O, temat mnie również interesujący - to podepnę się.
Może najpierw krótko nakreślę sytuację:
- Padł mój domowy ekspres kolbowy (~8-letni Electrolux EEA 150) do którego używałem elektrycznego młynka z ostrzami, (gdyby nie to, to zapewne w ogóle bym nie myślał o jego zmianie i nie trafił na forum),
- Kawa jaka mi z tego wychodziła była dla mnie zadowalająca, często piłem ją w formie americano.
- Lubię jednak espresso i coraz częściej to właśnie tę formę kawy wybieram - niemniej jednak wyłącznie w kawiarniach i w pracy (korzystamy z Jury F50).
Po lekturze forum wiem, że podstawa do przygotowania kawy to młynek żarnowy, który do espresso będzie w miarę drobno mielił. Wiem też, że jednym z polecanych ekspresów w tzw. entry-level jest np. Ascaso Arc (Basica odrzucam ze względu na obudowę z tworzywa). I teraz tak - czy z pozycji osoby, która nie będzie głębiej w domu wchodziła w świat kawy (nie planuję dalszych zakupów lepszych młynków / ekspresów) opisywany tutaj zestaw będzie OK? Miejcie też proszę na uwadze moje dotychczasowe doświadczenia z ekspresami

Mam budżet tak powiedzmy do 2200 PLN. Nie jestem zainteresowany innymi metodami zaparzani kawy (dripy, aeropressy etc.). Sprzęt chciałbym nowy, mam fobię używek