Właśnie dotarły zamówione żarna i złożyłem Rossi/Brasilia R55 OD do kupy. Przy okazji postanowiłem sprawdzić jak to jest z tą elektrostatyką w lejkach młynków OnDemand. Stwierdziłem że oszukam system. Wypolerowałem lejek w środku, zadbałem o uziemienie/masę lejka. Wsypałem kawę, zmieliłem

i okazało się że jest dokładnie tak jak na tym filmie

Kawa jest wszędzie tylko nie tam gdzie powinna ją grawitacja kierować. Zwłaszcza gdy wsypujemy odmierzona porcję a nie zasypujemy hoppera kilkoma porcjami.
Mazzer daje w swoich młynkach kratkę antystatyczną - ale jej celem jest nie tyle antystatyka, co spowolnienie wylatywania kawy. Ta kratka powoduje że kawa sypie się po lejku jak by była cieczą.
Ja zrobiłem coś takiego jak w pierwszym poście
tego wątku. Kawa leci pięknym strumieniem prosto do PFa.
- Minusy tego rozwiązania - wylot kawy jest zatkany zmieloną kawą, nie za bardzo jest jak to czyścić. Można by wydmuchiwać od góry. "Tracimy" parę gram kawy.
+ Plusy - naciskam guzik, kawa ląduje w PFie i nie ma sprzątania. Ale sam widok jest hipnotyzujący.
Mam nadzieję że jutro uda mi się rozwiązać kwestię brakujących widełek do trzymania PFa oraz znajdę jakieś ładne zaślepki na otwory do których w oryginale mocujące się tamper i młynek będzie gotowy.

Czy formowi lejkowicze tez mieli podobne problemy?