Autor Wątek: chemex vs. v60 vs. kalita vs. ...  (Przeczytany 9491 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
chemex vs. v60 vs. kalita vs. ...
« dnia: 15 Grudzień 2016, 12:16:54 »
Cześć,

czy szanowni forumowicze mogliby się podzielić wiedzą, które ustrojstwo wybrać do jakiej kawy? Chemex generalnie daje napar delikatniejszy, 'herbaciany', v60 i podobne nieco mocniejszy (przez cieńsze filtry?), ale ... Przeglądam wątek kaw od Antonia i jedne fajnie wychodzą w v60, inne w Chemexie, ktoś o Kalit'ie wspomina. Idealna (dla pijącego) metoda zaparzenia dla danej kawy pochodzi z prób i błędów czy macie jakieś wskazówki od czego zacząć próby (np. kawa ze sporymi kwaskami w chemexie, jaśniej palona w v60 itp)?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: chemex vs. v60 vs. kalita vs. ...
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2016, 12:21:58 »
Moim zdaniem są to bardzo podobne metody i podobne wrażenia. Nieco inne możliwości i specyfika. Np. Chemex może służyć jako duży serwer, można zaparzyć nawet 1 litr; Kalita ma płaskie dno, równomierny przepływ; Hario jednak też jest OK, szybki, sprawny i wygodny system...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2016, 12:25:51 »
W kalicie łatwiej polewać bez konewki, a napary będą najczęściej bardziej zbalansowane, wyrównane. W chemexie można dążyć do delikatności, a w V60 do owocowych wibracji.

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2016, 12:56:50 »
Idz do kafejki wez kup ta sama kawe i sprobuj ja w kazdej z metod i wszystko jasne [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudzień 2016, 13:23:16 »
Zacząłbym od prostego zestawu do przelewania: V60 + filtry, czajnik Brewista z regulacją temperatury, jakikolwiek szklany serwer, waga Hario. Dla porównania można kupić filtry Chemex i zastosować je w stożku V60.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudzień 2016, 15:22:41 »
Chyba nie da się jednoznacznie określić, że kawa typu x będzie lepsza w tym czy w tym.

Sam z każdą kawą postępuję w ten sposób, że zaczynam od V60 -> Kalita 185 -> Chemex plus na koniec ewentualnie syfon i wtedy decyduję która kawa podeszła mi najbardziej.

Niby mówi się, że jak kwaski to V60, ale już nie raz okazało się, że parząc w kalicie otrzymywałem kawę o wyraźnie ciekawszych kwaskowych smaczkach. Co ciekawe sytuacja potrafi się odmienić o 180 stopni pomiędzy jedną paczką kawy a drugą ;)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudzień 2016, 15:28:10 »
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Wygląda na to, że szybciej skończy się paczka kawy niż przetestuję wszystkie kombinacje chemexu, v60, kality z różnymi proporcjami wody do kawy i temperatury zaparzania  ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2016, 16:17:48 »
Mnie się tak nie chce. Jestem wierny jednej metodzie. Wtedy widać różnice między kawą a kawą i widać wpływ mojego warsztatu na jakość kawy w kubku.
Ale od czasu do czasu te zdradzieckie metody zaparzania zmieniam. Te przelewowe metody są mega zdradzieckie :). Gdy pijesz espresso, to trudno nazwać to piciem, a po kilku filiżankach organizm mówi: dość. Smacznego dripa człowiek pije i pije, bo z łatwością przełknie nawet pół litra, a potem o 3 w nocy budzi się gotowy do walki ;). A jeszcze później zasypia w południe.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2016, 16:47:46 wysłana przez Antonio »

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2016, 17:51:12 »
Z metod przelewowych używam właśnie chemexa, ale czasem mam wrażenie, ze nie wyciągam z kawy wszystkiego co może zaoferować, szczególnie gdy zaparzam w ilości dla 1 osoby. Wynika to raczej z braków warsztatowych, ale czytając pozytywy nt. v60 skłaniam się ku temu gadżetowi, stąd ten wątek.

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:07:07 »
Weź v60 do prób i swojego własnego szkolenia - najprostsza, najtańsza (cena za plastikowy dripper to chyba 20zł) i chyba posiadana przez każdego zabawka. Łatwiej będzie Ci wyłapać błędy, zawsze będzie kogo zapytać, podzielić spostrzeżeniami :)
Jeżeli nie masz to zainwestuj w konewkę (taką na jaką Cie stać, to będzie zakup na lata, później nie będzie Ci się chciało zmieniać).
Próbuj, sprawdzaj, ucz się, baw :)

Ja na początku byłem wielkim fanem kality, ale prostota v60 i to, że nie ma kawy, która się z nim nie lubi sprawiają, że v60 jednak na codzień wygrywa (szczególnie przy Keniach) :)
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2016, 18:09:53 wysłana przez tored »

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:13:57 »
Jak nie chcesz wydawać dużo na konewkę możesz kupić dzbanek do herbaty "jojo". Sam tak polewałem z powodzeniem przez ponad rok i pewnie dalej bym tak robił, gdybym nie dostał w prezencie od żony bonavity :)

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:25:26 »
Dobra masz zone ja to musze kitrac zabawki a jak widzi rachunki to ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:31:42 »
Heh, u mnie jest zasada że jak chcę nową zabawkę to muszę jakiejś się pozbyć ;) Więc albo kitram albo kupuję dobrą kawę, zaparzam i mówię że taka dobra, bo z nowej zabawki  ;)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:40:42 »
Sam z każdą kawą postępuję w ten sposób, że zaczynam od V60 -> Kalita 185 -> Chemex plus na koniec ewentualnie syfon i wtedy decyduję która kawa podeszła mi najbardziej.
Ja robię dość podobnie. Zaparzam kawę w V60, przelewam do kubka termicznego (żeby obie do testów miały podobną temperaturę), następnie parzę Chemex (to samo ratio i temperatura wody), rozlewam obie do filiżanek i próbuję. Czekam aż przestygną i znowu próbuję.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:54:48 »
Off-Topic:
Dobra masz zone ja to musze kitrac zabawki a jak widzi rachunki to ...

Szkoda, że za ortografię Cię nie opieprza. Czas zacząć pisać po polsku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi