Autor Wątek: Irish Coffee - Jak zrobić i z czym? [+18]  (Przeczytany 16268 razy)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Irish Coffee - Jak zrobić i z czym? [+18]
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipiec 2013, 16:47:23 »
Rozważam, czy na użytek własny, czyli gdzie nie trzeba się popisywać przed gośćmi, nie podpalić alko w jakimś bezpiecznym naczyniu typu szklanka, ugasić kawą i dopiero wtedy przelać do kieliszka i uzupełnić śmietanką.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipiec 2013, 17:04:35 »
Ja używam szklanek na nóżce, mają grube ścianki. Są ok, dobrze spełniają swoją rolę.

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipiec 2013, 17:51:45 »
nie wiem jak w innych miastach, ale w barach Limerick przed podaniem spuszczają parę z ekspresu do szklanicy podgrzewając ją, dawka kawy, potem whiskey, lekko kręcą kielichem, cukier (kostka) brązowego - kolistymi ruchami potrafią to rozmieszać - wydawało się, że wszystko jest mocno ciepłe, parował kielich. Śmietanka, zapewne nie do podrobienia, shaker był grany, a na sam koniec koleś wlewał "ubitą" śmietankę z pomocą łyżeczki lub specjalnej szpatułki (dość szerokiej na jednym końcu). I cała magia w leciutkiej posypce zmielonej kawy (ale naprawdę drobina) - niesamowity zapach...
ps. zdjęcie nie jest moje, ale to tylko fragment - bez całej ekipy

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Wrzesień 2014, 20:38:24 »
Ktoś zna albo może wskazać jakiś sensowny filmik jak przyrządzić ten specjał na bazie espresso i whisky ?

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Wrzesień 2014, 21:05:38 »
Na bazie espresso może być ciężko. Proporcje się trochę zaburzą. Zauważ że w klasycznym IC masz sporo kawy i z kieliszek alkoholu oraz śmietany kilka łyżek. Tutaj albo będziesz miał pół na pół z kawą i alkoholem, albo użyjesz symbolicznej ilości whisky.

Ale pełne aero + whisky, jak najbardziej już tak.

Dawno w tym wątku nie pisałem, ale już jakiś czas temu kupiłem dwie szklanki do IC. Dobra sprawa, bo spokojnie bawię się w podpalanie alkoholu (najpierw odrobinę podgrzewam z cukrem w garnuszku, przelewam do szklanek i podpalam, kręcąc, by ładnie osadzało się na szklankach i gaszę kawą).

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Wrzesień 2014, 21:07:47 »
Mam aero i kawiarkę na 8 filiżanek i na dwie dlatego jest czym robić. Tylko chciałbym to zobaczyć i w sobotę spróbować.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Wrzesień 2014, 00:12:40 »
Najlepiej pooglądaj na YT jak najwięcej filmów i wyciągnij z każdego to co najlepsze.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2014, 06:43:23 wysłana przez fux »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Wrzesień 2014, 09:34:47 »
Albo zrób Irish coffee w stylu rozbicia na atomy - czyli filiżanka espresso, szklanka whisky i kubek śmietany. Podane na tacy - musisz wypić 2 z 3 składników :D Kolejność dowolna, wymiesza się na ściankach przełyku i żołądka.
LMWDP #469

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Wrzesień 2014, 09:35:14 »
Wiki twierdzi ze oryginalny przepis ma nieubita smietanke!
A podpalanie cukru itp. w absyntcie sluzylo do maskowania zlej jakosci alkoholu.

Prawidlowa procedura to kapanie kroplami wody do szklanki bez cukru...

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Wrzesień 2014, 09:55:37 »
Albo zrób Irish coffee w stylu rozbicia na atomy - czyli filiżanka espresso, szklanka whisky i kubek śmietany. Podane na tacy - musisz wypić 2 z 3 składników :D Kolejność dowolna, wymiesza się na ściankach przełyku i żołądka.
Ja tych wszystkich kaw nie pijam tylko przygotować, zważyć, zmierzyć i do zlewu ;-)
Dziś wieczorem generalna próba. Jakbym czasem jutro na forum nie siedział to poszedłem na łatwiznę i pierwszy składnik potraktowałem z gwinta.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Wrzesień 2014, 13:16:48 »
Wiki twierdzi ze oryginalny przepis ma nieubita smietanke!
Oczywiście, że nieubita, lekko roztrzepana co najwyżej, napowietrzona, wstrząśnięta.

Poza tym, na co komu oryginalny przepis? Jest to podstawowy i wyjściowy drink kawowy i doczekał się już tylu wariacji, kombinacji i wcieleń, że oryginał (ktokolwiek by go znalazł i potwierdził jego pierwotną oryginalność) może przy nich wypaść bardzo blado. To nie są marne próby naśladowania, ale wielka przygoda smaków.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Wrzesień 2014, 13:31:28 »
No właśnie. Oryginał to po prostu wiadro średniej kawy, łiskacz i śmietanka. A teraz, dzięki dobrym kawom i dobrym alkoholom można zrobić coś fantastycznego. Niestety, mam teraz tylko czerwonego Johnego, wiec nie jest to łiskacz wysokich lotów, ale mając wcześniej Black Grouse i łącząc to wówczas z jakąś Kenią albo Rwandą, dawało to niesamowite połączenie.

A ze śmietanką to oczywiście ma być coś w rodzaju mleka do cappu - bardziej konsystencja jogurtu, a nie sztywnej śmietany.

« Odpowiedź #27 dnia: 17 Wrzesień 2014, 09:49:55 »
A ze śmietanką to oczywiście ma być coś w rodzaju mleka do cappu - bardziej konsystencja jogurtu, a nie sztywnej śmietany.

Piłem i tak i tak z tym ze to drugie tak to była śmietana trzydziestka ubita w mikserze z dodatkiem cukru. Wg mnie drugi sposób jest zdecydowanie smaczniejszy ale to juz jak kto woli. Ogólnie strasznie mi smakuje taki rodzaj podania i degustacji kawy. Bede go traktował jako deser sobotniowieczorny.

PS Kawę zaparzyłem we fp gdyż chciałem jej mieć wiecej.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Wrzesień 2014, 10:54:50 »
Z bitą śmietaną jest ten problem, że nie da się jej wypić. Trzeba ją zjeść lub poczekać aż się rozpłynie. A cały myk polega na tym aby delikatna, gęsta, lekko zimna śmietanka spływała wraz z nieco ostrą, rozgrzewającą, aromatyczną kawą. Całość wzajemnie się dopełnia mimo oczywistych przeciwieństw.

Można, rzecz jasna, przygotować sobie i z bitej -- jeśli smakuje.
A może zabrakło tego dodatku cukru w pierwszej śmietance?

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Wrzesień 2014, 11:55:38 »
Na espresso da sie zrobic cos w stylu white russian.

Czyli espresso, whisky i smietanka 30%, byc moze troche syropu waniliowego...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi