Autor Wątek: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand  (Przeczytany 19687 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Grudzień 2016, 03:23:04 »
I tak to wychodzi.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Grudzień 2016, 01:07:14 »
Ostatnio stwierdziłem, że na mielenie kawy ma jednak wpływ jej palenie. Niby oczywiste. Ale z jednej palarnii kawy trudno mi ustawić młynek i przemiał. Bardzo trudno. Albo woda przelatuje w 10 sekund, albo robi się miał i zatyka młynek. Nawet bardzo bardzo mała zmiana powoduje taki rozrzut. Z innej palarni wstrzelam się w kawę w 2 - 3 strzale. Przemiał jest super, nic się nie zatyka i wychodzi 25 ml w 25 sekund. Czyżby to były problemy z paleniem kawy ? Ważne czy palarnia pali kawę pod espresso ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Grudzień 2016, 08:30:53 »
Tak jest. Kawy palone jasno wymagają często drobniejszego mielenia. I tu mamy problem z młynkami. Niektóre radzą sobie z tym lepiej inne gorzej. To stosunkowo drobne mielenie jest dla wielu młynków nie lada wyzwaniem, dlatego że młynki te zostały przygotowane do pracy we włoskim barze. Niektóre młynki nie są w stanie po prostu "łyknąć" ziaren, gdy żarna są bardzo blisko siebie ustawione. Jeśli młynek jest dobry, to nie ma z tym żadnego problemu. Ważne jest by dla takich bardzo jasnych i twardych ziaren stosować raczej metodę "rozsądnie wypełnionego hoppera" a nie mielenia odmierzonych porcji.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Grudzień 2016, 11:39:40 »
Ja też się nie dogadałem do konća ze swoją Eureką. Muszę kupić dobrą wagę do mierzenia dozy, mój Olympus jest bardzo szybki, 14gr w 3.6s, chciałbym sprawdzić jak jest z powtarzalnością, zmienia mi się chyba doza od ilości kawy zasypanej w hopperze. Nie mam jeszcz małego hoppera, ten który mam jest ogromny. Kiedyś się śmiałem z tego ważenia kawy, ale teraz myśle, ze bez dobrej wagi się nie obędzie. Pójdę najpierw tą drogą, ważenia dozy przed strzałem. Jak nie wypali to bedę dozował wg. objętości., ładnych parę lat tak robiłem i nie było problemów z powatarzalnością, fakt że sprzęt miałem duuużo gorszy. To jest fascynujące w espresso, że przygotowanie tak małej ilości napoju wiąże się z taką ilością pracy, wyuczeniem nawyków, precyzja itp, przy czy im lepszy sprzęt tym trudniej. Trochę jak ze sportowym autami, lekko ruszysz kierownicą i siedzisz w rowie :) .

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Grudzień 2016, 13:12:40 »
Kawy palone jasno wymagają często drobniejszego mielenia.
Czy przyczyną jest niższa wilgotność tych ziaren, czy mniejsza destrukcja ziaren przez proces palenia?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Grudzień 2016, 13:35:22 »
Mniej spalone zachowują większą twardość i nie rozpadają się tak chętnie jak włoskie węgielki.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Grudzień 2016, 13:38:33 »
Efekt znam, pytam o przyczynę bardziej bezpośrednią ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Grudzień 2016, 13:55:19 »
chciałbym sprawdzić jak jest z powtarzalnością, zmienia mi się chyba doza od ilości kawy zasypanej w hopperze.

To zawsze trzymaj w hopperze podobną ilość ziarenek, wystarczy kilkadziesiąt gramów i nie zawracaj sobie głowy pojedynczymi, odważonymi porcjami. A zanim zawartość hoppera zwietrzeje, to ją zużyj, coś pić przecież trzeba.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Grudzień 2016, 16:01:39 »
chciałbym sprawdzić jak jest z powtarzalnością, zmienia mi się chyba doza od ilości kawy zasypanej w hopperze.

To zawsze trzymaj w hopperze podobną ilość ziarenek, wystarczy kilkadziesiąt gramów i nie zawracaj sobie głowy pojedynczymi, odważonymi porcjami. A zanim zawartość hoppera zwietrzeje, to ją zużyj, coś pić przecież trzeba.
WS ja bym prosił żebyś mi rad nie udzielał bo ja kompletnie nie rozumiem co Ty do mnie piszesz, albo Ty nie rozumiesz co ja piszę. Dziękuję.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Grudzień 2016, 16:17:45 »
Czy przyczyną jest niższa wilgotność tych ziaren, czy mniejsza destrukcja ziaren przez proces palenia?

Nie wiem jaka może być przyczyna tego zjawiska, że jaśniejsze ziarna wymagają drobniejszego zmielenia do poprawnego zaparzenia espresso. Wiem tylko, że w większości przypadków do singli Synestezji przekręcam śrubę młynka w stronę drobniejszego mielenia. Niektóre single wymagają jeszcze drobniejszego zmielenia (np. Sulawesi Tana Toraja) inne przeciwnie, nieco grubszego (np. Etiopie). Można by się zastanowić dlaczego przy mniej więcej jednakowym stopniu palenia, różnica w stopniu zmielenia między Sulawesi a Etiopiami jest duża. Ziarna z Etiopii są raczej małe, z dużych wysokości, są twarde. Ziarna z Sulawesi są większe, bardziej jednorodne (pochodne Typica), z niższych wysokości, z innej obróbki...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Grudzień 2016, 16:33:52 »
Miałem dobrze ustawiony młynek pod włoską  Lucaffe Mr. Exclusive, gdy zasypałem Kenię Nyeri  to przy pierwszym strzale doppio leciało 3-4s, szybciej niż w automacie :) Musiałem mocno skręcić młynek, ale szkoda było marnować dobrą kawę, więc zakończyłem eksperymentowanie.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Grudzień 2016, 17:10:47 »
No to zaczyna mi się rozjaśniać. Rzeczywiście Etiopie mielę trochę grubiej. Amerykę Południową muszę mielić drobniej i łatwiej o zapchanie młynka. Przy Nuova Simonelli mam mały hopper zakupiony w Elektros.it (ten sam do Eureki). Dzisiaj cały dzień młynek chodził idealnie, aż ilość kawy w hopperze spadła do minimum i pojawił się miał. Musiałem zablokować hopper, wymielić kawę do końca z młynka, wyczyścić i dosypać kawy. Ustawienie najpierw trochę grubsze, aby młynek załapał kawę i wymiótł miał i potem powrót do poprzedniego ustawienia. Ot, zabawa. Zaznaczam, że w domu robimy dużo kaw. Dziennie schodzi ok 200-250 gram. Kilo kawy na 4 dni.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Grudzień 2016, 17:32:30 »

WS ja bym prosił żebyś mi rad nie udzielał bo ja kompletnie nie rozumiem co Ty do mnie piszesz, albo Ty nie rozumiesz co ja piszę. Dziękuję.

Jak czegoś nie rozumiesz, to zawsze chętnie Ci wytłumaczę. Prosić zawsze możesz, ale to jest wolny kraj, na razie. Posty na forum nie tylko Ty czytasz, także również dziękuję za radę.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudzień 2016, 17:39:15 »
Tak sobie czytam i rozjaśniło mi się pewne zjawisko, które dziś zaobserwowałem. Skończył mi się Honduras od Antonia, a pod choinkę od brata i bratowej dostałem Tanzanię AA z aroma coffee. Na pierwszy rzut oka widać, że dużo ciemnej Palona. Honduras potrafię zaparzyć sobie w V60, tej Tanzanii w V60 nie da się wypić. Jak wspomniałem skończył się Honduras, Tanzania poszła do hoppera. Przy pierwszym shocie czas ekstrakcji dwa razy dłuższy niż przy tak samo zmielonym Hondurasie. Dopiero mocne rozkręcenie młynka dało poprawny czas ekstrakcji. Całkiem ok ta Tanzania, ale mimo to takie mocne palenie jednak nie dla mnie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Grudzień 2016, 18:51:59 »
Dzisiaj udało mi się sprawdzić dokładność młynka, pyknąłem kilkanaście doppio na tiramisu  :) Mimo tego, że skubaniec mieli jak szatan (14g w 3.7s) to trzyma dozę, stale było 14gr, pózniej trochę odkręciłem młynek i trzymał 15gr, waga kuchenna do 1g więc nie jakaś super dokładna. W teście Bella Barista wolniejsza wersja Olympus po założeniu ziaren od Mythosa mieliła 1s szybciej, zamierzam kupić takie żarna, ciekaw jestem ile u mnie przyspieszy.  :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi