Autor Wątek: Ekspres do americano  (Przeczytany 3178 razy)

Offline kawrob

Ekspres do americano
« dnia: 11 Grudzień 2016, 00:26:16 »
Mam pytanie o ekspres do dużej czarnej (w stylu americano) - kubek ok. 200 ml.
Czy są na rynku takie ekspresy, które robią zwykłe espresso, a później dodają odpowiednią ilość czystej wody do kubka?
Nie chodzi mi o przedłużanie czasu parzenia kawy i uzupełnianie espresso "popłóczynami", ale o dolewanie czystej wody przez sam ekspres jakimś oddzielnym kanalikiem. Wiem, że można to zrobić samemu, ale jeżeli ekspresy posiadają tyle ciekawych funkcji, to być może wśród nich jest też i taka.
Wiem, że powinienem się zainteresować ekspresem przelewowym (tak też robię), ale wolę zapytać starych wyjadaczy, bo nie znalazłem nigdzie informacji o czymś takim.
Z góry dziękuję.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
Odp: Ekspres do americano
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudzień 2016, 01:31:09 »
Nowy nespresso na kapsułki... 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudzień 2016, 10:17:43 »
Ekspres przelewowy?

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudzień 2016, 14:25:23 »
Nivona ma taką funkcę w swoich ekspresach, mieliśmy jeden w pracy do testowania. Kawa podła jak to z automatu. Ale innym smakowała.

Offline kawrob

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2016, 16:46:47 »
Dzięki za odzew.
Ekspresy kapsułkowe u mnie odpadają (kawa jednej firmy), z kolei te automaty Nivona trochę drogie.
Właśnie interesowałem się przelewem Severin KA 4810 z młynkiem żarnowym, ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii (chyba jakiś nowy model).
Mógłbym zaryzykować z jego kupnem, tylko nie wiem czy taki wysoki ekspres nie będzie zbytnio parował na szafki, które byłyby kilka centymetrów od niego...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2016, 00:12:32 »
Niestety nigdy nie miałem w rękach przelewu z młynkiem wbudowanym. Ostatnio nawet próbowałem w sklepie pooglądać takowy, ale młynek tak zabudowany, że ani nie wiem jakie tam żarna, ani nie wiem jak je czyścić.

Co do parowania, to normalnie działające przelewy nie parują tak bardzo -- tyle co szklanka zalana wrzątkiem. Te które najpierw gotują wodę w górnej części -- jak severin KA5700 czy podobne konstrukcje z Philipsa -- to tak, one dają ostro parą, jak to w czajniku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi