Autor Wątek: Młynek uniwersalny  (Przeczytany 11722 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Młynek uniwersalny
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudzień 2016, 21:18:19 »
sądzę
Nie sądź bo będziesz sądzony. Dobrze jest pomagać ale może w poradach ogranicz się do tego co wiesz, co Ci się wydaje zachowaj dla siebie.
i-2 bez problemu obsługuje sypanie po porcji.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Grudzień 2016, 21:22:10 »
Demoka takoż :)  Mam Demokę 207 i mielę z jednej porcji, zasypuje mniej więcej do wysokości stalowego kołnierza młynka.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Grudzień 2016, 22:05:55 »
to dobra wiadomość  [emoji106] i nie zostają tam resztki na żarnach? graefa nie dało się opróżnić do końca, między żarnami zawsze leżało kilka gram z różnych stopniach zmielenia, świeża porcja dociskała to co było częściowo zmielone i tak to szło  https://cdn.coffeeness.de/wp-content/uploads/2015/12/Graef-CM-800-ohne-Schrauben.jpg

Ile mniej więcej obrotów pokrętłem wymagałaby zmiana grubości mielenia z espresso np. na kawiarkę w młynkach i-2 i demoka? Nie chodzi o dokładną liczbę ale w przybliżeniu.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2016, 22:11:19 wysłana przez grex »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudzień 2016, 22:40:46 »
Musiałbym sprawdzić, coś tam napewno na żarnach zostaje, ale nie taki syf jak w graef, tam to wyglada jakby żarna były słabe, bardziej miażdżą jak mielą. Zmiana grubości z espresso na kawiarkę to słaby pomysł, nawet w młynkach za ciężką kasę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudzień 2016, 22:53:29 »
Zmiana grubości z espresso na kawiarkę to słaby pomysł, nawet w młynkach za ciężką kasę.

Mahlkönig Vario Home dobrze się sprawdza w takiej roli. Ale do espresso najlepiej mieć osobny młynek.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudzień 2016, 23:14:55 »
akurat to foto graefa bylo tylko przykładowe z netu, aż tak źle to nie jest ale jednak jakieś resztki zawsze zostają. Wydawało mi się że to typowe dla stożków, nie ma tam siły odśrodkowej jak przy płaskich żarnach, która popychałaby te ziarenka na ostrza - coś musi je zawsze dociskać.

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudzień 2016, 02:11:52 »
Jeśli jeden młynek, to kupiłbym używany Mazzer SJ lub podobny. Tutaj zmiana ustawień jest banalna i błyskawiczna.
Z retencją można sobie poradzić, a zresztą co to jest parę gram w tę czy we w tę.

AMEN!

Offline JD78

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Grudzień 2016, 08:15:15 »
Czyli pewnie skończy się na 2 młynkach. Mazzer, nawet używany, zdecydowanie przekracza mój budżet. Na początek pewnie jakieś Ascaso lub Demoka - i tutaj pytanie. Gdzie można ewentualnie w Polsce kupić model M207? Znajduję tylko model M203 dostępny w sklepie Caffedo. Czy któryś z młynków i1 lub M207 ma przewagę nad drugim?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Grudzień 2016, 08:31:02 »
Używany SJ można wyrwać poniżej ceny nowego Ascaso - więc o co chodzi?

Offline JD78

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Grudzień 2016, 10:39:57 »
Używany SJ można wyrwać poniżej ceny nowego Ascaso - więc o co chodzi?

Powiem tak - nie przeglądam ofert od jakoś bardzo dawna, ale nie widziałem tańszego Mazzera niż 1200 zł. Poza tym, jak już wspomniałem, wolę nowy. Nie  miałem wcześniej żadnego sensownego młynka, nie mam doświadczenia w "serwisowaniu" i obawiam się że będę się tylko frustrował na początku nie wiedząc czy ja robię coś nie tak, czy też jakieś elementy są do wymiany.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Grudzień 2016, 10:45:40 »
Z nowych młynków to może coś będzie w fajnej cenie 14 grudnia TUTAJ.

Offline JD78

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Grudzień 2016, 10:56:27 »
Też już widziałem ten kalendarz promocji :) Wstępnie się nawet podekscytowałem, aczkolwiek mają tam raczej skromny wybór młynków w moim budżecie. Co najwyżej Baratza Virtuoso. Musiałbym liczyć na to że jakoś konkretnie przecenią Eurekę Mignon, ale w innym wątku na tym forum czytałem, że ów młynek ma taką specyfikę konstrukcyjną, że łatwo jest zblokować żarna przy zmianie grubości mielenia. Mając to na uwadze, wolę zainwestować w coś prostszego i sprawdzonego, stąd moje pytanie o Ascaso i Demokę.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Grudzień 2016, 11:13:07 »
Mam Ascaso i-2. Przez tą regulację śrubą mikrometryczną nie nadaje się do przestawiania przemiału espresso->drip->espresso bo można się zakręcić na śmierć. No i jest dosyć głośny. Innych wad nie stwierdzam.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Grudzień 2016, 11:33:21 »
Uwaga spoiler - z używanych młynków, po pełnym serwisie, w nienagannym stanie i drobnym tuningu, będzie za niedługo (czekam na nowe żarna) fajna maszyna :hihihi: RR55OD  :hihihi:
Chyba Andrzej - o ile mnie pamięć nie myli - takim młynkiem na co dzień mieli ;)
LMWDP #469

Offline JD78

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Grudzień 2016, 12:28:52 »
Uwaga spoiler - z używanych młynków, po pełnym serwisie, w nienagannym stanie i drobnym tuningu, będzie za niedługo (czekam na nowe żarna) fajna maszyna :hihihi: RR55OD  :hihihi:
Chyba Andrzej - o ile mnie pamięć nie myli - takim młynkiem na co dzień mieli ;)
A można prosić parę słów o tym młynku? Nie byłoby problemu z serwisem i dostępnością części?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi