Autor Wątek: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand  (Przeczytany 19701 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand
« dnia: 18 Grudzień 2016, 23:53:32 »
Zakładam ten wątek, aby ukazać zmagania z profesjonalnym młynkiem.
Dla tych co z taką naiwnością chcą przejść z młynka stopniowego domowego na zawodowy bezstopniowy. Mam świadomość, że inne młynki zawodowe mogą nie sprawiać takich problemów. Ale mogą to być inne problemy np. odkręcanie się całej śruby i czyszczenie gwintu w Macapach.

1) Młynek przeznaczony jest do espresso i zasadniczo do kawiarni, czyli jego wylot kawy jest dosyć długi, retencja też. To z kolej powoduje, że zmiany ustawienia stopnia zmielenia kawy występują dopiero po dłuższym okresie, jakichś 6-8 kawach. Ja byłem zbyt szybki w tych zmianach i przy braku cierpliwości i chęci oszczędności (dużo kawy trzeba zmielić, aby wyczuć młynek) można się mocno zdenerwować.
Czyli przekonałem się, że w tym młynku nie można się śpieszyć ze zmianą ustawień. Trzeba kilka ładnych kaw przemielić i to najlepiej po czyszczeniu młynka. Już niby ustawiłeś, a za chwilę młynek się zatyka i sitko w PF także. Bo leci miał.

2) Zmiana ustawień dokonywana jest na nie pracującym młynku. Chyba, że ktoś z Was to inaczej tłumaczy. To proszę o korektę.
Tu oryginał z instrukcji :
7.2 GRINDING SETTING
Set grinding by means of the adjusting knob (9), by rotating it clockwise to make powder finer or anticlockwise to increase the size of its grain as shown on the knob (see Fig. 5). Setting is stepless; it is to be gradually performed, by grinding some coffee every two notches maximum.
When knob is rotated of a turn with stationary motor, the appliance may stop.
A tu moje tłumaczenie :
"7,2 USTAWIENIE STOPNIA ZMIELENIA
Ustawianie stopnia mielenia dokonuje się za pomocą pokrętła nastawczego (9), przez obracanie w kierunku ruchu wskazówek zegara, aby przemiał był drobniejszy lub w lewo, aby przemiał był większy, jak pokazano na pokrętle (patrz fig. 5). Ustawianie jest bezstopniowe; należy je przeprowadzać stopniowo, poprzez mielenie kawy maksymalnie o dwa stopnie.
Gdy pokrętło nastawcze mielenia jest obracane w trakcie pracy, młynek może się zablokować."

3) Mój punkt "0" (styku żaren) był na ustawieniu -1.
Właściwe mielenie na mojej skali to ok. 7. Czyli 4 duże stopnie. To już jest jakaś wiadomość dla użytkowników.

4) Ustawienie młynka może "kosztować" niewprawnego domowego barristę kilka kg kawy. Mnie tak kosztowało.
Młynek ma tendencję do zatykania się przy bardzo drobnym mieleniu. Zabija się na amen, a silnik się zatrzymuje, aby się nie spalić. Mnie to kosztowało z 2-3 kg kawy oraz wielokrotne rozkręcanie i czyszczenie młynka.
Np. Opiszę problem kawy Djimmah.
Początkowo ustawiałem na 9, ale młynek od razu się zatkał. Ustawienie na 8 także zatkało młynek.
W wyniku prób i błędów zaczynałem od 5 i doszedłem do tego, że ustawienia pod espresso jest ok. 7.
Przy ustawieniu 6,5 - 6,7 stopień zmielenia jest tak duży, że kawa leci szerokim strumieniem, a ciśnienie osiąga 4-5 barów.
Gdy zareagowałem nerwowo i za szybko zwiększyłem mielenie do 7,2 po paru shotach młynek się zatkał.
Po ponownym czyszczeniu młynka zatrzymałem się na 6,9. Teraz wydaje się dla tej kawy (Djimmah) ustawienie prawidłowe. Kawa leci gęsta (takiej gęstej nie mogłem uzyskać na Macap-e M2D) i smak ma słodszy (mniej goryczy i kwaśności). Bardziej wyrazista pojawiła się też czekolada. Sprawdziłem osobiście, bo tę samą kawę mieliliśmy na obu młynkach i próbowaliśmy w rodzinie.
Po tej batalii trwającej już dłuższy czas moja żona zadecydowała, że ten młynek jest dla niej za trudny i zatrzyma dla siebie i córki Macapa M2D, gdy mnie nie będzie w domu, a trzeba będzie zmienić ustawienia młynka.

Oczywiście, że wiem, iż ustawienia trzeba zmieniać co jakiś czas nawet dla tej samej kawy, ale to będzie zawsze w okolicach 7-ki.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2016, 23:57:21 wysłana przez hlary »

essewissa

• Gość
Odp: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudzień 2016, 10:56:26 »
Próbowałeś usunąć "clum crusher w swoim młynku? Nie wiem jak rozebrać swoją Eurekę, ale z chęcią bym to usunął. Moim zdaniem w warunkach domowych jest zbędny, a zatrzymuje się na nim dużo kawy.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudzień 2016, 11:02:54 »
Zamierzam zdjąć.
We Wrocku niby jest serwis w Etno Cafe. Ale próbuję się z nimi umówić od miesiąca i ciągle mnie zwodzą. Ciągle ktoś ma do mnie oddzwonić, jakiś kolejny serwisant. Itp. itd. Ostatni jakiś serwisant nawet się zastanawiał czy oni w ogóle mają serwis Nuova Simonelli. Musiałem mu wskazać jego własną stronę internetową, gdzie oferują te młynki.
W końcu maila do nich napisałem i dzisiaj rano taką odpowiedź otrzymałem :
"Jak najbardziej prowadzimy sprzedaż młynków Nuova Simonelli, ale nie prowadzimy serwisu tego sprzętu, więc nie bardzo możemy Panu pomóc.
Proszę skontaktować się z autoryzowanym dystrybutorem Nuova firmami Golden Fruit lub Coffee Zone. "  :taniec:
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 11:12:47 wysłana przez hlary »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudzień 2016, 11:09:55 »
To z kolej powoduje, że zmiany ustawienia stopnia zmielenia kawy występują dopiero po dłuższym okresie, jakichś 6-8 kawach.
Nie wiem ile gramów liczysz na kawę, ale zwykle ~30g wystarcza.

When knob is rotated of a turn with stationary motor, the appliance may stop.
Gdy kręcisz pokrętłem a silnik stoi może dojść do zablokowania. Szczególnie gdy sporo przekręcisz.

To już jest jakaś wiadomość dla użytkowników.
Raczej żadna, za dużo zależy od warunków chwili (sztuka, kawa, warunki).

ale młynek od razu się zatkał
To jest w zasadzie największa przeszkoda, bo wtedy naprawdę robi się problem, trzeba rozkręcać i czyścić. Dlatego lepiej małymi(!) kroczkami zbliżać się do odpowiedniego przemiału od zbyt grubego.
Myślę, że 0,5kg dla zupełnego nowicjusza powinno wystarczyć na pierwszy raz. Z doświadczeniem 3-8 porcji. Czyli w najgorszym przypadku ~150g kawy.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudzień 2016, 11:15:04 »
"Gdy kręcisz pokrętłem a silnik stoi może dojść do zablokowania. Szczególnie gdy sporo przekręcisz."
Czyli na odwrót.
Na szczęście zmieniam małymi kroczkami. Teraz jest OK. Ale młynek wymaga wprawy.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2016, 11:37:28 »
Poszperam w internetach czy nie da się samem zdjąć tego antyzbrylacza.  Co do ustawień to nie szukałem punktu zero i ustawiłem młynek po 0.5-0.75 kg kawy. Nadal nie mam u siebie powtarzalnych strzałów, ale składam to na karb:
- ułożenia się żaren, podobno 5-7kg, jeszcze tyle nie przerobiłem, ze 3kg może, z kg na kg jest lepiej, ale nie idealnie
-duży hoper, jak nie wykręcę wszystkiej kawy i coś mi zostanie to proces wietrzenia jest zintensyfikowany ze względu na ogromy hoper w którym jest dużo powietrza.
-chomikowanie kawy na antyzbrylaczu
Żeby osiągać powtarzalne rezultaty musiałbym puścić dozę, albo pół przed każdym nowym shotem, czyli w moim przypadku rano i popołudniu, dla mnie to są zbyt duże straty kawy.
Nie oszukujemy się, to są gastronomiczne bestie (Olympus szczególnie) do mielenia kg kawy w ciągu dnia, a nie dwóch kawek.
Zamówię mały hopper, żarna od Mythosa i powalczę z tym "crush clumper", który moim zdaniem jest głównym winowajcą.

na tym filmiku widać, że retencja może być akceptowalna

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2016, 11:50:40 »
Nie wiem jak rozebrać swoją Eurekę, ale z chęcią bym to usunął.

Gdzieś ktoś na zagranicznym forum się skarżył na pyłki na wyświetlaczu. Dostęp do elektryki i wylotu jest banalny. Na górze panelu jest sobie taka piękna gruba naklejka z logiem Eureka. Ta nakleję podgrzewamy np. suszarką lub stawiamy na niej filiżankę z wrzątkiem. Naklejkę zdejmujemy - potem ja przykleimy na miejsce. Pod naklejką jest śrubka - odkręcamy i osłona panelu schodzi  - uwaga na kabelki ; )- odpinamy wiązki i robimy w środku co trzeba.

Co do łatwości ustawień - to jest kwestia praktyki. W nową kawę trafiam z przemiałem za maksymalnie 3 razem. Ale to właśnie obycie/praktyka. Widząc co się dzieje na wylewce wiem jak bardzo muszę zmienić przemiał. Przed kolejną próba, ręcznie wymielam przez jakąś sekundę potem właściwe mielenie i kolejny strzał. Wymielanie stosuje tylko przy zmianie kawy. Jeśli jest to dosypka takiej samej to tylko drobne korekty.
LMWDP #469

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2016, 12:01:19 »
DrUsagi jak zwykle pomocny.  :poklon: Podziękował. Powalczę. Tylko muszę jakoś ładnie zdjąć tę naklejkę żeby później goła śrubą nie świecić  :)
DrUsagi, masz zasypaną u siebie kawę w hopperze w większej ilości,  czy sypiesz przed każdym strzałem?
Masz antyzbrylacz?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudzień 2016, 12:08:13 »
Sypię 250g, lepiej się mieli jak jest wylot hoppera zatkany - widać to np. jak mi się zapomni dosypać kawy jak jej poziom spadnie poniżej blokady. Zaczyna się popcorning i rozjazd czasowo/masowy. I mimo, że domielę sobie żeby gramy w kolbie się zgadzały to z wylewek jakoś za szybko wtedy leci.

Antyzbylacza raczej nie mam - bo młynek ma już chyba 2 lata.

EDIT: W kwestii punktu zero i przemiału espresso
3) Mój punkt "0" (styku żaren) był na ustawieniu -1.
Właściwe mielenie na mojej skali to ok. 7. Czyli 4 duże stopnie. To już jest jakaś wiadomość dla użytkowników.
Ja mam zero gdzieś w okolicy zera własnie - nie pamiętam czy tuż za czy tuż przed. Ale mogę potwierdzić że E65 okolice espresso ma właśnie w okolicach czwórki ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 12:15:49 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudzień 2016, 12:21:41 »
Również walczę z młynkiem tego typu, tylko starszym. Nie jest łatwo wstrzelić się idealnie, więc trafi na bazar, jak tylko trafi się coś ciekawego. Niedawno taki fajny młynek sprzątnął  mi z przed nosa Michał z Konesso.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudzień 2016, 17:27:23 »
Sypię 250g, lepiej się mieli jak jest wylot hoppera zatkany - widać to np. jak mi się zapomni dosypać kawy jak jej poziom spadnie poniżej blokady. Zaczyna się popcorning i rozjazd czasowo/masowy. I mimo, że domielę sobie żeby gramy w kolbie się zgadzały to z wylewek jakoś za szybko wtedy leci.
U mnie jest tak samo, dziwne jest właśnie to że tak jak piszesz, nawet jak się domieli  waga się zgadza, a z wylewek inaczej leci. W poczciwej Democe nie miałem popcorningu :) , tutaj niby go nie widać, ziarna ńie podskakują, a ekstrakcja nie jest poprawna.
Co do ustawień to u mnie jest w okolicach 7.5-7.75 na espresso. Do młynka mus przywyknąć, fakt, praktyka.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudzień 2016, 17:49:19 »
dziwne jest właśnie to że tak jak piszesz, nawet jak się domieli  waga się zgadza, a z wylewek inaczej leci
Właściwie to normalne, a nie dziwne, wiele młynków tak ma. Żeby tego uniknąć zawsze trzymaj w młynku podobną porcję ziarenek, kilkadziesiąt gramów wystarczy.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Grudzień 2016, 18:34:42 »
Ja jestem z tych 'single-dose". I tak imo powinno się ustawiać młynek, żeby to miało sens. Ustawiasz punkt zero, potem rozkręcasz np o ćwierć obrotu, mielisz 18g, sprawdzasz jak leci espresso. Potem korygujesz młynek, znowu 18g do hoppera i tak w kółko, aż ustawisz młynek. Ja na ustawienie swojego Mazzera zużyłem może 100g kawy?
Popcorning eliminuje do minimum za pomocą starego tampera 50mm , który wchodzi idealnie w gardziel młynka prawie do żaren. Resztki kawy wymiatam pędzelkiem, nie jestem jakiś hiper dokładny, bo i tak zawsze coś zostaje w dozowniku.

Teraz dopiero przeczytałem, że sprawa dotyczy MDX'a ale z elekroniką, więc mój wywód nie ma jednak odniesienia, sorki.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2016, 18:39:10 wysłana przez slusar_o2 »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Grudzień 2016, 10:57:56 »
Czy to moje wrażenia ? Gdy kawa leci na Bezzerze Magica S PID i osiąga ustawione 11 bar (ustawienia ekspresu to ok. 11 niecałe 12 bar) kawa wydaje mi się lekko spalona. Tak mi się wydaje. To taki lekki w tle posmak. Najlepiej smakuje jak jednak ciśnienie osiąga 9-10 bar. Jak to jest z tym ciśnieniem w ekspresach z pompą wibracyjną ? Czy to ciśnienie 12 bar jest graniczne, a kawa rzeczywiście lepiej smakuje przy 9-10 barach czy też najlepsza ekstrakcja jest przy 12 barach ?

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Grudzień 2016, 13:37:01 »
Czy to moje wrażenia ? Gdy kawa leci na Bezzerze Magica S PID i osiąga ustawione 11 bar (ustawienia ekspresu to ok. 11 niecałe 12 bar) kawa wydaje mi się lekko spalona. Tak mi się wydaje. To taki lekki w tle posmak. Najlepiej smakuje jak jednak ciśnienie osiąga 9-10 bar. Jak to jest z tym ciśnieniem w ekspresach z pompą wibracyjną ? Czy to ciśnienie 12 bar jest graniczne, a kawa rzeczywiście lepiej smakuje przy 9-10 barach czy też najlepsza ekstrakcja jest przy 12 barach ?

PRZENOSZĘ TEN WĄTEK DO MŁYNKÓW KOLBOWYCH.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi