czystość z zewnątrz - to żarna mają być wolne od rdzy. Z zewnątrz sobie wyczyścisz.

LMWDP #469

Offline Cezary Czary

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudzień 2016, 14:13:38 »
Dziękuję.  To wszystko widziałem,  czekam na zdjęcia wnętrz tych mlynkow.  nastawiam się na ten z Sułtana ale czy ktoś potwierdzi, że to nie tylko ozdoba
A jeszcze taki zassenhaus za 125 ponoć nie używan?

Widziałem na allegro jeszcze takie bajery: allegro.pl/stary-reczny-mosiezny-mlynek-i6651537713.html ma facet parę takich młynków z tego co widzę. Zadałem pytanie o stan wewnątrz.

« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 14:43:08 wysłana przez Cezary Czary »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi